BAEST – “ Necro Sapiens ”

Бях си записал в календара датата на излизане на третата тава на датските дет метъл ентусиасти BAEST. След много добрите попадения в първия им албум „Danse Macabre“  от 2018-та и очевидното изчистване на звука във „Venenum“ от 2019-та очакванията ми бяха повишени.

За мое огромно съжаление надеждите ми не се оправдаха. Cлед като тавата излезе и имах възможност да я изслушам, не останах впечатлен, освен oт заглавната песен, която бе пусната публично преди около месец.

Принципно добрите вокали на Симон Олсен са твърде изведени на преден план и не оставят място за изява на китарите. Целият албум звучи като една много дълга песен акомпанирана от иначе много добрите барабани на Себастиан Абилдстен. 

Определено липсват по-изчистените китарни рифове от предните албуми (да не ги наричаме чак сола, по-характерни за други метъл стилове), те някак остават скрити в този албум.

 Освен музиката, бихме могли да изискваме и малко повече от текстовете на групата. Дет метълът не е място, на което очаквамe да намерим особено дълбоки послания в текстовете, но някои от песните, като заключителната „Sea of Vomit“ например, звучат като че ли са били набързо скалъпени и нямат никакво реално послание. Освен, разбира се, абсурдният микс от препратки към смисъла на вселената и съществуването, примесено с гротескна касапница сякаш излязла от анимационно филмче в стил „Happy Three Friends“.

Все пак в албума има и добри моменти, като например първата половина на песента „Genesis“, които правят цялостната творба доста слушаема, но незапомняща се.

Сигурно албумът ще има по-голям търговски успех от предните два, все пак BAEST вече влизат в групата на утвърдените дет метъл групи – поканите им за участия на стабилни фестивали са доказателство за това, макар и Ковид19 да попречи на много събития да се състоят. Дано това даде нужното самочувствие и финансова стабилност на групата, за да продължат да творят по-качествена и запомняща се музика.

Албумът съдържа 10 парчета, официално е издаден на 05/03/2021 от Century Media Records.

Track list:
1.“The Forge“
2. „Genesis“
3. „Necro Sapiens“
4. „Czar“
5. „Abattoir“
6. „Goregasm“
7. „Towers of Suffocation“
8. „Purification Through Mutilation“
9. „Meathook Massacre“
10. „Sea of Vomit“

За съжаление, моята скромна оценка не би могла да е по-висока от 5/10. Да cе надяваме, че бъдещата работа на BAEST ще бъде по-сполучлива.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото