В България има стилове, които са меко казано непопулярни. Имам предвид стилове, в които малко родни групи творят и (може би) поради тази причина каквото и да излезе, се приема като добър материал. В този ред на мисли, преди да започна ревюто на настоящия албум на BENDIDA, искам да споделя, че никога не съм била особено запленена от музиката на групата. От друга страна винаги съм завиждала на хъса, с който творят. Без да се бавя повече, гмуркам се в десетте композиции на „First of The Heroes“.

С петдесет и седемте си минути албумът се разгръща пред слушателя като епос от музикални похвати и истории, които биват обединени в една масивна симфонична композиция. Епичността, присъща на нашенците, личи от всяка тяхна песен, въпреки смените в състава спрямо предишния албум. Свежо влизат и гостуващите вокални линии на Janika Gross (HAGGARD) и Димитър Найдев (GHOST WARFARE).

Интрото „Enter the Sanctuary“ е само нежна прелюдия към останалата част от „First of The Heroes“. В комбинацията от тежки рифове и бойна ритъм секция се препитат партиите на академичния хор „Света Параскева“, както и отличителния глас на Кремена Николова. От Janika и Димитър албумът печели неочаквани вдъхновения от респективните групи на двамата вокалисти. Струва си да се отбележи и стремежа на BENDIDA към едни по-сложни и по-изпипани музикални търсения, които носят повече епичност и сами по себе си разказват история, дори без думи. Само с един поглед към книжката към албума става ясно, че осемтимата от групата са хвърлили немалко труд в създаването на подобен музикален епос.

Неслучайно използввам думата „епос“ няколко пъти. „First of The Heroes“ е музикално преживяване, което на първо слушане дори може да те стресне, но със сигурност всеки, достатъчно смел като героите, на които е посветен албума, ще успее да открие по нещо за себе си с всяко следващо слушане.

За фенове на: симфоничен метъл, фентъзи