CATUVOLCUS – Gergovia (2012)

Името на групата произлиза от галския крал Катуволц (буквално Боен Вълк), който усилено водел война срещу Римската империя предвождана от Юлий Цезар. Самата група е създадена през 2007 година в малкото градче Уорик близо до Квебек от Segomaros (ex-The Foetal Mind) и Arkeron (Hands of Despair). Както вече стана ясно, вместо да се занимава с характерните в последно време викингски тематики, групата се е насочила към Античността, обхващайки галския бит, култура и разбира се, битките водени от тях. Segomaros нарича стила на групата – “Gaul Metal”.
Във втория си дългосвирещ албум Catuvolcus описват една от най-известните галски битки.
Самият конфликт продължил 6 години, докато римските легиони, водени от Юлий Цезар, не окупирали Герговия. Отслабени от предателство и от трудния терен, римляните били принудени да се изтеглят, понасяйки най-тежката си загуба в Галските войни. Тази битка при Герговия и победата на галите е застъпена изцяло във втория албум на канадската група.
Той е изграден от 9 песни, които включват изцяло акустични пролог и епилог. Всички парчета в тавата са на френски, нормално за пейгъна е да бъде на роден език.
Plessix (a.k.a. Segomaros) ни предоставя една обогатена творба, от която като че ли не липсва нищо. Веднъж имаме бруталност, в следващия момент мелодичност, акомпанирани от батални ритми и амбиент компоненти (като дъжд, вятър, удари на оръжия и т.н.). Слушателят бива въвлечен в самата битка, слушайки този концептуален албум. Заглавията са дълги, добре изработени, базирани както на епична атмосфера (включително някои пасажи с чисти вокали), така и на по-строга агресивност (като в песента Litaviccos). Резултатът е мощен и последователен албум. Китарите и басовата линия са изключително силни в наследника на Vae Victis. Не може  да не се спомене и човекът, програмирал ударните, който е свършил невероятна работа.
Gergovia е отличен албум, достъпeн и добре написан, който слушателят ще обикне още след първото изслушване. Подновява темите на пейгън блек-а, докато успешно експлоатира неговите звуци. Поздравления за екипа на Cativolcus за добре свършената работа.

За фенове на: Eternal Helcaraxe, NightCreepers, Valfreya

Оценка: 9/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото