Като официален медиен партньор за България на Debemur Morti Productions имаме удоволствието да ви представим премиерно новата самостоятелна песен „Merkurius“ на шведската Prog-Rock група THENIGHTTIMEPROJECT.

Състояща се от известните братя Norrman (ex-KATATONIA), както и Jonas Sköld и Alexander Backlund (LETTERS FROM THE COLONY), THENIGHTTIMEPROJEC създава музика, надхвърляща границите между различните стилове. Тази нова композиция не е по-различна. ‘Merkurius’ съчетава трогателна простота а ла ранните творби на ANTIMATTER с най-добрите жанроразрушаващи групи като GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR ако трябва да посочим. Като цяло „Merkurius“ е нищо друго, освен уникална комбинация от скандинавска носталгия.

Line-Up:
Alexander Backlund – китари, вокали, кейборди
Fredrik Norrman – китари, кейборди
Mattias Norrman – бас
Jonas Sköld – барабани

Музика: Fredrik Norrman/Alexander Backlund
Текстове: Alexander Backlund

Записан и продуциран от THENIGHTTIMEPROJECT във Valley Sound Studio

Виолончело: Leo Yngvesson
Additional : Erik Göransson

Ето какво споделя групата за Debemur Morti Productions:

Fredrik:„Първата ми мисъл, тъй като сме в пандемия, беше да пусна песен, вместо да свиря на живо. Много групи направиха лайв стрийми, но нямахме чувството, че това е за нас. И така, решихме да издадем самостоятелен сингъл. Но този начин на работа също е нещо, мислех си от известно време. Вместо да издаваме албум всяка трета година, да издаваме сингли няколко пъти всяка година. Би било интересно да опитаме и да видим как ще реагират хората.“

Alexander допълва:

„THENIGHTTIMEPROJECT започна като път за Fredrik да изследва различна страна на писането на своите песни и мисля, че манталитетът започва да се отразява върху останалите от нас. „Pale Season“ се почувства като еволюция на едноименния дебют, докато това изглежда по-скоро като допирателна. Това не беше експеримент – ние винаги сме имали много специален начин на работа – но и той не беше планиран. Подводният камък на електронната музика и независимостта от жанра е, че можете да продължите да добавяте неща до абсурд, така че предизвикателството беше двойно – да се опитате да прокарате обвивката, без да компрометирате ДНК-то на групата, и да знаете кога проклетото нещо е свършено. Трябваше да потисна вътрешния си YNGWIE MALMSTEEN. Колкото повече, толкова повече, но повечето не винаги е по-добре.“

Относно лириките, той споделя следното:

„‘Merkurius’ е шведското име за планетата Меркурий. Причината за това ми се изплъзва, но по някаква причина това беше първото нещо, което ми дойде наум, когато чух демото – да си изгубен и сам на някаква пуста планета. Не знам дали сте виждали най-новите снимки от марсохода Perseverance, но това наподобява съзнанието ми напоследък. Свят на мисъл, отминал от най-добрите си години, пълен с дири за по-добри дни.“

Историята на THENIGHTTIMEPROJECT започва между 2010 и 2016 година, Fredrik „North“ Norrman основава THENIGHTTIMEPROJECT – приятно носталгичен път за по-запознатите с работата му в KATATONIA. Към него се присъединява Tobias Netzell известен от IN MOURNING, заедно с Nicklas Hjertton, бивш MANDYLON. Техният едноименен дебютен албум излиза през януари 2016 г. Албумът получава похвали от пресата и с микса си от рок, метъл, прогресив, doom, пост-рок и психеделични елементи наистина е интересно пътуване за слушателя.

2017: Групата издава сингъла „Anti Meridian. Mattias“ Norrman (OCTOBER TIDE) се присъединява към групата на бас. По-късно същата година Tobias и Nicklas решават да напуснат групата поради липса на време.

2018: Присъединява се Jonas Sköld (OCTOBER TIDE, LETTERS FROM THE COLONY) на барабани и вокалистът Alexander Backlund (LETTERS FROM THE COLONY), групата работи по продължението на дебютния албум, както и репетиции за концерти на живо.

2019: „Pale Season“, наследникът на едноименния дебют, вижда бял свят и получава похвала от фенове и от пресата. Освен това групата създава първия си видеоклип към песента „Final Light“ в сътрудничество с Bloudengaztia Wolfgang от Dronicon Films.

2021: THENIGHTTIMEPROJECT обявяват издаването на нов самостоятелен сингъл, „Merkurius“. Спокойна и нежна мелодия, която е не по-малко от уникално съчетание от скандинавска носталгия, и която можете да чуете премиерно днес.