Beloved Sofia: Храмът на THERION

 Всички си спомняме страхотния концерт, който SABATON, ACCEPT и TWILIGHT FORCE изнесоха в София на 10 март 2017 г. BGTSC организираха първия си концерт на същата тази дата през недалечната 2012 г. Шест години по-късно, родните промоутъри отбелязаха своя празник с подобаващ за случая концерт. Този път под светлината на прожекторите имахме удоволствието да видим симфоничните законодатели THERION, подкрепени от IMPERIAL AGE, NULL POSITIV и THE DEVIL.

 Вратите на “Mixtape 5TheDevilотвориха по график, след което столичният клуб започна да се пълни бавно, но славно. Честта да открият събитието имаха загадъчните англичани THE DEVIL. Качването им на сцената бе предизвестено от изобразения на екраните глиф на Дий, последван от думите “The Devil Walks Among You…“. Инструменталните и мелодични композиции на THE DEVIL бяха придружени от исторически политически речитативи и мултимедия, създаващи мрачна и пленяваща зрителя атмосфера. Комбинацията от изброените елементи загатна, че зад маските на британците стои нещо повече от тяхната идентичност, а именно идея, бореща се срещу световните конспирации. Половин час след появяването си музикантите изсвириха и последната нота от своя сетлист, след което сравнително бързо слязоха от сцената.

NullPozitiv
 Под номер две в програмата бяха NULL POSITIV. Начело на групата стои внушителната Elli Berlin, чиято способност да комбинира успешно тежки и чисти вокали е сред отличителните черти на групата. Повечето им песни бяха на немски, но това не попречи на публиката да се наслади на изпълнението им. NULL POSITIV светкавично прескачаха от песен в песен, но не всичко беше тежки инструментали и вокали. Силното сценично присъствие и разнообразието в композициите им бяха налице. Съдейки по топлия прием от страна на публиката, бандата се представи подобаващо. Едно е ясно – Elli и компания спечелиха нови фенове. В края на изпълнението си те благодариха на всички и споделиха, че с удоволствие ще обърнат внимание на всеки един, решил да се запознае с тях отблизо.

 Честта да свирят преди THERION имаха IMPERIAL AGE. Без много да се бавят, шестимата руснаци заеха своите места на сцената и ни поведоха на пътешествие към Атлантида. Наскоро те издадоха своята рок-опера, която представиха подобаващо и в София. Още в самото начало станахме свидетели на впечатляващите оперни вокали от страна на Alexander, Anna и Jane. Придържайки се към оперния стил, вокалистите вкарваха и свои собствени елементи в така или иначе интересните мелодии. Тези от вас, които са ценители на симфоничния метъл, непременно трябва да обърнат по-голямо внимание на IMPERIAL AGE, тъй като те са банда, която си струва да се види.

 Е, нетърпеливо, но успешно дочакахме Therion2и гвоздея на вечерта – симфоничните законодатели THERION. Започнали като дет метъл банда, но еволюирали в едни от пионерите на изцяло нов и различен жанр, те са по-добри от всякога. И до ден днешен музикантите изпъкват с начина, по който съчетават оперните вокали и оркестрации с примамливостта на тежката музика. Продължават да правят това и с най-скорошното им студийно издание ‘‘Beloved Antichrist’’, чието времетраене бележи впечатляващите три часа и половина.

 Почти двучасовото им изпълнение включваше песни от почти всеки един албум. Нещото, което правеше голямо впечатление, бе фактът, че новите им песни бяха приети също толкова добре, колкото и техните предшественици. Публиката отговаряше с неспирен ентусиазъм от началото, та до края на тяхното изпълнение. Неоспоримите качества, които притежават, и сценичното присъствие и контактът им с публиката са “черешката“ по време на концертните им изпълнения. Както винаги, красивите THERION звучаха колосално и изнесоха концерт, който ще бъде запомнен.

 Преди да закрият своето изпълнение, маестро Johnsson не пропусна да благодари на всички за случващото се, както и да сподели, че в момента THERION усилено работят върху осъществяването на турне, по време на което ще имат възможността и нужната продукция да изпълнят целия опус “Beloved Antichrist“. По негови думи, с малко късмет, това би могло да започне от България. Дали ще се случи така, времето ще покаже.

Сетлист на THERION:Therion1
01. Theme of Antichrist
02. The Blood of Kingu
03. Din
04. Bring Her Home
05. Night Reborn
06. Nifelheim
07. Ginnungagap
08. Typhon
09. Temple of New Jerusalem
10. An Arrow from the Sun
11. Wine of Aluqah
12. Lemuria
13. Cults of the Shadow
14. The Khlysti Evangelist
15. My Voyage Carries On
16. The Invincible
17. Der Mitternachtslöwe
18. Son of the Staves of Time

Бис:
19. The Rise of Sodom and Gomorrah
20. To Mega Therion

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото