Един (не)обикновен репортаж за “ковачите на правилната стомана”

Nanowar_igra2 Това трябваше да бъде стандартен репортаж за поредния концерт на родна земя. С всички произтичащи подробности – времето, залата (клуба), посещаемостта и т.н. Вместо това обаче, а и с оглед участниците в събитието, репортажът няма как да бъде стандартен. Десет години след предишното си гостуване отново у нас пристигаха италианците NANOWAR OF STEEL. Компания им правеха родните образи КОНТРОЛ и АКАЩИ ДЖУДЖЕТА (как точно се изписва правилно името им – АКЪЩИ ДЖУДЖЕТА, А-КЪЩИ ДЖУДЖЕТА, АКАЩИ ДЖУДЖЕТА – за мен лично е мистерия). Микстейп 5 бе домакин на проявата.
Половин час преди началото присъствието в клуба бе все още рехаво, но дали заради студеното време, или поради някаква друга причина, помещението започна да се пълни и малко преди обявения час за излизане на първата група залата бе доволно пълна.
Честта да открият вечерната забава се падна на АКАЩИ ДЖУДЖЕТА. Всеизвестно е, че бургазлиите не се вземат насериозно, а творчеството им пародира популярни хитови парчета. И въпреки веселия и забавен характер на музиката им, изявата бе стегната, бих казал скована. Групата стоеше статично, но в отлично настроение и не спираше да пуска шеги и каламбури, свързани с изпълняваните песни. “Джуджаците” се постараха да създадат необходимото настроение у зрителите и с оглед реакциите на присъстващите успяха да си свършат работата.
Около час бургаските симпатяги властваха на сцената, след което се оттеглиха и дадоха път на колегите им от група КОНТРОЛ.
Използвах почивката, за да се запозная отблизо с мърчандайз зоната. Встрани от входа бяха изложени различни артикули на участниците, предимно тениски. С най-разнообразен мърч можеха да се похвалят хедлайнерите, с което предизвикваха феновете да се спират и да си купуват различни неща.
Някъде около 22:30 положението бе поставено под КОНТРОЛ. Ой! Ой! Ой! Столичните пънк ветерани, начело с вокалиста Иван Гатев, не поставиха под съмнение нито за миг основната идея на събитието – забавление до зори. Щурото поведение на Гатев и почти изцяло формираният сетлист от стари класики изправи публиката до стената и я хвърли в плен на дивите положителни страсти. Хит след хит се лееха от колоните, а хората не жалеха сили и “буйстваха” на воля. Всички знаем какво представлява музиката на КОНТРОЛ и как действа, затова не бива да ни учудва фактът, че по време на изпълнението на няколко пъти се заформи пого. В програмата бяха включени и нови песни от предстоящия албум на групата, които не намалиха градуса на емоциите нито за миг. Зрителите активно участваха в забавлението, подканяни от енергичния фронтмен. Около 75 минути продължи изпълнението на КОНТРОЛ, а накрая публиката не искаше да ги пусне, но нямаше начин да бъдат задържани повече. Повече от достойно представяне и поредната почивка, която трябваше да подготви терена за хедлайнерите.
Минаваше полунощ когато мрак се спусна в клуба, а на сцената се появиха 5-има души, облечени в различни костюми, наречени NANOWAR OF STEEL. От самото начало италианците се впуснаха в дебрите на пародията, които не ги пуснаха до края. Енергични, отлично сработени и, разбира се, талантливи и непосредствени, те превърнаха концерта в шоу-спектакъл. Признавам, че толкова не се бях смял на метъл концерт… ами, никога. Музикантите бяха в прекрасно настроение, но не само това повлия на уникалното им изпълнение. Почти всеки от тях се превъплъщаваше в различни роли умело, а всяка песен бе представяна по неповторим начин. При изпълнението на “Il cacciatore della notte” единият вокалист слезе в публиката, облечен в костюм на бухал, и се разходи из феновете, след което се прибра обратно на сцената. Присъстващите също бяха въвлечени в шоуто чрез различни похвати. Кулминацията на това бе когато вместо прословутата wall of death, феновете бяха подканени да изпълнят wall of love (“защото ние всички сме почитатели на метъла и не трябва да се убиваме, а да се обичаме”) по знак и сценарий, зададен и показан от двамата вокалисти. По този начин се показа обичта на почитателите един към друг. И всичко това под звуците на “Careless Whisper” на George Michael. Всъщност, това са детайли от представление, което е трудно за описване. Не бе пропуснат и т.н. “летен хит” на групата (“ние сме музиканти и трябва да имаме летни хитове) “Norwegian Reggaeton”, споделен от стотици гърла и раздвижени тела. След края на „Feudalesimo e libertà“ последва представяне на членовете на групата – отново по неповторим начин. Въпреки цялата актьорска игра, акцентът бе върху музиката, която властваше в сърцата и душите на зрителите. Момчетата се справиха отлично със задачата да съчетаят шоу със свирене и пеене и да превърнат стандартни пауър и хеви метъл мелодии в незабравимо преживяване. Определено им се получи, а хората не спираха да се забавляват и да допринасят за уникалността на събитието.
Песен след песен вечеринката отиваше към края си и когато на сцената се развяха знамената на Лихтенщайн и бе възпята въпросната държава посредством парчето “Hail To Liechtenstein” (което бе обявено като последно), дойде краят. Финал, който никой не искаше. Да, но само на основната част от шоуто. За радост музикантите не бяха казали последната си дума. Излязоха на бис, забиха още две парчета, активно подпомогнати от зрителите – “Tricycles Of Steel” и “Odino and Valhalla”, и… дойде същинската кулминация. На сцената бе повикан организаторът Димитър Стефанов, с чиято помощ зад микрофона групата изпълни “Куроград” и закри представлението. Димитър се оказа и един от авторите на текста на парчето, благодари на публиката, всички се поклониха и слязоха от сцената, сподирени от бурни овации.
Съботната ноемврийска концертна вечер може да се обобщи с една дума – изключителна. Представянето на групите бе на ниво, а NANOWAR OF STEEL изпълниха със съдържание думата “пародия”. Почитателите напуснаха клуба с усмивки и заредени с куп положителни емоции, а преживяването… е, то трудно се описва. Затова, който е пропуснал, следващият път – задължително в публиката!

Снимки от събитието може да разгледате на нашата фейсбук страница.

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото