Decapitated, част 1 – 15 септември, Атина

Всеки един от моите приятели ме питаше: „Защо ще ходиш чак до Атина, за да ги гледаш, при положение, че имат дата и за София?” Отговорът ми бе: „Първо, защото искам да видя какъв ще бъде концертът там и да направя сравнение, и второ – заради тамошните подгряващи банди, които ми е мечта да видя.”

В навечерието концерта на Decapitated в София – 14-ти септември, аз бях на гарата, чакайки авотобуса си за Гърция. Докато си пиех кафето, телефона ми позвъня – SMS, гласящ „Концертът в София е отменен току-що. Задържали са ги на сръбската граница.” В този момент си казах: „М**ка му, дали не съм късметлийка, че избрах да ида в Атина!!!” Половин час по-късно не се сдържах и влязох във фейсбук да проверя как се развиват нещата. Видях, че вече има нова дата – 17-ти септември. Е, почувствах се двойна късметлийка – на 17-ти сутринта се прибирах, което значеше, че все пак ще успея да ги видя и в София!

Феновете

След изморително пътуване от около 11 часа, на 15-ти сутринта вече бях в Атина. Цяла сутрин обиколки из центъра, малко релакс за 2-3 часа и стана време с част от Mortal Torment и Necrorgasm да се запътим към “AN club” за саундчек. Бяхме там около 17ч. Nordor вече бяха „окупирали” сцената, репетирайки. Necrorgasm имаха нужда от малко повече време за чек, тъй като бяха с нова басистка. Mortal Torment дори не усетих кога започнаха, кога свършиха с чека 🙂

Все още бе доста рано, когато Decapitated излязоха от съблекалнята и се отправиха към сцената. Докато те репетираха, момичето с мърчандайзинга подреждаше щанда. Веднага щом приключи, се запътих натам! Изборът не бе много голям, но пък тениските бяха много яки. Аз се сдобих с един модел, който в последствие се изчерпа за нула време!

Няколко бири, среща с разни познати, кратка обиколка на добре познатия площад „Екзархия“, и стана време да се връщам към клуба. Хората, които бяха отпред се брояха на пръсти, а вътре вече бе претъпкано! Да – още в самото начало на концерта, 90% от хората вече бяха вътре, готови да подкрепят съпорт бандите!

снимка: Rozalia Metalouditsa Spilios

 

Първата банда бе Necrorgasm. Доста приятен дет метъл. Момчетата имаха време да забият едва 6 песни, но подобаващо успяха да загреят публиката. Половината песни, “Pieces Of Her”, “Collection of Headless Children” и “Faggot Killer”, бяха от дебютния им албум “Blissful Manslaughter”. Останалите са от двете им демота. Моят фаворит бе последната песен “Devour The Dead”! Прекрасен headbang се развъртя пред сцената.

 

 

Nordor

10-тина минути прекъсване и Nordor се появиха. Здрави мъжаги, с татуировки, дълги бради и коси… Типични металяги. Стилът им е класически дет метъл. Честно казано, от това, което бях слушала из MySpace и YouTube, не ми харесаха особено. Но ми беше интересно да ги чуя как звучат на сцена все пак . Е, не бяха чак толкова лоши, но определено не са мой тип. Показаха стегнато изпълнение, дори прекалено стегнато – никакви приказки, никакво по-„специално” раздвижване по сцената… Просто си свириха парчетата. Да си призная, по време на тяхното изпълнение бях малко разсеяна и събирах сили за следващата банда, та не съм сигурна всички песни ли изпълниха от сетлиста си. Пък и ги гледах за първи път все пак.

 

Giannis (Mortal Torment)

 

Масово унищожение – така очакваните от мен Mortal Torment превзеха сцената от раз!!! Тази банда не може да се опише с думи какво прави на живо! Вокалистът Giannis Nakos има традицията всеки път да изненадва публиката.Този път бе облечен с медицинска престилка, омазана с „кръв” и тематичната Mortal Torment маска на лицето! Истински касапин в цялата си прелест! Започнаха с добре познатата ни “Exhumed Tormentors”, като още с първия акорд се завихри лудо пого, което за момент успя да повлече и мен! Над 200 човека в клуба и никой не стоеше мирно (а знаем, че гърците са известни с това, колко са „вдървени” по концертите, като все едно са на театър). Изключително изненадана останах от това, че около сцената (да не кажа въобще на цялото събитие) нямаше охрана! Преспокойно изтрещяли фенове се качваха на сцената, редом до вокала и правиха stage-dive! Дори в един момент самият той се озова във въздуха, придържан от гора от ръце.

След третата песен Giannis каза няколко приказки на гръцки, ако не се лъжа – изрази благодарност на отдадената публика, след което последва и обръщение на английски. За мое голямо учудване, то бе отправено към мен и последвано от ръкопляскания на хората в клуба. Сърцето ми щеше да се пръсне от радост и притеснение 🙂 След тази кратка пауза продължиха с още няколко размазващи парчета. Всички песни бяха от дебютния албум на бандата “Resuscitation”! За край момчетата ни бяха подготвили един кавър – Dying Fetus“Groteque Impalement”! Вярвате или не – бе почти 1:1! (Можете да гледате видео ТУК) Никаква милост – тези момчета ни причиниха истински „предсмъртни мъки”!!! Отидох с ясната цел да гледам ТЯХ! Направих го и вече спокойно можех да седна да пия бири и да си лафя с приятели, като Decapitated вече ми изглеждаха незначителни. Препоръчвам на всеки брутал дет метъл фен да чуе Mortal Torment, а ако има възможност – и да ги види на живо! Дори Rafal (вокалистът на Decapitated) остана очарован от тази банда.

Mortal Torment

Време за почивка, бира и малко приказки. Целият клуб с нетърпение очакваше Decapitated, като май само аз си стоях кротко отстрани. Поляците се качиха на сцената под звуците на “The Knife”. Бях малко предубедена към новите членове – нещо му липсва на новият албум “Carnival Is Forever”. Но след това избухване веднага си промених мнението – никога няма да заемат на 100% местата на Vitek и Covan, но достойно успяват да ги заместят. Продължихме с още „Карнавални” песни, както и класики като “Day 69” и “Winds Of Creation”. Почетохме и паметта на Vitek със скандиране на името му. (Почивай в мир!)

Decapitated

Времето напредваше неусетно. Като че само един миг бе минал от началото до момента, в който Rafal каза, че това ще е последната песен за вечерта. Разбира се – това бе “Spheres Of Madness”. Бях заинтригувана да чуя как ще се справи той с дълбоките вокали на Sauron. Е, направи го много добре! И то не само с тази песен, ами с всички. Същото се отнася и до барабаниста Krimh – едва 22-годишен, а истинска машина! Както и за басиста Konrad, който въпреки, че бе болен, не каза нито дума за отменяне на концерта или нещо подобно. За Vogg какво да говорим – единственият оригинален член на бандата, невероятен китарист!

София-Атина – 11 часа, плюс още толкова навръщане. Някои ще кажат, че съм луда – да, така е, но определено си заслужаваше и бих го направила пак, и пак!

 

Ето и сетлистите на трите подгряващи банди. За съжаление, не успях на време да се добера до такъв на Decapitated. (кликнете върху снимката за по-голям размер)

Mortal Torment/Necrorgasm/Nordor

  1. #1 написан от Grim Ravisher (преди 9 години)

    Много хубав репортаж, с нетърпение чакам и този от българската дата…

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото