Брутална Касапница на концерта на Misery Index в София!

Не знам с какво да започна – дали с това, че ушите ми още пищят, тялото приятно ме наболява или с това, че с усмивка се сещам за отминалия вчера концерт на американските дет/грайнд машини Misery Index в клуб „The Box“, София, със съпорт Проказа, Enthrallment и Mizerere. Далеч не преувеличавам, като определям събитието като касапница – такава атмосфера и активна публика не съм виждал отдавна на метъл концерт от този ранг, може би от времената, когато гостуващите чужди групи бяха рядкост и всеки ходеше без изключение на всичко, защото знаеше, че в годината може и да няма друг концерт.

Проказа

Проказа

Клуб „The Box“ отвори врати за публиката малко след 18:00 часа и може би около 18:20 първата подгряваща група Проказа излезе на сцената. Те съществуват от десетина години и са добре познати на българския дет ъндърграунд. Факт е, че след издаването на албума си групата не е отчитала концертна дейност и затова доста хора очакваха тяхното изпълнение с интерес. Не беше и учудващо, че като за първа група, започваща да свири сравнително рано, момчетата свириха пред  30-40 души, а хората, мотаещи се пред клуба и в околността бяха малко и предимно фенове, които нямаше да влизат на концерта. Разбира се, това направи добро впечатление като нещо не дотам типично за концертите в The Box (а и не само там). Проказа забиха в типичния за тях стил и ми е приятно да отбележа, че чухме доста нов (и бих казал качествен) материал. Публиката се забавляваше и, макар към момента публиката да беше изтеглена назад, пред сцената имаше активност. След около 35-40 минутен сет групата беше изпратена с овации за да отстъпи място на плевенчаните от Enthrallment.

Enthrallment

Enthrallment

В този момент публиката се беше сгъстила и наброяваше може би около шестдесетина души (не мога да не направя паралел с количеството публика на наскоро отминалия концерт на Disgorge – тогавашната публика беше толкова, колкото вчера по време на изпълнението на плевенчани).  Всички очаквахме Enthrallment, банда, която не се нуждае от представяне, няколко издадени албума и многобройни концерти в България и зад граница. Никога не съм крил, че ги харесвам и с удоволствие посещавам техни лайфове, но това се отнася и за много други хора. Настроението се покачваше под звуците на брутал дета, който групата ни предложи, мелето пред сцената бушуваше и определено стана брутално по време на харизматичната „Cane the messiah with the crook“. Може би единственият проблем, който забелязах, беше замазаният звук на едната китара, но е възможно това да е бил търсен ефект. След около 30-40 минутен сет Enthrallment отстъпиха място на следващите групи, като бяха изпратени подобаващо. Публиката наброяваше вече стотина души и изпълваше приятно The Box, който беше с леко намален капацитет за конкретното събитие – горе част от сепаретата бяха преградени заради допълнително оборудване, което щеше да влезе в употреба по-късно, но тепърва щеше да се почувства отесняването. Охраната беше престанала да пуска навън (със съображения да не се задръства платното на улицата отпред и да не се пречи на съседите) и в това нямаше да има нищо лошо, ако задухът и цигареният дим не бяха започнали да се превръщат в проблем.

Mizerere

Mizerere

Във всеки случай, това ни най-малко не повлия на настроението и всички приветстваха Mizerere на сцената – главните виновници за снощния прекрасен концерт – за тези от вас, които не са информирани, Misery Index гостуваха в България за втори път именно по тяхна покана, за което сърдечно им благодаря. Избухналият горграйнд накара публиката да подивее и да даде отговор на промъкващите се в пространството критики към един не съвсем неизвестен и наскоро издаден чалга клип с участие на членове от бандата. Момчетата показаха на какво са способни, мелето стана масово и невъобразимо, разгорещени фенове плуваха над главите на останалите – с една дума атмосфера, и то каква! Не мога да кажа много повече думи за тяхното изпълнение, тъй като бях потопен в изпълнението им – екстремизъм и меле по начинът, по който трябва да става. Ето тук можете да видите за какво става дума, въпреки ниското качество на видеото. Дори си мислех, че няма накъде повече да ескалират емоциите, Mizerere спокойно можеха да са хедлайнер на концерта до този момент и след тях публиката да си тръгне доволна, но тепърва на сцената щяха да излязат американците.

Misery Index

Misery Index

Беше едва минало 20:00 часа и аз разбрах, че ни чака един дълъг сет от хедлайнерите. Последва около половин час пауза, посветен на смяна на оборудването и саундчек. За пореден път от последните ми няколко посещения в The Box в паузите между групите за настроението в клуба се грижеха Napalm Death. Ние продължавахме да се борим за въздух, но като че ли това не пречеше на никой, а клубът беше чувствително отеснял. За първи път в този клуб видях да се подменя комплекта барабани и карданът беше заменен с две каси. По време на саундчека на Misery Index имаше заигравка с „Mister Soundguy“, групата държеше да звучи добре и с право. Те не започнаха да свирят, докато не останаха удовлетворени от звука. А след това касапницата започна. Може би е по-правилно да кажа продължи – да, продължи, но на едно ново, още по-екстремно ниво! Тук е и мястото да спомена, че според слуховете първоначалната идея за концерта е била да се проведе в клуб „Pork Pie“ в Борисовата градина, но мисля, че предвид разликата в капацитетите изборът на The Box е бил повече от подходящ – празни места нямаше, както и трябва да бъде на едно такова мероприятие, което и спомагаше толкова много за атмосферата. На моменти беше дори тясно, но това беше само плюс. Мислех си, че настроението е във своя зенит, но за щастие не бях прав и можеше още! За първи път виждам т. нар. „Circle pit“ в български клуб, и то мащабен, обхващащ почти цялото пространство пред сцената почти до стълбите, съответно може би половината публика участваше в него. Неспиращо пого, публиката искаше още, по-бързо и по-брутално, групата искаше още, по-бързо и по-брутално, а най-важното е, че Misery Index го можеха и ни го дадоха! Можете да видите клипче от изпълнението им тук. Вероятно ще забележите наличието на тригери, които си имат почитателите и противниците, но според мен те са повече от задължителни за такъв тип концерт. Американците са на турне в съпорт на последния си албум, но това не ни попречи да чуем неща от цялата им дискография. Една тотална касапница, нямаше парче, на което публиката да си почине, дори оставането встрани от всепомитащото пого беше трудна задача. Misery Index ни даваха все повече бързина и бруталност и така до края, който, уви, трябваше да настъпи. Както обикновено, по план, към 10:00 концертът приключи под мощни възгласи „Misery“.

Мога да обобщя по един-единствен начин – атмосфера, касапница, атмосфера, касапница, атмосфера, касапница… и така нататък. Ъндърграунд концерт, на какъвто не съм бил свидетел от много години, може би от първото гостуване на Pungent Stench в О!Шипка, София насам. Трудно с думи могат да се предадат емоциите, които вряха и кипяха снощи. Събитие, на което всеки фен на дет и грайнд музиката трябваше да присъства, независимо харесва групите или не. Надявам се Misery Index пак да ни гостуват!

 1. #1 написан от DeadMistress (преди 12 години)

  „Събитие, на което всеки фен на дет и грайнд музиката трябваше да присъства, независимо харесва групите или не.“ – Май си прав за това … Не можеш да дадеш обективно мнение за една група , преди да си я чул и на живо как звучи и се представя . Няма смисъл да казвам , че съжалявам , че не присъствах – направо вече съм си за бой !

  Искрено се надявам всички „ънръдграунд дет концерти“ да бъдат като този !!! Ще видим другия месец какво ще ни предложат Malevolent Creation !

 2. #2 написан от Blacky (преди 12 години)

  Ееееее, страхотен репортаж! Радвам се, че имаме в редиците си толкова отдаден дет/грайнд фен, който да отразява толкова емоционално тези събития! Стрхотно! Изживях атмосферата, касапницата, атмосферата, касапницата почти реално!

 3. #3 написан от MadButcher (преди 12 години)

  Суперлативи за репортажа! Просто тук си личи невероятен журналистически талант, а той не е даден всеки му!

 4. #4 написан от desolation_song (преди 12 години)

  Страхотен, а и много професионален репортаж! И да не бях чувала бандата, пак щеше да ме е яд, че съм я пропуснала! Просто виждам как съркъл пита нараства и обхваща целия клуб.. : )

 5. #5 написан от Grim Ravisher (преди 12 години)

  Мерси, много топли думи 🙂

 6. #6 написан от Hatecrew (преди 12 години)

  Евала на Mizerere, браво пичове за инициативата!

 7. #7 написан от cahd (преди 12 години)

  Поздравления за репортажа, хубаво е че отразявате всички качествени (макар и „малки“) концерти. Misery Index направиха страшен лайв, публиката беше/бяхме яка и задружна, съркъл пита беше ОК, но е имало къде-къде по-масови – Stampin’ Ground във военния клуб преди 6-7 години например. „атмосфера, касапница, атмосфера, касапница“ е наистина най-точното определение за онази вечер 🙂

 8. #8 написан от Hatebreeder (преди 12 години)

  Репортажа е страхотен . Концерта беше уникален .Misery Index буквално ме отвяха .Като изключим липсата на вентилационна система останалото беше чист брутализъм отвсякъде.

  Не знам до колко спирането да се излиза навън беше по план .Просто вътре не се траеше и всеки се нуждаеше от чист въздух поне за 15 мин . Трябва да турят поне некви климатици вътре .Сега както наближава 11-ти ще бъде от голяма полза да се поставят такива в клубчето .

 9. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 10. Коментари за тази публикация
В началото