Една вечер с българопазителите KHANЪ, VOKYL и DER DUDELGEIST

 Най-сетне родните KHANЪ издадоха своя първи дългосвирещ албум. Бандата промотира творбата на 30 януари в столичния клуб “Live&Loud“. Вратите отвориха в точно упоменатото време и бавно, но славно, клубът започна да се изпълва с фенове.

 Първи на сцената излязоха DER DUDELGEIST. “Въоръжени“ само с една старинна немска гайда и бодран, те успяха да поставят началото на една магична вечер, създавайки една приятна атмосфера, която витаеше във въздуха. Слушайки ги, си мисля, че те са детето на WARDRUNA, OMNIA и малко от ELUVEITIE, но със солидна доза българска фолклорна музика. След като изпълниха своите песни, DER DUDELGEIST заслужено се оттеглиха под звука на аплодисментите на присъстващите.

 Следващи на сцената бяха VOKYL. Тук дойде момента в който вечерта стана по-тежка и дива. Изпълнявайки своя мелодет репертоар, момчетата успяха да дораздвижат публиката. Интересното при тях е, че пеят на български и това до известна степен ги различава от останалите банди на родната сцена. След бърз и здрав сет, придружен от много аплодисменти и веещи се коси, VOKYL си казаха чао с публиката, за да отстъпят сцената на гвоздея за вечерта – KHANЪ.

 След музикалното интро, момчетата откриха с “Пепел“ и публиката веднага затанцува. В края на песента, след бурни аплодисменти, продължаваме с “Чума“, която разказва историята на нашите измъчени души. Веднага след това последва “Гарван“, която е една от най-запомнящите се песни в албума. Тук дойде в момента в който бандата поздрави всички пиещи фенове с песента “Павле ми пие“. “Небе“ пък, разказва как не можем да бъдем истински, ако останем роби на сивото и заобикалящо ни ежедневие. С огнени стъпки, бавно се приближаваме към края на вечерта заедно с “Земя“ и “Жар“. Преди да продължим с “Домачине“, Марто разказа как от съвсем наскоро, тази песен е една идея по-специална за него, тъй като вече е вуйчо.

 Тук дойде и момента в който завърши основната част на концерта – KHANЪ изпълниха целия си първи дългосвирещ албум “Знамение“. За бис, момчетата бяха оставили песните от тяхното ЕР “Правда“. Първа от трите композиции беше едноименната песен от творбата. Със сетни сили, продължихме с “Буря“, а последната капка сила, KHANЪ ни взеха с “Жертва“.

 KHANЪ са нещо магично. Едно от най-запомнящите се неща за тази вечер, бе участието на гайдаря Пламен Пенев, който се включи за няколко песни и накрая се поклони заедно с групата. Знаеш, че една група е обичана от феновете, когато преди, по време на и след всяка песен, клубът е изпълнен с гора от ръце и виковете на публиката. Разбира се, няма как да пропусна да добавя, че по време на “Домачине“ в публиката се заформи малко хоро, а след една от песните, групата отдаде почит на Симо, който е единствения останал оригинален член на бандата. Момчетата разказаха, че той е носил бандата на раменете си през цялото време и KHANЪ са това което са, благодарение на него.

 Концертите на група KHANЪ са едно от любимите ми неща от нашата музикална сцена. Чувството и емоциите, които ме карат да изпитвам, са нещо, което няма как да опиша с думи. Пазители на българското, те ме карат да настръхвам всеки път, когато ги слушам или гледам на живо. Енергията, която блика от групата е нещо доста зареждащо. Комбинацията между метълкор и фолк елементите, които са включили в музиката, са нещото с което те се отличават у нас. В един момент слушаш тежките им инструментали и вокалите на Жо, но веднага след това следва соло на тамбура, което пък бива придружавано от някоя друга гайда или чистите, народни вокали на Марто. До следващия път, група KHANЪ!

Сетлист на KHANЪ:
Интро
01. Пепел
02. Чума
03. Гарван
04. Павле ми пие
05. Небе
06. Земя
07. Жар
08. Домачине

Бис:
09. Правда
10. Буря
11. Жертва

 Съвсем скоро очаквайте и нашите снимки от това запомнящо се събитие!
KHAN

  1. #1 написан от Хабиби (преди 5 години)

    Този албум ако беше смесен от човек, който е слушал музика през живота си, щеше да звучи може би добре. Съжалявам, че си го купих

    • #2 написан от Анонимен (преди 5 години)

      Другия път дано те викнат теб, щом разбираш толкова.

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото