Интервю със Светослав Василев (DAY OF EXECUTION)

Продължаваме „разпитите“ на интересни музиканти от варненската метъл-сцена. В следващите редове можете да прочетете интервюто с вокалиста на DAY OF EXECUTION за Metal Hangar 18.

Групата:

Началото бе поставено през декември 2005 от мен – Светослав Василев и Борислав Борисов, който преди това беше свирил с Cynicism, Post Scriptum и Crystallnacht. Самата идея за събирането на банда се появи около година преди това, като първоначалната идея беше да е Doom Death Metal проект. Впоследствие решихме ако ще правим нещо, да е в много по-брутална крайност, а именно Death/Grind. И така нещата се завъртяха. Александър Дончев и Михаил Жеков от Ablepsia  се присъединиха и първоначалният състав на групата беше готов:

Светослав Василев – вокали

Борислав Борисов – китара

Михаил Жеков – бас

Александър Дончев – барабани

По това време се казвахме  REICHSRADIO.

След това нещата започнаха да се случват, усещайки, че сме се захванали с нещо сериозно и което ни доставя огромно удоволствие. През 2006 записахме и единственото ни демо досега – “C.M.D.”

В следващите години претърпяхме доста промени, като от първоначалния състав останах само аз. През 2009, с присъединяването на новите членове Ивайло Младенов (китара) и Пламен Петков (барабани), взехме решение да сменим името си на DAY OF EXECUTION. Оттогава групата твори и се развива под това име.

Днес в бандата  са:

Светослав Василев – вокали

Ивайло Младенов – китара

Ивайло Градев – китара

Пламен Петков – барабани

Албумът:

Сменяйки името се промени и стилът на групата. Музиката стана значително по-бавна и хващаща. Стилът ни от Death/Grind се промени към Old School Death Metal. Натрупвайки доста материал, решихме да реализираме и първия си албум, което ни отне почти две години. Началото бе дадено със записването на барабаните в домашното студио на Свeтослав „Среброто“ Христов (R.I.P.). Останалата част беше довършена изцяло от нас с помощта на приятели. Продуцирането и обработката на записа са дело на китариста на групата Ивайло Младенов, който смятаме, че се справи перфектно. Албумът се казва “Dead Burning To Ashes”  и излезе в началото на 2012 чрез полския лейбъл Brewery Prod.

Идеята:

Идеята, както казах, се зароди около година преди създаването на групата. По-късно стана реалност. Всички сме фенове на музиката, която правим и слушаме. Затова и се развиваме в тази посока.

Албумът не е концептуален. Всяко парче разказва своя собствена история, като темите които засягаме са доста типични за стила. Който се интересува от текстовете може да ги намери в книжката на диска. Повлияни сме от всичко, което ни заобикаля, а също така – филми, книги, история…Не съм се замислял да следваме някаква концепция, за мен това е вид ограничение…

Влиянията:

С някои изключения, музикалните вкусове в групата са доста сходни, така че се влияем от долу-горе едни и същи неща. Аз например съм огромен фен на шведския Death Metal от 90-те години, а също така и на Black Metal-а от средата на 90-те. Общо взето харесвам по-стари неща. Най-великата група за мен са Bolt Thrower.

А иначе освен музиката влияние може да бъде всичко, което е около нас – все пак живеем в една доста отвратителна реалност .

Участията:

Концертната ни дейност започна още от самото начало, досега вече имаме над 70 концерта във Варна и страната. Имали  сме съвместни концерти с почти целия български ъндърграунд, а също така и с доста чужди групи като: Malevolent Creation, Poppy Seed Grinder, Parricide, Squash Bowels, Demogorgon, Grave Desecrator, Claustrofobia, Malpraxis

Възползваме се от всяка възможност за участия на живо, защото това е начина хората да научат за нас и да чуят музиката, която правим. Създадохме и доста контакти през годините.

Клубовете във Варна:

Клубове във Варна винаги е имало – някой хубави, други не толкова. Но клубната сцена винаги е съществувала. А това според мен е едно от най-важните неща за развитието и популяризирането на една група. Проблем е обаче, че напоследък концертите са все по-слабо посетени. Преди 10 години имаше  страшно много публика, сега ако се съберат 40-50 човека си е повече от добре. Надявам се това занапред да се промени и феновете на тежката музика отново да започнат да уважават стабилно подобни изяви. Мисля, че самите клубове също имат нужда от подкрепа, защото от такива места зависи развивитието на ъндърграунд музиката (специални поздрави и благодарности на Галин и Т. Войнски от „Bar Grind”).

Бъдещето:

Надявам се бъдещето да е светло за групата. Скоро мислим да запишем ЕР от четири песни, което ще опитаме да издадем като сплит с някоя друга група. След края на лятото замисляме да започнем и записите за втория ни албум, който се надявам да успеем да издадем  през следващата година. Събрали сме доста материал, така че е време да бъде записан.

Подкрепяме всяка оферта за изява на живо. Който има предложения, нека се свърже с нас и ще обсъдим условията.

Финал

THE DAY OF EXECUTION WILL COME…SOON!!!

 

Албумът “Dead Burning To Ashes” излезе официално на 25.01.2012 чрез Brewery Prod

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото