Една вечер, посветена на Chuck Schuldiner и неговото творчество

Полека-лека започна натовареният с концерти месец DeathDTAObscura@Mixtape5април. Първо се насладихме на POEM, TEXTURES и AMORPHIS в клуб Mixtape 5, а един ден по-късно на същото място бяхме свидетели на един носталгичен концерт в памет на кръстника на дет метъла Chuck Schuldiner. Той бе човекът, оформил жанра и творчеството му ни бе представено от официалната трибют група DEATH: DTA. Малко преди клубът да отвори врати, пред него се бяха насъбрали една камара метъли от старото и новото поколение. Първи влязоха късметлиите, спечелили покана за meet & greet с музикантите от DEATH: DTA и OBSCURA, а по-късно, към 19:20, останалите посетители на концерта започнаха да пълнят клуба. Личеше си, че въпреки напълно разпродадените билети, помещението можеше да побере повече души, но пък за сметка на това нямаше недоволни от прекалено сгъстена публика. Най-върлите фенове застанаха на решетките и зачакаха с нетърпение началото на концерта.

DSC_0114Около 20:00, на сцената излязоха подгряващите технични дет метъл машини OBSCURA, които ни представиха четвъртата си поред и последна към момента творба – „Akroasis“. Първите две парчета „Ten Sepiroth“ и „The Monist“ бяха от него. Без много да се бави, групата се представи на феновете и споделиха, че за тях е чест да свирят за първи път пред българска публика. Веднага след това забиха една от най-разпознаваемите си песни, а именно – „Anticosmic Overload“, на която вече се заформи пого в по-задните редици, а феновете на решетките бясно мятаха коси. След песента присъстващите започнаха да скандират името на бандата, от което ясно се виждаше, че на българска земя се намират почитатели на немския техничен дет метъл. Фронтменът на OBSCURA Steffen Kummerer благодари и припомни, че ¾ от състава на бандата бе обновен през последните години, като на борда се качиха басистът Linus Klausenitzer (това се случи още през 2011-та), барабанистът Sebastian Lanser (през 2014-та) и китаристът Raffael Trujillo (през 2015-та). След това получихме шанса да чуем заглавната песен от новоиздадения им „Akroasis“, който, между другото, излезе на 5-ти февруари чрез Relapse Records и достигна 5-то място в класацията на Top New Artist Albums (Heatseekers). Малко по-късно групата засвири „най-бруталната си балада“ – „Ode To The Sun“, на която поне половината присъстващи пееха редом със Steffen. Преди да се оттеглят от сцената, OBSCURA изпълниха „Centric Flow“ и ни отправиха пожелания за нови срещи.

Сетлист на OBSCURA:
01. Ten Sepiroth
02. The Monist
03. Anticosmic Overload
04. Akroasis
05. Sermon Of The Seven Suns
06. Ode To The Sun
07. Centric Flow

DeathDTA_39По време на кратката почивка между групите, екипът на DEATH: DTA започна да носи и да сменя оборудването. Малко преди столичният клуб да бъде разтърсен от звуците на първородния дет метъл, прекадиха сцената, за да няма повече смъртни случаи в бандата и във всеки ъгъл на сцената беше разположена по една ябълка с ароматни пръчици, забучени в нея. Към 21:20 пред очите на присъстващите излязоха легендарният барабанист Gene Hoglan, триструнният басист Steve DiGiorgio, свирепият Bobby Koelble и фронтменът на трибют формацията Max Phelps, за да открият концерта с „Living Monstrosity“ . Зарадвани от крясъците на публиката, бандата продължи с една от най-значителните песни в историята на дет метъла – „The Philosopher“. Нямаше и един човек в залата, който да не я е чувал и да не й знае текста. 12938282_10153926661060071_7557157575883989504_nНа следващите песни, от които най-запомнящи бяха „Open Casket“, „Suicide Machine“ и „Overactive Imagination“, се заформиха безброй брутални погота, редици от мелници и куфеещи фенове. Малко преди групата да засвири първите акорди на „Lack Of Comprehension“, бе пуснат запис от интервю на MTV с Chuck Schuldiner, в което той разказва какво е да си част от банда, носеща името „СМЪРТ“. По-късно последва заглавната и начална песен на един от най-екстремните албуми и предпоследен в дискографията на DEATH, а именно – „Symbolic“. Между песните българската публика не веднъж скандираше името на Chuck и групата реши да сподели малко информация около формирането на този трибют. Постепенно концерта се насочваше към своя край. Музикантите бяха сигурни, че присъстващите ще разпознаят следващите две песни – „Bite The Pain“ и „Spirit Crusher“ от последната творба в дискографията на DEATH, The Sound of Perseverance“. Последни парчета бяха любимите на всички почитатели на творчеството на Chuck. При началната китарна хармония на „Zombie Ritual“ 12924616_10153926661275071_4215595171804964933_nфеновете извикаха доволно и издивяваха с всяка изминала секунда от песента. Без да прекъсва, бандата бързо смени към „Baptized In Blood“ и щом приключиха, всички знаехме какво следва. „Crystal Mountain“ бе желанието на много от посетителите на клуба – взето от „Symbolic“, парчето представяше дет метъла в най-чистата си форма. Фенове се мятаха, крещяха, подскачаха, припяваха и си прекарваха страхотно края на седмицата. Настъпи време за класиката от албума „Leprosy“ – мрачната и наситена със зловещи рифове „Pull The Plug“. С това парче DEATH: DTA завършиха едно наистина различно и необикновено представление, носещо носталгични спомени на тези, израснали под крилото на истинския и първороден дет метъл.

Сетлист на DEATH: DTA:12472284_10153926662005071_9027928431240663618_n
01. Living Monstrosity
02. The Philosopher
03. Open Casket
04. Suicide Machine
05. Overactive Imagination
06. Trapped In A Corner
07. Lack Of Comprehension
08. Out Of Touch
09. Jealousy
10. Flattening Of Emotions
11. Destiny
12. Symbolic
13. Zero Tolerance
14. Bite The Pain
15. Spirit Crusher
16. Zombie Ritual
17. Baptized In Blood
18. Crystal Mountain
19. Pull The Plug

Изглежда организаторите Projector Plus си бяха свършили отлично работата с организацията и групите. Да се надяваме, че ще има и други такива концерти на българска земя. До скоро !

Viper     

  1. #1 написан от Black Adder (преди 6 години)

    Страхотен концерт! Gene Hoglan и Steve DiGiorgio са Н Е Ч О В Е Ц И!! Дано пак да дойдат, че не изпълниха доста от любимите ми песни, както и нещо от творчеството на Control Denied, но няма как да се случи 5-часов сет 🙂
    Изненадващо добра организация за новобранци в бранша!

  2. #2 написан от Анонимен (преди 6 години)

    „Да се надяваме, че ще има и други такива концерти на българска земя. “ – ами то не е спирало да има 😀

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото