selvans-downfalofnur

Още едно прекрасно произведение увенча края на тази и без друго наситена с музикални издания година. Концептуалният мини албум Downfall of Nur/Selvans. Едно невероятно приказно пътуване,  събрало в себе си топлината на Слънцето и мистиката на Луната, преплитайки духа на древните италиански богове с южноамериканските вярвания и музикални традиции. Музиката на Selvans винаги ме хвърля в някакъв емоционален дуализъм, ако мога така да се изразя. От една страна е нежността и спокойствието на природните звуци изпълнени на традиционни инструменти и различни перкусии, от друга агресията на блек метъла. На моменти сякаш мозъкът се взривява и не може да приеме всички звуци, които чува. Защото те наистина извикват усещането, че са повече, отколкото трябва да бъдат, но хармонията, в която са съчетани, дава като резултат една невероятно красива музика с древен дух и вкус на мистика.

И винаги, когато нещата опрат до Selvans е задължително да се погледне много по-дълбоко зад музиката. Защото това, което стои зад всяка една композиция, е облечена в музика легенда. Легенди, с които хората са живели векове наред, и които са предавали един на друг, тъй като те са били част не само от техния бит. Били са част от сърдечните им тръпки, от радостите, болките и терзанията им. От празниците и скърбите им.

В този албум Selvans Haruspex и Antonio Sanna са обърнали взор към древните ни светила, които са давали живот и са го отнемали. Слънцето и Луната. Мракът на женската страст и светлината на мъжката нежност. Вечната трагедия на влюбените едно в друго небесни светила, които са обречени никога да не се срещнат. Да тъгуват, да копнеят, да плачат, да се смеят, но винаги разделени с мисълта за другия.

Албумът съдържа четири композиции. Интрото е посветено на Слънцето. Сред красивата и дълбока мелодия можете да усетите неговата топлина и светлина. „Нарисувани“ чрез плътен китарен звук, пан флейти, пиано и различни народни инструменти, които се смесват с шума на горски потоци и песен на птици. Това прелива в първата композиция Pater Surgens, продължение на слънчевата тема, а музиката се извисява до феерия от звуци и мелодии, в която се усеща и мекотата на меланхолията.

С Mater Universi започва лунната част. Дъждът внася нотката на мрак и хлад, а злокобният остър звук на китара, съчетан със звука на мълнии, като че предвещава да се случи нещо страховито. Композицията е доста по-агресивна от тази посветена на светлината (поне в първата си част). Минорни тонове от струнни инструменти и ниски шепнещи вокали допълват усещането за мрак. В Mater Universi има и една част, която много напомня на традиционния фолклор от Андите. Място, където дуалистичният култ към Слънцето и Луната съществува от хиляди години и до сега е в основата на тамошните вярвания. Аутрото е Луната. Мрачна, почти ембиънт композиция, с която магията на нощното светило окончателно завладява света.

В албума освен Selvans Haruspex и Antonio Sanna (Downfall of Nur) са участвали и други музиканти от Selvans. Мастерингът е на Gabriele Gramaglia, в продуцирането участват Antonio Sanna (който е и миксирал албума), Selvans Haruspex и Dany Tee. Обложката е на Santiago Caruso.

Албума можете да чуете и да си го купите в дигитален формат тук.

Официална страница на Selvans

––––––––––-
10/10