Фестивалът EXIT влезе в историята като първият голям фестивал в Европа, който се проведе това лято след пандемията, с над 180 000 музикални любители от над 70 страни, преминали през портите на фестивала в Нови Сад, Сърбия през четирите дни и нощи.

EXIT, който е многократен носител на наградата „Най-добър европейски голям фестивал“, също отпразнува своята 20-та годишнина тази година, тъй като меломаните се събраха и танцуваха за пореден път, за да отпразнуват живота и връщането към нормалността. Доказвайки огромната нужда от събития и кипящата енергия на меломаните, всички 4-дневни билети също бяха разпродадени почти седмица преди началото на събитието. Въпреки пандемията, тълпата на EXIT тази година беше възможно най-цветна, с над 50% от притежателите на 4-дневни билети, идващи от чужбина. 

Много от артистите направиха първото си голямо шоу на EXIT след почти 18 месеца тишина и според десетки хиляди фенове тази натрупана енергия доведе до едни от най-добрите изпълнения в цялата им кариера. Точно както първият EXIT фестивал преди 20 години беше знак за връщане на нормалния живот на Балканите, тазгодишното издание за пореден път доказа силата, която този фестивал представлява, но този път предоставяйки най-доброто на глобално ниво.

Душан Ковачевич, основател и главен изпълнителен директор на EXIT, казва:

„Магията, която се случи през последните 4 дни на крепостта беше нечовешка. Събитието от тази година беше нещо повече от фестивал, това беше движение на хора, готови да направят всичко необходимо, за да запазят човешките връзки в челните редици на нашето съществуване. Фестивалите като цяло са създадени да популяризират ценности, заради които си струва да се живее и ние сме решени да докажем, че фестивалите могат да бъдат организирани безопасно дори по време на пандемията. Ето защо работихме неуморно, за да създадем модел на най-добра практика за това как да го направим. Също така се надяваме, че EXIT ще покаже на всички наши международни колеги, „Фестивалното семейство“, че е възможно за всички нас.