Engineer Of Death: „Отворете широко очи!“

Утре е промоцията на дебютния албум на една млада и обещаваща банда от Троян, която изглежда има всичко необходимо за да достигне до голямата сцена – хъс, отношение и стил. Повече за диска им и за това пред какви предизвикателства се налага да се изправя една метъл банда от малък град поговорихме лично с Engineer Of Death.

Здравейте, младежи. Започвам с баналния въпрос – как се събрахте, как решихте да се занимавате с музика?

Марин: С Антонио създадохме бандата през есента  на 2015. Тогава бяхме в друг състав. Случиха се разни неща и бяхме спряли да свирим за година и половина. После в началото на 2019-та се събрахме с  Николай (китара ) и Иван (вокал) и към края на същата година Крис се включи на барабаните. Така се стигна до състава, в който сме днес.

А защо точно кор?

Николай: Стремим се да покажем нещо ново, нещо по-модерно и свежо. Мисля, че през последните години това е един от стиловете, прогресирал най-много по целият свят.

От редовете на текстовете Ви струи гняв. Какво Ви ядосва толкова много?

Антонио: С това послание искаме да направим акцент над модерния свят, в който живеем. Цялата дезинформация и как не трябва да се поддаваме на лъжите, които ни се поднасят. Хората трябва да отворят очите си широко и да подбират информацията, която им се предоставя и сами да преценят колко тя е действителна.   

Защо “Trust No One”? Заглавното парче от албума разказва за някаква раздяла. Това има ли нещо общо?

Марин: Като цяло албумът описва израстването ни като хора и личности. Минахме през ситуации и преживявания, които оставиха отпечатък върху нас и ние вкарахме тези емоции директно в албума.
Кристиан:
Хората в днешно време са склонни да вярват на всичко. Тематиката на албума обхваща един много по-голям диапазон от теми, за които загатваме с лириките си.

Обложката е много интeресна и доста добре визуализира музиката в албума. Кой е нейния автор?

Кристиан: Един наш много близък и добър приятел – Кристиян Христов от From The Ashes.

Записахте всичко в студиото на Васко Райков и Николай Берберов-Бебо – Audioslot. Те самите казват за Вас, че сте пример за това какво отношение трябва да има една банда към целия този процес – направили сте пре-продукцията на всичките 9 парчета за по-малко от ден. Как успяхте да се съберете и да го направите за толкова малко време?

Марин: Работихме над половин година здраво по това да изпипаме песните и имахме ясна цел и план какво и за колко време трябва да се случи. Като започнаха записите – всичко се случи точно както бяхме го планирали, нямахме абсолютно никакво желание да бавим този процес. Освен това знаехме, че нямаме повече време и  ситуацията беше малко „сега или никога“. Това допълнително ни концентрира и нахъса.

Записите са били през септември 2021, защо дискът излиза половин година по-късно?

Марин: Защото искахме да имаме време да изпипаме нещата колкото можем по-добре и да представим музката си по възможно най-професионалния възможен начин.

Как финансирахте издаването на този албум?

Иван: Всичко е финансирано от нас – с лични средства. Пътят беше дълъг, но се радваме, че стигнахме до целта си изцяло сами.

Мислили ли сте да прибегнете до crowdfunding за тази цел?

Антонио: Да, мислим за crowdfunding, но сякаш е още малко рано. Бихме прибегнали до това на един по-късен етап, когато музиката ни се хареса на феновете и те имат желание да продължим с това, което правим. За сега интересът към бандата не спира да расте и сме изключително благодарни на хората за това.

Какви са основните предизвикателства пред една такава млада банда от малък български град като Троян?

Кристиан: Най – вече транспортни. Понякога срещаме трудности с това да успеем да стигнем до концертите и да си занесем цялата апаратура. Но има повече позитивни страни на това, че сме от малък град. Имам чувството, че някак тук се предпазваме от негативизма, който се среща на нашата сцена.

Къде свирите?

Иван: В една репетиционна, която ползваме от осем години. Супер благодарни сме на хората, които ни я предостъпиха. Това е нашият втори дом.

Има ли други банди наоколо, които да свирят активно и с които да споделяте това местенце?

Марин: Има и други банди, да. Една от тях свири в стаята точно под нас. Казват се NOVO 5 и свирят много интересен стил с елементи на джаз, фюжън, фънк, блус, рок и прогресив.
Антонио: Има и ученици от Троян, които репетират в нашата репетиционна. Ние пък се радваме, че имаме възможност да им предоставим поне помещение и по-добра апаратура от малките усилватели, които те използваха в началото. 

Страх, тъга, болка – трябва да ги усетиш,
Ум, душа, мечти – загубени.
Рани, белези, грехове – те остават.
Е ли човек отражение на своите собствени белези според Вас?


Марин: Този текст е много личен. Става дума за един много близък приятел, който страдаше от тежка зависимост. И да – след сблъсък с подобно нещо белезите от него неименуемо оставят голямо отражение върху теб Най-вече заради това, че сам си си го причинил.

A.T.F.T. – какво се крие под тази абревиатура?
Антонио: Това означава в буквален превод “All the fucking things”. С тези думи ние слагаме под един общ знаменател всички тези проблеми в живота на човек, които силно го сломяват по някакъв начин.

Винаги сте искали да успеете да запишете видеоклип. На какъв етап е тази Ваша цел в момента?

Иван: В момента работим по клип, но няма да издаваме повече информация.

Казвали сте, че пандемията Ви е помогнала повече отколкото Ви е попречила. Имали сте повече време да останете насаме с музиката си и да вдигнете нивото. Други банди обаче не мислят така. Как според Вас проточилата се пандемия се отрази на музикалния живот в България?

Марин: Със сигурност зле, но преди да почнем да се занимаваме с музика по-сериозно честно казано не бяхме много запознати как функционират нещата.

Тези дни стана ясно, че ковид ограниченията отпадат. Очаквате ли това рязко да раздвижи концертния живот у нас, още повече на фона на това, че предстои лято?

Кристиан: Мисля, че да. Хората искат да излизат и да разпускат по някакъв начин и след две години ограничения се е натрупал голям интерес. Всички изпитваме глад, за всякакви събития.

Odd Crew ли смятате за ваши вдъхновители?

Марин: Лично за мен те са огромно вдъхновение и мотивация. Отличен пример са за това, че една родна банда може да твори и представя музиката си по начин, по който не отстъпва на западните групи  –  S.P.R.F !

Няма как да не Ви попитам за рок академията, която организираше община Троян преди години – ярка и свежа идея за конкурс за млади рок банди. Защо според Вас това събитие не продължи да се случва? Аз там се запознах с банди от ранга на Bloodrush, примерно, които тогава бяха доста плахи, смея да кажа. Тъкмо бяха издали и те дебютен албум и бяха супер щастливи, че получават шанс за изява. А вижте ги сега..

Марин: Реално рок академията мисля, че беше нещо доста иновативно начинание за българската сцена и събираше много млади бълргаски банди на едно място. Прав си, че им предлагаше едно безценно изживяване. Радвахме се, че фестивалът беше започнал да се развива сериозно, но малко след това изведнъж изчезна. Много ни боли, че вече не се провежда. Нядявам се организаторите в лицето на община Троян да решат отново да го организират, защото съм сигурен че ще има голям интерес . Или поне да предостави сцената за фестивали, които биха били изключително интересни за жителите на нашия град.

Съществува ли според Вас вече все по-обособена „нова вълна” от млади български банди?

Николай: Определено. В България е пълно с талантливи музиканти и се радваме, че се развива метъл сцената. Така както ние сме вдъхновени от много групи включително и български, се надяваме да вдъхновим много други навлизащи в този жанр и така цикълът да продължи.

Имате ли вече други готови парчета, които не влязоха в дебютния албум?

Кристиан: Не сме спирали да творим след записите , вече работим по следващият ни албум.

Нека завършим с още прясната новина за турнето с Gwendydd. Разкажете ни повече, планирате ли още концерти?

Марин:
Супер щастливи сме че ще имаме общо турне с Gwendydd, ще бъде едно много яко преживяване, а относно концерти лятото – имаме идеи, които ще споделим малко по – късно.

А имате ли идеи за участия в чужбина?

Кристиан: Имаме няколко идеи по които работим в момента и се надяваме да се осъществят съвсем скоро.

Добре, благодаря Ви! Успех с промоцията!  1. #1 написан от Анонимен (преди 1 година)

    Успех на младите и талантливи момчета!

  2. #2 написан от Анонимен (преди 1 година)
  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото