БАЛКАНДЖИ – Завръщането

balkandji live2016 „А сега ще ви изпея песента „Завръщане“. Завръщане… и още нещо…“

Не зная защо, но когато чух за концерта на БАЛКАНДЖИ, се сетих за тази безсмъртна фраза от култовия български филм „Оркестър без име“. Репликата е много валидна за случая, с тази разлика, че „оркестърът“ си има име. И не свири в кръчма пред пияни курортисти, а в клуб в центъра на столицата.
Някои наричат БАЛКАНДЖИ „бащите на българския фолк метъл“, други – „пионерите на етно рока у нас“. За мен са култова българска група, чиято музика бих определил като „авторски песни на фолклорна основа с метъл елементи“. Така или иначе, творчеството и сценичното им поведение привличат вниманието на меломаните и всеки техен концерт се превръща в изключително преживяване. Както ще видите по-долу – и този не направи изключение.
Събитието бе обявено за 21 часа в голямата зала на столичния клуб Mixtape 5. Половин час по-рано пристигам пред клуба. Най-ентусиазираните фенове на групата вече се бяха скупчили около входа. Останалите използвахме времето за разговори с приятели, пиене на бира и други напитки и пушене.
Точно в 21 часа райските порти се отвориха и започна пускането на желаещите да гледат концерта. Процесът протече спокойно. И въпреки някои дребни забележки, организацията бе на добро ниво. Постепенно клубът започна да се изпълва с почитатели на бандата. За отбелязване е фактът, че нямаше подгряващи. Което ни позволи да „подгреем“ с още напитки.
Към 22 часа от сцената се дочу идилична звукова картинка. Затворих очи и си я представих – планинско поточе, птичи песни. Интрото ни въведе в атмосферата на събитието, докато музикантите се подготвяха. И последва бурно начало с… „Буря“. Зрителите се развихриха, а закъснелите побързаха да заемат места в залата. Още от първите минути си проличаха перфектната сработка и отлично настроение на музикантите, което не секна през цялото време. Както и непринуденият контакт с публиката. Озвучаването също беше на ниво.
„Буря“-та плавно премина в „Ой, мари, Яно“, след което изгря „Зора“-та. И настана време за първия кавър за вечерта – песента на небеизвестните германци RAMMSTEIN “Du Hast”, леко преаранжирана, понаправена със стил и финес. Върнахме се в далечни юначни времена с „Крали Марко“ и пихме от „Извор“-а. „Друснахме“ едно „Самодивско хоро“, за да канализираме бушуващите емоции, и попяхме „Седнало е Джоре“. Съзнанието продължаваше да рисува мистични картини. „Камене“ (нов сингъл, излязъл скоро и въртящ се по радиостанциите), „Радо бела Радо“ и „Бела девойка“ продължиха да ни доказват красотата на българското народно творчество. Пътешествието из фолклорните дебри за кратко отстъпи място на нов кавър – така добре познатата ни мелодия от култовия филм „Криминале“. Музикантите отново ни показаха ефектна преработка, която раздвижи духовете в залата, а липсата на достатъчно място и въздух не попречи на по-емоционалните да си потанцуват.
Продължихме напред. Пред нас се изпречи величествената „Родопа планина“ и си казах: „„Ще остана тук“, където „Аз, тебе, либе, съм залюбил“ преди „9 години““. Падна мрак и на небето се появи „Звездица“. Пренощувахме „Под камък студен“, а на сутринта ни събуди дива „Самодива“. Станахме и тръгнахме по пътя си. Разминахме се с „Кукери“, а малко след това пред нас се изправи „Змей“, хвърли ни един „Поглед“ и се насочи „Към таз земя“. И в този момент свирнята спря. Музикантите свалиха инструментите и се скриха. Кратка пауза и шестимата отново се появиха на сцената. За да се отблагодарят на „Народ“-а както подобава – с приказно „Видение“. И вече окончателно да се оттеглят в покоите си, успели да ни накарат поне за 2 часа да забравим неволите си и да ни пренесат в дивния свят на народното творчество.
4-годишното затишие от към концертна дейност не е довело до разрушаването на химията между музикантите. Харизмата, която всеки от тях носи, както и позитивната енергия, предавана от групата на публиката, кара зрителите да искат още и още. Онова „…и още нещо“, което кара хората да пълнят залите на техните изяви. Силно се надяваме следващият концерт на бандата да не е пак след 4 години и обещаваме отново да сме там, пред тях, и да спомогнем за разпродаването на събитието. Защото БАЛКАНДЖИ го заслужават!

Сетлист:

1. „Буря“
2. „Ой, мари, Яно“
3. „Зора“
4. „Du Hast“(RAMMSTEIN cover)
5. „Крали Марко“
6. „Извор“
7. „Самодивско хоро“
8. „Седнало е Джоре“
9. „Камене“
10. „Радо, бела Радо“
11. „Бела девойка“
12. „Криминале“(мелодия)
13. „Родопа планина“
14. „Ще остана тук“
15. „Аз, тебе, либе, съм залюбил“
16. „9 години“
17. „Звездица“
18. „Под камък студен“
19. „Самодива“
20. „Кукери“
21. „Змей“
22. „Поглед“
23. „Към таз земя“

Бис:
24. „Народ“
25. „Видение“

Очаквайте скоро и снимки от събитието!

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото