Edguy в Милано като част от най-доброто „Age Of The Joker“ турне правено до сега :)

Когато човек си легне доволен, съвсем нормално е да се събуди с усмивка на лице, независимо колко малко е спал, а след подобно изживяване няма как да не съм доволен. С огромен ентусиазъм стягам набързо багажа и се запътвам към гарата в Римини. От там ме чакат 5 часа път с влак до Милано. Всичко е точно, като изключим факта, че съм с прикачване на Болоня, а първият влак закъснява с над 20 минути. Когато билетите за влаковете са от порядъка на 60 евро, е малко притеснително, но в крайна сметка времето за прикачване е достатъчно. Малко след 15ч. вече съм пред хотела, където Деси и Катето ме чакат на по кафенце. Най-накрая българска реч! Отиваме бързо да проверим дали хотелът наистина е толкова зле, колкото е описан в ревютата. За щастие има подобрения, пък и за 19 евро на нощ и на 800 метра от клуб „Alcatraz“… идеално! Половината българска агитка пристигаме ден преди концерта, за да можем да се разходим около забележителностите на града. Все пак затова някой го е кръстил „концертен туризъм“. Нашата туристическа обиколка започва от Миланската катедрала (Duomo di Milan), минава през замъка Сфорца (Castello Sforzesco) и завършва на Арката на Мира (Arco della Pace).

Арката На Мира

Арката На Мира

Малко преди 9 сутринта вече всички сме будни и решаваме да отидем до Карфур за закуска и тъкмо да проверим дали наистина има такива фанатици, които вече чакат пред клуба. Мдааа, едно момиче е застанало на пост от 8ч. 😀 Естествено, ние отдавна сме решили, че ще гледаме Tobias и компания от първи ред, независимо от цената. Затова сме дошли ден по-рано, затова закусваме бързо и в 10ч. вече и ние сме на линия. През това време още 5-6 фена са дошли. До обяд вече има толкова хора, колкото у нас има, когато отварят вратите. С Миро сме се убедили преди 3 години, че това е нещо типично за „Alcatraz“ и този път сме подготвени с провизии и търпение. След няколко часа висене с непознати хора е съвсем нормално да им откраднеш знамето 😀

EDFAMILY ITALY

EDFAMILY ITALY

Сред италианците вече има и много добре познати лица. Рано са дошли и моята компания от Римини – Марко и дъщеря му Мартина. Оказва се, че преди да се запознаем също сме били на доста концерти заедно в Италия и Европа като този на Avantasia в Есен (Германия).

с Марко и Мартина

с Марко и Мартина

Хубавото е, че докато си чакаме пред единствения вход, имаме възможност да се видим с част от Edguy, както и самия James Kottak. В късния следобед пристигат и останалата част от българската агитка. Към 19ч всички сме изправени до стената на клуба с билети в ръцете и чакаме да ни пуснат. Бруталната „гъчканица“ вече продължава сигурно час, но поне вратите отварят навреме. Всички заемаме хубава позиция пред малката сцена (клубът има и по-голяма за случаите на разпродадено събитие). Още преди да е започнало шоуто разни младежи започват да избутват чакалите от рано сутринта момичета. Както вече знаем, това си е нещо нормално за там и охраната не се намесва. По-силният явно е по-заслужил да е отпред.

С леко закъснение около 20:15 на сцената се появяват, предвожданите от барабаниста на Scorpions, Kottak. За незапознатите с творчеството на страничния му пънк-рок проект, предполагам е било изненада да го видят с китара и микрофон в ръцете вместо палки. Бях слушал само последния му албум, затова през първите три песни главно се радвам на страхотния звук и още по-доброто осветление, което предлага клубът. От време на време отпред минава фото-репортер, който като клекне на колене, е по-висок от сцената, а като се изправи минава 2.10м (съвсем сериозно). 😀 Докато някой се наслаждават на гласовите възможности на James, други се любуваме на Stephanie Smith и… боравенето и с китарата. 😀 Разбира се, няма как да не видим фронтмена и зад барабаните. С кратко соло припомня, с какво е известен на всички ни. Следва забавна сценка, в която той носи тениска на Katy Perry по погрешка (търсих на мърча за такава, но уви…). Съблича я, а отдолу – тениска с картинката от новия албум на Edguy. Съблича и тази, но отдолу пък такава на Scorpions. В крайна сметка стигнахме до тениската на Kottak Attack и татуировката на гърба му с „Rock & Roll Forever“, които всички, присъствали на концерт на скорпионите, сме виждали. За мен кулминацията е изпълнението на пънк версията на „Holiday“. Определено след това парче вече всички са подгряли и готови за истинското шоу.

Kottak

Kottak

Ето и пълен сетлист:

01. World War Love

02. Do You Want To Play?

03. Let’s Do It Tonite

04. Scream With Me

05. Ripped

06. Drum Solo

07. Do It Big

08. Holiday

09. TIme TO Say Goodbye

10. Rock & Roll Forever

 

Около 20:30ч. светлините угасват, сцената се пълни отново с доста сценичен дим, а от високоговорителите започва циркова музика (има ли учудени?). Тя е последвана от задължителното „Ladies and Gentlemen! Welcome – to the Freak Show!“, което цялата публика крещи с пълно гърло. Любимците ни са на сцената и дават началото на същинския купон с ударното и мое любимо парче от новия албум – „Nobody’s Hero“. Веднага след това Tobi дава да се разбере, че всички сме част от най-доброто „Age Of The Joker“ турне, правено до сега (нищо, че е първото такова). 😀 Най-бързата песен от последната тава, „The Arcane Guild“, и класическата „Tears Of A Mandrake“, са следващите в списъка, след което отново прекъсваме за известна доза хумор, споменавайки гей инструмента банджо и използващите го банди като Bon Jovi. Това, разбира се, е просто прелюдия към друго парче от цветния „Age Of The Joker“, което започва точно с такъв инструмент – „Pandora’s Box“. Кулминацията на концерта за мен е „Superheroes“. За пети път ги гледам, откакто се е появила тази песен, но едва сега наистина ми хареса изпълнението и на живо. Личи си, че всички са в невероятна форма и дават всичко от себе си. Tobi споделя, че са искали да използват специална 15 метрова рампа за изпълнението и, но поради разни италиански закони за сигурност не им е позволено. Най-вероятната причина е, че заради този опасен номер в Гьотеборг били загинали 7 души, а в Хамбур почти всички. 😀 За охлаждане на страстите и почивка на врата използвам песента от последния им видеоклип, която изобщо не харесвам и дръм солото на Felix. Хубаво е да има такива почивки, особено когато следват любими парчета като „Ministry Of Saints“ и определената на шега като кавър на Europe – „Vain Glory Opera“. Според сетлиста, оставен на сцената, следваше бис от още две песни, като едната е „Land Of The Miracle“. За мое и на Felix съжаление, но за огромна радост на италианската публика, бандата се връща и забива любимата на народа „Babylon“. Тази и версия поне е доста забавна и интересна. Включва кратки текстове от Helloween-ски класики и направо цяло Iron Maiden медли (Hallowed Be Thy Name и The Trooper до първия припев). Точно преди грандиозния финал на песента в клуба цари абсолютна тишина, а цялата публика е клекнала и се наслаждава на един невероятен глас. Последна песен отново е размазващата „King Of Fools“, на която вече се качих на оградите, за да мога да си куфея на спокойствие. Точно на тази песен преди 4 години в Зимния дворец си казах, че повече няма да гледам концерт от седалките. 😀 И така в игри, закачки, изпуснати микрофони, забравени текстове и страхотно представяне мина концерта на все още една от водещите в пауър метъла банди.

Edguy

Edguy

Ето и пълен сетлист:

01. Nobody’s Hero

02. The Arcane Guild

03. Tears Of A Mandrake

04. Pandora’s Box

05. Rock Of Cashel

06. Lavatory Love Machine

07. Behind The Gates To Midnight World

08. Superheroes

09. Robin Hood

10. Drum Solo

11. Ministry Of Saints

12. Vain Glory Opera

13. Babylon

14. Medley – Hallowed Be Thy Name / The Trooper

15. King Of Fools

 

Благодарности на www.livenation.it за съдействието.

  1. #1 написан от Cliff Burton (преди 8 години)

    Сигурно е било невероятно преживяване. :) Евалата, че сте отишли( макар да не съм голям фен на бандата)

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото