19 април в „LIVE & LOUD“ или когато жените също са от Марс

FRANTIC AMBERИзкушавам се да нарека събитието, което се случи в „Live & Loud“ на въпросната дата, „дамска вечер“, но това няма да е напълно вярно. Всъщност, мъжкото и женското присъствие бе разпределено сравнително поравно – американците SUNLESS SKY в 100% мъжки състав, руснаците POKERFACE, предвождани от фронтдама, и хедлайнърите FRANTIC AMBER – формирани от 4/5 представителки на нежния пол.

Задачата да открият концерта имат SUNLESS SKY. Стартират точно в 21:00, по разписание, пред публика, която може да се преброи на пръсти, и в продължение на 40 минути с много настроение, което съумяват да предадат и на хората пред себе си, забиват парчета от двата си албума – “Firebreather” (2014) и “Doppelgänger” (2017). Стилът е типичен американски пауър метъл, а вокалистът Juan Ricardo без никакво усилие взима невероятни височини – умение, дължащо се на оперната му школовка, както разбираме по-късно от самия него (брей, разговорлив човек).

Десетина минути по-късно на сцената се появяват и московчаните POKERFACE. Всъщност, в бандата има и второ дамско участие – доста ентусиазираната Xen Ritter поема на крехките си плещи бремето на половината от китарните партии. Ако проверите в Metal Archives, в графата „жанр“ ще намерите посочен „траш метъл“, но това, поне по мое мнение, е далеч от истината. Траш елементите преобладават, но ми се струва, че POKERFACE все още се колебаят точно какво искат да свирят, та от време на време се получава една хаотична смесица с неясен произход. Е, поне едно е сигурно – вокалистката Александра Орлова, позната ни и от КОРРОЗИЯ МЕТАЛЛА, определено е… ъмм… „искам-да-бъда-следващата-Angela-Gossow” и това най-много си проличава по време на кавъра на “You Will Know My Name”

… на ARCH ENEMY, с които можем спокойно да правим асоциации и при следващата банда, гвоздеят на вечерта – шведите FRANTIC AMBER – с вокалистка от Дания, соло китаристка с японски произход и барабанист, роден в Колумбия (в общи линии, най-шведското в тях е музиката им – мелодичният дет метъл, навяващ на гореспоменатата популярна банда). По повод разностранните коментари след концерта и факта, че петорката далеч надхвърля собствените ми очаквания, съм длъжен да заявя следното – FRANTIC AMBER не са „следващото голямо нещо“ в метъла, но компенсират недостатъците си със силни композиции, стабилно сценично поведение и уверена комуникация с публиката („недостатъци“ ли казах?). За да не изпадаме в обширни лирични отклонения, нека допълним още нещо към сухата фактология от този не дотам лиричен концерт – бандата представя парчета от единствения си дългосвирещ албум “Burning Insight” (2015) и не се посвенява да завърши с брутален кавър на “Hammer Smashed Face”, на който тълпата откликва подобаващо.

Та, за следващия път – дано има такъв – силно препоръчвам на метъл феновете, които искат да се докоснат до любимата си музика, представена така, както трябва, да не се притесняват да обърнат внимание на тази група – сигурен съм, че онези около 20-30 присъстващи биха го направили отново.

Снимки от концерта – на нашата Facebook страница!

 1. #1 написан от AVA (преди 3 години)

  Sunless sky приятно ме върнаха в 80-те 🙂
  Pokerface ме заплениха.
  Frantic Amber ми бяха безлични.
  Концертът ме изкефи много!

 2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 3. Коментари за тази публикация
В началото