Chrigel (ELUVEITIE): “Искаме да се завърнем в България възможно най-скоро!“

 ИзминахаChrigel-Eluveitie осем години от както фолк метъл ветераните ELUVEITIE издадоха първия си акустичен албум. Сега, швейцарските музиканти оставиха електрическите инструменти в репетиционната, за да се завърнат с втората част на акустичната поредица “Evocation“. Творбата носи името “Evocation II: Pantheon“ и както заглавието разкрива, този запис следва идеите на първия и изцяло се потапя в дебрите на келтската митология. Наскоро имахме удоволствието да разговаряме с мозъка на групата – Chrigel Glanzmann. Какво точно сподели за Metal Hangar 18, може да прочетете по-долу.

Здравей, Chrigel. Чуваме ли се?
Да, всичко е точно.

Окей, супер. Поздравления за новия Ви студиен албум. Слушах го няколко пъти и смятам, че песните са приказни. Творбата е перфектният келтски саундтрак.
Благодаря ти за милите думи. Радвам се, че ти харесва. Обратната връзка, която получаваме е повече от добра и това ме прави доста щастлив. С нетърпение чакаме всеки отзив за новия ни албум и състав.

След кратко проучване, забелязах, че всяка една от песните е кръстена на келтско божество. Колко време отнема да направиш нужното проучване, за да събереш достатъчно информация за песните си?
Проучването на келтската митология е нещо, което правим постоянно. Когато става въпрос за митология и духовност, това отнема доста време. Когато става въпрос за келтската култура, нещата стават сложни, защото келтите не са записвали митологичните и духовни неща. Освен няколко графични паметници и археологически открития, зависим главно от древни литературни източници, които са написани от гръцки или римски учени.Отнема ни доста усилия да се сдобием с подходящата информация. Трябва да си представиш следното – ако един гръцки историк е писал нещо за келтите, дори ако е бил сред тях, което е било рядко срещано, е описал култура, която е била напълно непозната за него. Представи си, че взимаш германец, швейцарец, италианец и англичанин и ги изпращаш в Африка за една седмица. Някъде при някое племе и ги оставяш да опишат какво са преживели. Така ще получиш няколко напълно различни описания.

Ако попаднеш на фрагмент от древен текст, дори само изречение, тогава започва интересното. Трябва да прегледаш всичко. Какъв е бил човекът, който го е написал? Колко дълго е живял? В каква културна среда е израснал? В кой социален кръг?  Къде и какво е учил? И разбира се, как се е сдобил с тази информация? Тогава идва и най – големият въпрос: Каква е била целта на неговия труд? От пропаганда, разбира се, до много млади гръцки сатирици, които са писали за келтите и са били в началото на своите кариери. Опитвали са се да се популяризират и да впечатлят слушателите си с колкото е възможно повече ‘настръхващи‘ факти за някоя култура, която никой не познава.

Налага се да прегледаш всичко, докато не достигнеш до частица информация, за която мислиш, че e уместна. Смятам, че в областта на митологията и духовността всичко е такова. Всяка сричка от всеки текст се развива практически. Така изглежда нашето сътрудничество с учените.

Можем ли да смятаме, че дългото проучване, което е нужно, е една от причините втората част на ‘’Evocation’’ да излезе 8 години след първата?
Всъщност, искахме моментът да е точния, но честно казано не сме сигурни дали сега е моментът или не. Може би щеше да е по-уместно да издадем нещо друго с новия състав. Няколко човека ни посъветваха да издадем още един метъл албум заради новия състав. Знаеш, че промените не винаги са нещо лесно. От друга страна, оформих идеята за ‘’Evocation’’ още през 2008 г. Още от самото начало знаех, че ще има две части. Исках да имам достатъчно време за направата на втората част. Трябва да чувствам, че моментът е дошъл. Това и стана след като издадохме ‘‘Origins’’. Още по време на продуцирането му решихме, че наследникът му ще бъде втората част на ‘’Evocation’’. Идеята вече съществуваше, но от музикална гледна точка, работихме по песните около година. Общо взето, следвахме шестото си чувство, което e нещото, което винаги правим.

