Когато получих албума „The Archer, Fjord And The Thunder“, единственото, което успях да кажа беше: „Каква красота!“. А когато започнах да го слушам вече нямаше насищане. Бях като пристрастена (и все още съм). С този албум ENDEZZMA излизат от сенките на ъндърграунда и са готови да завладеят света на екстремния метъл, това е нова страница в историята на групата. Самите те споделят, че с „The Archer, Fjord And The Thunder“ затварят главата наречена „The Arcane Abyss“.

Запазил духа и атмосферата на класическия норвежки олд скуул блек метъл, в същото време „The Archer, Fjord And The Thunder“ е един перфектно продуциран, полиран, мислен и сглобяван детайл по детайл шедьовър. Албумът отразява всеотдайността и страстта на всички замесени в него. От концепцията и обложката до невероятно композираната музика, която рисува пейзажи и разказва истории.

В албума няма песен в която да липсва инструментална мощ, вокална свирепост и съблазнителна, ефирна мелодичност. Въпреки, че „The Name Of The Night Is A Strong Tower“ започва с бавно, минорно, напомнящо погребална процесия интро след по-малко от минута сте покосени от могъщ звуков удар. Това, което най-ми хареса, е че всяка песен има свой живот и носи своя душевност. Имам предвид не е като голяма част от блек метъл албумите в днешни дни, чуете първата песен и вече сте наясно каква звукова линия и музикална тематика ще следва групата.

Началото на „Anomalious Abomination“ е почти като на класическа траш композиция, която в последствие ви залива с мелодичност, в която искате да се удавите и никога да не изплувате от плътната, красива и дълбока музикална вакханалия. Истинска, изпята и изсвирена страст, която прелива като в кресчендо в едноименната „The Archer, Fjord And The Thunder“. Скростна композиция, носеща много от класическия норвежки блек метъл в сърцевината си. Яростта и темпото не намаляват и стигаме до станалата ми любима „Formless And VOid“.

Въпреки безмилостната агресия, злобно разкъсваща пространството, припевът ѝ е пленително мелодичен и от нея струи хипнотичен, лепкав, поглъщащ мрак към, който политате с невъобразимата скорост на следващата композиция – „Garden Ov Heaven“. Да, вероятно най-скоростната песен в албума. Във вихъра на историята сме и вече няма измъкване, а огнените стрели летят към нас една след друга с ужасяващо свистене.

Величествената Смърт (Любов) е посрещната меланхолично, но тържествено. Мълнии озаряват безкрайните, мрачни фьорди и леден дъжд пронизва до мозъка на костите. Но този момент на слабост и вътрешно откровение е за кратко и прелива в звукова лудост, защото Смъртта (Любовта) е безразсъдство, в което се хвърляме с последната енергия, която можем да изцедим от телата си. Тя е „Wild Glorious Death“!

„Arrows Of Equilibrium“ започва със смущаващият харш на Morten и красиво, ефирно соло, които бавно затягат задушаваща хватка около сърцето. „Стрелите на Равновесието“ летят към тези, които жребият на Стрелеца е избрал. Свистят във въздуха и се забиват безмилостно в най-слабите и болезнени места на душата… Реквием… и остава само зловещия вой на северния вятър, който вие между обвитите в мъгла фьорди… Има ли живот след Смъртта…, а след Любовта?!…

– „Who is the Archer?“
– „Who is God? The Archer is the key to the mystery. The one that shoot arrows of equilibrium into our world or maybe into our hearts… for you to decide.“…

Изкован и замислен да отрази мрака и страстния глад на нашето съществуване, „The Archer, Fjord And The Thunder“ е концептуален албум посветен на най-силната, най-плашещата и най-мистичната част от нашето съществуване – Смъртта. Или може би Любовта… „Intensity, devotion and passion is very describing words when you speak of death, but actually these words also is the most describing words when it comes to Love.“
Morten Shax

Двете най-съдбовни и ръководещи целия ни живот събития, които ни бележат с обреченост от първото ни изплакване на този свят. И когато си мислим, че всичко зависи само от нас и изборите, които правим се намесва Стрелецът. Онзи невидим участник, неизменен наш спътник, който винаги ни „обърква плановете“. Изстрелва своите огнени стрели на равновесието скрит сред мрачните, безкрайни фьорди, където леденият дъх на Смъртта и огненият копнеж на Любовта се сливат в Безсмъртие. Този албум ще ви остави гладни, жадни и копнеещи. За разтърсващи емоции, за саморазрушителни решения, за онзи неукротим пулс на ръба, който ви кара да се чувствате живи.

Колкото и пъти да го слушам всеки път намирам нещо ново, интересно и още по-завладяващо. За момент исках да се поддам на изкушението да сравня албума с нещо, с някого, просто за да ви дам подсказка, но… ENDEZZMA са просто ENDEZZMA. Страст, отдаденост, мистика, магия, дълбок мрак и необуздана ярост. Всичко това са те. Всичко това е сърцето и душата на ENDEZZMA. А най-хубавото е, че в тях винаги ще бие онова изстрадало, но все още много кораво и истинско сърце на „старата школа“. Че те винаги ще успяват да уловят и следват ритъма на новото време, но никога няма да отсекат корените, които ги превърнаха в едно от легендарните и култови имена на норвежката блек метъл сцена. Да, ТЕ СА ENDEZZMA!

Албумът ще излезе на 22 януари чрез Dark Essence Records  на Digipack CD, LP и в дигитален формат. Предварителна поръчка вече е стартирана на:

Webshop: https://www.darkessencerecords.no/shop/
Endezzma bandcamp: https://endezzma.bandcamp.com

Официални ресурси:

Band website: https://www.facebook.com/endezzma
Label website: www.darkessencerecords.no


10/10