BLACKBRAID е нов солов проект, поне за мен дошъл от нищото (да се чете – препоръчан от сигурен човек). Това е първият пълен албум на групата, с който определено може да се гордее!

BLACKBRAID, която реално се състои само от един член – Sgah’gahsowáh, се самоопределя като “индиански блек метъл соло проект, произхождащ от планините Адирондак”. И е наистина скорошна, защото съществува едва от 2020та, но за това кратво време, Sgah’gahsowáh е изковал уникална звукова наслада за тъмните ни души.

Може би феновете на независимия и ъндърграунд блек метъл са вече попаднали на синглите им от началото на 2022ра (включени в “Blackbraid I”), но аз си признавам, че не съм. И не съжалявам нито за миг, защото тези песни сякаш са писани, за да се слушат заедно в един албум.

Като цяло, “Blackbraid” се слуша на един дъх и неусетно. И точно така и потопява слушателя дълбоко в тъмния свят на автора си.  Две песни сa инструментални и се вписват идеално в концепцията на албума. Последната пък, е цели 10 минути и играе и ролята на aутро.

Tracklist:

  • The River of Time Flows Through Me
  • As the Creek Flows Softly By (инструментал)
  • Sacandaga
  • Barefoot Ghost Dance on Bloodsoaked Soil
  • Warm Wind Whispering Softly Through Hemlock at Dusk (инструментал)
  • Prying Open the Jaws of Eternity

Още от първите звуци на  “The River of Time Flows Through Me” авторът ни пренася някъде дълбоко в американската планина, там където под дърветата е хладно и спокойно дори и в най-слънчевите дни. Там където природата те подтиква да изкараш на позказ и да изживееш всичките си чувства – от ярост, злоба и агресия, през любовта и възхищението към природата и нейните тайни сили, та до неизбежната меланхолия и безкрайно спокойствие. Смяната на темпото във втората част на песента с по-бавно и лек дуум ритъм, е само предпоставка за избухнето с неконтролируема животинка ярост на големия финал.

Следва инструменталната “As the Creek Flows Softly By”, която ни връща спокойствието и ни оставя да си отпочинем от силните емоции на брега на хладния ручей, тихо шумолящ под дебелите листа на гората.

Sacandaga” и “Barefoot Ghost Dance on Bloodsoaked Soil” са безспорно най-силните и агресивни песни в албума, които всеки трябва да открие сам за себе си. За любителите на визуалните приключения, песента “Sacandaga“ вече има и видеоклип :

След нужната почивка с втория инструментал от албума, Sgah’gahsowáh ни довършва с  “Prying Open the Jaws of Eternity”. Тя като, че ли леко се отличава от останалите песни с по-силно дуум звучене и вече познатото ни редуване на по-агресивни и по-бавни части.

Определено албумът има едно от качествата на перфектните в метъла композиции – това да влиза под кожaта ти и да усеща и подсилва емоциите, които изпитваш в момента. При първото ми слушане музиката сякаш бе по-атмосферна и по-меланхолична, но при второто тя сякаш бе станала по-гневна и по-ударна. Но все така тъмна и мистична с отчетливите си фолклорни елементи и инструменти, типични за индианците. 

Албумът е реализиран от:

  • Sgah’gahsowáh – мулти инструменталист
  • Neil Schneider – барабани (гост)
  • Neil Schneider – запис, смесване, мастеринг
  • Adrian Baxter – илюстрации

Албумът съдържа 6 парчета с обща дължина от 36:26 минути, официално е издаден на 26/01/2021 от Neuropa Records. Достъпен e за поръчка на CD Digipack и на касета от :

https://blackbraid.bandcamp.com/album/blackbraid-i

Моята скромна оценка е 9/10.