‘‘Evocation II: Pantheon’’ е първия албум за новите членове на ELUVEITIE. Какво донесоха те със себе си? Участваха ли в писането на песните?
Заедно с новите хора в бандата изнесохме редица концерти преди да влезем в студиото. През последната година се сближихме по един доста невероятен начин. Цялата група беше в студиото по време на продукцията на ‘‘Evocation II: Pantheon’’. Дори тези, които не записваха. Това е нещо ново за ELUVEITIE. Те бяха там просто, за да са там или да готвят за останалите и т.н. Атмосферата в студиото беше повече от приятна и всички бяха фокусирани. Всъщност, три от песните в албума бяха написани в студиото. Те се родиха от спонтанната креативност, която ни обземаше. Това също е нещо ново за ELUVEITIE и чувствам, че това ни повлия по един доста  добър начин.

По какъв начин започваш да композираш музиката на ELUVEITIE? Кои са първите части, които композираш преди да продължиш напред с материала?
Първото нещо, което винаги правя е да изградя идеята около даден албум. Това бива свършено още преди да завършим процеса на композиране. Трябва да имам някаква представа в главата относно това как ще изглежда и звучи творбата. Преди да започнем с писането на песни, аз вече знам за какво иде реч в албума и каква атмосфера ще създаде, както и колко и какви песни ще бъдат включени. Тоест, планирам албума от-до преди да напишем самите песни. Винаги започваме от там и след това, относно писането на песни, нещата се развиват от само себе си.

До каква степен разчиташ на въображението си, когато пишеш текстовете? Намираш ли го за безкраен източник на вдъхновение?
Въображението ми е един наистина богат ресурс. От друга страна, историческата точност е истински важна за нас, та разчитаме главно на историята като източник, когато пишем музика. Винаги работим с учени и в този смисъл всеки албум на ELUVEITIE е нещо като научен проект. Винаги влагаме доста в своите идеи и текстове.

Как би описал албума със свои собствени думи за хората, които не са го слушали все още?
Следва идеите на първия ни акустичен албум, тъй като е втората част от ‘‘Evocation’’. Текстовете са на галски език, който е древен келтски език. Идеята на ‘‘Evocation’’ е да обгърне келтската митология в музика. Първият албум е съставен от древни галски текстове, а вторият отива там, откъдето всичко започва. Това е Другия свят. Втората част на ‘‘Evocation’’ е пътешествия през пантеона и през този свят. В келтската митология, Другия свят е мястото, от което всички идваме и мястото, до което ще отидем един ден. Там живеят боговете. Затова, както спомена по-рано, всяка една от песните е кръстена на някое божество.

След издаването на един албум, винаги следва турне. Как върви подготовката за него?
Ами, всеки има свои задачи, та сме доста заети. Предстоящото световно турне все още се планира. До момента е потвърдена единствено първата част, която ще обиколи Европа. Ще изнасяме концерти чак до края на тази година.

Какво правиш преди да излезеш на сцена? Има ли нещо по-специално, на което обръщаш внимание?
Нищо специално ако трябва да съм честен. Всеки един от нас се приготвя, упражнявайки се на инструмента си или пеейки. Освен това, не правим много други неща. Има банди, които жертват кози, хаха. Понякога пием по един шот точно преди да се качим на сцената, но нищо повече.

Как протекоха концертите с новия състав?
Честно казано, всички концерти с тях минаха наистина страхотно. Разбира се, винаги има хора, които не харесват промените  онези, които се оплакват, че нищо не е същото. Разбира се, това е напълно основателно. Искам да кажа, че всеки има право да изрази мнението си. Радвам се, че голяма част от феновете ни посрещнаха топло новите попълнения в ELUVEITIE. Това е страхотно и ни кара да бъдем благодарни. Химията между нас е доста добра и се радвам, че успяхме да я пренесем и в студиото.

Като изключим концертите, какви са бъдещите Ви планове?
Ами, има доста неща, които сме планирали освен турнето, но не ми се иска да казвам много все още.

Не искаш да развалиш изненадата, нали?
Хаха, общо взето. Не мога да кажа много освен, че може да направим една или две изненади в следващите няколко месеца.

Разбирам те. Нека продължим с няколко въпроса за бившите членове на ELUVEITIE. Как точно протече раздялата с тях?
Да преминем през това беше наистина трудно. Искам да кажа, ние бяхме заедно цели 10 години и раздяла като тази никога не лесна. Когато взехме решението си казахме, че гледаме на това като бъдещ шанс. Сега, като погледна назад, мога да кажа, че и двете страни сме успели в това.  Наистина харесвам начинът, по който Anna е разцъфтяла със своята креативност. Тя буквално бликаше от нови и нови идеи и сега прави нещо различно, с което никога не е имала възможността да се занимава.

Слуша ли дебютния албум на CELLAR DARLING?
Разбира се. Бях в студиото, когато го записваха, та от известн време насам познавам материала. Смятам, че песните са страхотни. Наистина ми харесвам и смятам, че те трябва да се гордеят с този запис. Аз също се гордея с тях, защото мисля, че са успели да създадат нещо наистина уникално. Това е един наистина страхотен албум.

Бидейки в активна банда като
ELUVEITIE значи, че пътуваш доста. Кои са някои от най–страхотните култури, с които си се срещал през цялата си кариера?
Ако трябва да съм честен, донякъде е кофти, че сравнително често нямаме достатъчно време, за да опознаем местата, които посещаваме. Въпреки това, ние имаме шанса да пътуваме до толкова много места из всичките континенти. Това е нещо, за което сме страшно благодарни. Спомням си, че сме свирили в Индия и Бангладеш, а те са доста различни. Едно нещо, което сме научили през годините е, че независимо в кой край на света се намираме, там има рок и метъл фенове. Без значение от културата, в която са израснали. Това е нещо, което е едновременно изненадващо и доста красиво. Показва, че за музиката няма граници и тя е способна да обединява хората.

Ние метълите сме като едно глобално племе, в което всички се обичат.
Хаха,точно. Честно казано, това което каза обобщава доста добре цялото ни през последните 15 години.

Затвори си очите и си представи, че се намираш на любимото си място. Къде точно е това?
Вероятно ще бъда до малкото езеро в гората в близост до къщата, в която израстнах.

Какво мислиш за стойността на музиката в наши дни? Смяташ ли, че стойността ѝ е засегната по някакъв начин от огромното разнообразие, което ни обгражда?
От една страна не мисля така, а от друга трябва да си призная, че не знам много за съвременния метъл. Разбира се, познавам сцената, но не съм слушал кой знае колко нови албуми. Рядко имам времето да го правя, но изводът, който съм си извадил е, че рок и метъл бандите, както и техните фенове, са изненадващо незасегнати от промените в музикалната индустрия. Ние сме доста традиционни хора. Това е нещо, което наистина уважавам.

Доста хора са свикнали свободно да изразяват своето мнение. Дори когато говорят за нещо, което не разбират. Какво най-много те дразни, когато феновете започнат да критикуват сцената и самите банди?
Честно казано, не ми пука особено. Въпреки това ще отбележа, че си прав. Интернетът се е развил по един наистина странен начин и се е превърнал в място, в което всеки може да споделя мнението си от у тях и в същото време да остане анонимен. Това е една странна платформа, в която можеш да кажеш всичко, което искаш, но без реално да имаш топките да застанеш пред някого и да му го кажеш в лицето. Пълно е с глупости, но както казах, не ми пука особено.

Били сте в България три пъти. Какво си спомняш от страната ни и феновете, с които си се срещнал?
Преживяването наистина ми хареса. Срещнах се с доста страхотни хора, които се оказаха големи пичове. Както ти каза, идвали сме само три пъти, та не знам много. Говоря от името на цялата група. Времето, което прекарахме с всички вас е адски готино. Самото преживяване беше страхотно. Накрая, но не на последно място, искам да кажа, че смятам София за един наистина красив град.

Кога можем да очакваме следващото посещение на ELUVEITIE?
Определено искаме да се завърнем в Българи възможно най-скоро! За съжаление, до момента няма нищо потвърдено. Както казах по-рано, турнето все още се планира, та се надявам, че в един етап ще имаме дата и в България. Наистина искаме да се завърнем!

Благодаря ти за отделеното време. Последните думи са твои!
Ами, аз също ти благодаря за отделеното време. Благодаря и на хората, които ще прочетат това интервю. Искам да благодаря на всички, които показват интерес към ELUVEITIE и ни подкрепят. Ще се видим някъде!

Колкото по-рано, толкова по-добре. Желая ти приятен, Chrigel!
Напълно съм съгласен. Благодаря ти, човече. На теб също!

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото