BURNING POINT – “Arsonist Of The Soul” (2021)

Класическият пауър метъл е жив. Поредно доказателство за това е новият, 8-ми по ред, студиен албум на финландците BURNING POINT “Arsonist Of The Soul”. В рамките на 12 песни скандинавската дружина показва майсторството си в мелодичния пауър метъл. Записът представлява смес от бързи и среднотемпови композиции, в които е налице характерният стил, на бандата – здрави рифове, мелодични сола, тежка, но ненатрапчива ритъм секция, мащабни хорове в стил “BLIND GUARDIAN”. В някои от парчетата се наблюдават интересни преходи, които като че ли служат като спирачка и  подготвят слушателя за последвалата буря от звуци. Заглавната композиция “Arsonist Of The Soul” пък впечатлява с подчертано епичното си грандиозно звучене. Като всеки уважаващ себе си пауър метъл и тук присъства балада – „Calling“. Атмосферата напомня на творчеството на HAMMERFALL, DREAMTALE и германската школа в пауър метъла и това е един от минусите на албума – въпреки изградения стил, ясно си личат влиянията и почитта на музикантите към ярките образци в жанра. Изключително изчистената продукция обаче дава възможност за по-пълно и детайлно усещане на внушенията на творбата, което е сериозен плюс.

С “Arsonist Of The Soul” BURNING POINT представят поредния висооктанов студиен запис, напомнящ за пауър метъла от началото на 90-те и доказват безспорната си класа. Парчетата са малко по-тежки от последната творба от 2016 г. „The Blaze“, но характерните за групата черти са налице. Песни като заглавната, първия сингъл и откриваща „Blast In The Past“ и останалите в албума са доказателство, че лидерът – китаристът и композитор Pete Ahonen – е създал едни от най-добрите си песни и поставя BURNING POINT на следващото по-високо ниво. Албумът е доста приятен и няма да е загуба на време, ако почитателите на стила му дадат едно ухо. Изданието е официално на пазара от 22-и октомври и може да го намерите в дигиталните платформи.

7,5/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото