ENEMY OF REALITY – „Arakhne“ (2016)

enemy-of-reality-arakhne2016 ENEMY OF REALITY са симфоник метъл банда от столицата на Гърция Атина. През тази година издадоха втория си албум, наречен “Arakhne”. Творбата е концептуална и е базирана върху древногръцката легенда за сътворяването на паяците. Историята на сръчната тъкачка Арахна, дръзнала да предизвика самата Атина Палада и да покаже неуважение към боговете (предполагам, се досещате как завършва всичко), е претворена в 11 парчета. И, както в първия албум, така и тук има звездно присъствие – Fabio Lione (ex-RHAPSODY OF FIRE), Jeff Waters (ANNIHILATOR) и Chiara Malvestiti (THERION, CRYSALYS).
“Arakhne”
е въздействащ албум. Музиката разказва история и всяка песен прелива в следващата. Оперните вокали присъстват в композициите, без да се натрапват. Само в определени моменти оперното пеене подчертано се откроява над музиката. Гласът на Iliana не е така доминиращ, както при останалите оперни певици в метъла – той е част от песента и не хваща автоматично ухото при първо чуване. В “Reflected” Iliana пее в своя собствен стил, променяйки гласа си от “нормален” към оперен и обратно в една вокална линия. Дуетът с Fabio Lione също e на ниво. Впечатляващо е началото на ‘Nouthetisis’, където вокалистката пее акапелно, показвайки цялата красота на гласа си. В най-дългата композиция – “Showdown”Iliana демонстрира вокалния си диапазон, достигайки сериозни височини.
ENEMY OF REALITY
определят музиката си като симфоничен метъл. Използват доста симфонични елементи, наистина, но звукът е различен, фокусът не пада върху оркестъра. Като че ли най-точното определение на стила в “Arakhne” би било симфоник прогресив метъл. Същевременно групата не се страхува да излиза извън стиловите рамки. В “Showdown” китарите са изсвирени по начин, характерен за някои дет метъл банди като например ARCH ENEMY. “Time Immemorial” пък допринася към разнообразието на музикалните похвати с наличието на дет вокали. Във всеки случай, гърците комбинират различни похвати и ги преплитат с елементи на симфоничния метъл.
Ако очаквате оригиналност и свежи идеи, едва ли това е вашият албум. На моменти ENEMY OF REALITY звучат доста познато – “Taste Of Defeat” прилича много на песен на XANDRIA, а последната песен “A Gift Of Course” спокойно може да присъства в някой от последните албуми на DELAIN. Но желанието на бандата да експериментира със звученето е похвално и ясен знак за развитието й. Ето защо музикантите заслужават внимание и за в бъдеще.

Оценка: 7.5/10

“Arakhne” е на пазара от 23-ти октомври чрез FYB Records. Албумът е записан от George Emmanuel (ROTTING CHRIST) и Mark Adrian, миксиран от George Emmanuel и мастериран от Nasos Nomikos. Обложката е дело на Tony Midi Artworks (PAPA ROACH, ASKING ALEXANDRIA, SUICIDE SILENCE, PARKWAY DRIVE).

enemy-of-reality-arakhne2016 Списък с песни:

01. „Martyr“
02. „Reflected“ (feat. Fabio Lione)
03. „Weakness lies within“
04. „Time immemorial“
05. „Nouthetisis“ (feat. Jeff Waters)
06. „Afraid no more“
07. „Showdown“ (feat. Chiara Malvestiti)
08. „Taste of defeat“
09. „In hiding“
10. „I spare you“
11. „A Gift of curse“

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото