DELAIN – The Human Contradiction (2014)

Ако трябваше да опиша само с една дума новия албум на Delain, бих го определила като „интересен“. „The Human Contradiction“ е четвъртият студиен запис на холандците, поемащ тежката задача на наследник на успешния “We are the others” (2012). Макар и представата ми за симфоничен метъл тук-там да се губи сред деветте песни, то албумът вероятно няма да разочарова феновете на метъл с дами начело.

Началото драматично се поставя с мелодичната “Here Come the Vultures” и продължава с първия сингъл, нов дует с небезизвестния Marco Hietala (Nightwish, Tarot) – “Your Body Is a Battleground”, която забързано и хармонично по странен начин слива гласа на Marco с този на Charlotte Wessels. Трябва да се отбележи, че необичайно многото колаборации в „The Human Contradiction“ се впускат в песните съвсем незабелязано и ненатрапчиво, и даже разнообразяват и внасят по малко от собственото звучене на изпълнителите. В иначе леко скучноватата „Tell Me, Mechanist“ чуваме силния контраст с мрачните вокали на George Oosthoek (ex-Orphanage), което ни връща към дебюта „Lucidity“ ; в ритмичната „Sing to Me“ гост-участник отново е Marco Hietala, а най-приятната музикална изненада за мен е силата на грубите вокали на Alissa White- Gluz в закриващата „The Tragedy of the Commons“.

Бързи китари, игриви кийборди, тук-там поп елементи, агресивни и, където е необходимо, меланхолични мелодии, песни с нужните трагично-артистични впускания, различни типове вокали и колоритни контрастиращи, но пасващи на настроението гост-участия.. Новият Delain си има от всичко. Е, може би първата половина започва твърде обещаващо и се забелязва ослабване при вокалите на Charlotte във втората част, и песни – като например “Lullaby” и “Army of dolls” – не впечатляват с нещо особено. Но свежите, да речем, “Here Come the Vultures” и “Stardust” имат потенциала да се превърнат във фаворити на публиката.

Тежък, интригуващ, разнообразен, приятно мрачен с изпъкващи цветни моменти и задълбочаващ в концепцията за различността от “We are the others”, „The Human Contradiction“ на Delain не е за изпускнане. Препоръчителен за всеки фен на метъла с жени вокалистки.

7.5/10

„The Human Contradiction“ излиза на 7. април чрез Napalm Records.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото