„Аларма Пънк Джаз“ с грандиозен рожден ден на 23 ноември

05_EYOT_lichen_arhiv23 ноември 2018 (петък вечер) – 21:00ч. – Първо студио на БНР (бул. „Драган Цанков“ 4)

 

Макар честванията на 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР да продължават през цялата година, ноември е много специален месец, тъй като фестът се роди именно в първите часове на месец ноември 2008г., когато Нощта на Вси светии неусетно преваляше в Ден на будителите. Малко като в „Среднощни деца“ на Рушди, поетично като при Бредбъри от една страна и същевременно безмилостно като при Кафка… „Аларма Пънк Джаз“ е дете на онова гранично времепространство, когато/където чудовища и будители сякаш непрекъснато сменят местата си. Всъщност, вече отдавна не е дете: ако преброим концертите за тези 10 години, те надхвърлят скромната бройка от 350. А групата, с която се отбелязва една такава годишнина, също трябва да е доста специална…

Сръбският ню джаз квартет Еyot (Деян Илиич – пиано, Сладжан Миленович – китара, Милош Войводич – барабани и Марко Стоилкович – бас), освен че също става на 10 години именно сега, през ноември, има своя собствена история с „Аларма Пънк Джаз” и Първо студио на Националното радио. През септември 2011г. в Първо студио беше един от последните концерти на Eyot като „малка група”… и само няколко месеца по-късно последваха наградата на MIDEM в Кан, участията им на международните джаз фестивали в Лондон, Дубай и Хонг Конг, Корея, Шанхай, турнетата из Русия и цяла Европа, пълните зали на тяхна родна територия и пр. После музикантите спечелиха публиката и на други два фестивала у нас – „Банско Джаз Фест“ (2012) и „Джаз Перелик“ (2013). После гостуваха пак на „Аларма“ – през 2015 с програмата на третия си албум Similarity и две години по-късно – с пиесите от албума Innate.

Албумът Similarity, припомняме, е записван в Бристъл и продуциран от Джим Бар, легендарния басист на Get The Blessing и Portishead, а Innate е чикагското приключение на Eyot в студиото Electrical Audio на Стив Албини със самия Стив Албини на тонрежисьорския пулт. Стив Албини е човекът, нека припомним и това, направил преди повече от четвърт век от „Нирвана“ групата, която светът познава днес.

За концерта в София на 23 ноември Eyot са подготвили двучасова ретроспектива на цялото си творчество, а този път, като за празник, организаторите са подготвили и специален подарък – Majamisty TriO от Нови Сад, които идват за първи път в България, специално за да открият събитието.

Триото е създадено от Мая Алванович, една от най-интересните съвременни джаз пианистки и композиторки във Войводина, а на контрабаса и барабаните са съответно Ервин Малина и Ищван Чик, които познаваме също така от триото на Мезей Силард и които бяха ритъм секцията на „ЛаДаАБа Оркест“ на Борис Ковач на концерта в София през далечната 2003г. На концерта в София барабанист на триото ще е Лав Ковач, който тази година (пак в рамките на „Аларма Пънк Джаз“) направи и световна премиера на проекта си „Схимник“ с Васил Хаджигрудев и с когото в момента Мая и Ервин записват третия албум на триото. А двата излезли досега студийни албума на Majamisty TriO – Mistyland (2012) и Love (2014) – са блестящ пример не само за импровизаторско, но и за композиторско изкуство и нареждат формацията сред ключовите групи на съвременната сръбска джаз сцена наред с Fish In Oil, Eyot, Naked, Hashima и др. (поколението след Васил Хаджиманов и преди Zemljani и Dragon’s Fuel).

Билети има онлайн в системата на EpayGo (https://www.epay.bg/go/7033129508) и физически – на касите на EasyPay в цялата страна. Вратите на Първо студио на 23 ноември отварят точно в 21:00ч., Majamisty Trio излизат на сцената в 21:30, а Eyot – в 22:30ч.

 

ДРУГИТЕ ЗА EYOT:

„The Nirvana Of European Jazz” – Sir G Earl Grice

„С гордост го казвам вече втори път, а знам за тях едва от вчера, Еyot са една от онези млади групи, които доказват, че за музиката няма бариери, ако е качествена” – Рамбо Амадеус

„Фактът, че Еyot са свирили на джаз, пънк и рок фестивали, както и в културни центрове, казва нещо за специалната химия на музиката им” – Йън Питърсън (All About Jazz)

„Неочаквано красив и ясен звук” – Давид Албахари

„Тъмна, атмосферична, страстна и омагьосваща (музика), такава, която кара космите по врата ви да настръхват” – Джейк МакМърчи (Get The Blessing)

„Красива, просторна музика, пълна с мрачна мистерия… но в същата мярка и с възвисяваща светлина…“ – Джим Бар (Portishead / Get The Blessing)

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото