ANCESTORS BLOODФинландците надминават себе си с третия си албум Hyperborea, давайки на мелодичния блек метъл нови измерения.

1. Descension

2. The Way of the Spirits

3. Autumn (Metsäpirtti part II)

4. Elegies

5. Hyperborea

6. Rite of Passage

7. Funeral Rite

8. Ascension

Възхищавам се на групи като ANCESTORS BLOOD, защото именно те карат жанра да еволюира и да се развива – това е качество, което ценя и търся в музиката, която слушам. Целият албум се отличава концепция и идея, различни от традиционния звук, който очакваме да чуем от не много популярна група. Hyperborea e мелодичен, но и изключително техничен – изпълнен е с живот и притежава нетипична за блек метъла подвижност. Слушайки го, установявам, че той си остава един пример за запомнящ се блек метъл албум. Музиката тук си има история. Hyperborea е митична земя далеч на север, отвъд полярния кръг, където слънцето никога не залязва, и лъчите му непрестанно осветяват пътя към вечността. Това е един утопичен и съвършен свят, чиито дух носи и албумът.

Започва със инструментално интро, което ни пренася в ледената пустош, стотици години назад, когато езическите богове все още са се скитали по земята. Освен Descension, има още един инструментал, който засилва чувството за хармоничност на албума – петата едноименна композиция – Hyperborea. Клавирите придават цялостната мелодия на албума като най –добре разкриват нежната и крехка страна на илюзиите за този вълшебен свят.

В същото време Rite of passage и The way of spirits са структурирани по начин, типичен за old-school групите, само че тремолото вече бива заменено от технични и дълги сола. Въпреки всичко мелодията се запазва, но вокалите си остават същите като в миналите им албуми и точно това един от най-разпознаваемите елементи на ANCESTORS BLOOD.

За мен Hyperborea е чудесен и надмина очакванията ми, но вероятно трудно би допаднал на феновете на класическите групи в норвежкия блек, заради различното, мелодично звучене и смесване. Той беше издаден на 9-ти януари тази година чрез Naturmacht Productions.

Оценка 8/10