Уелско торнадо отнесе дъждовна София

Концертният живот у нас е като времето напоследък – ту се показва слънцето, ту се извиват бури. В края на юни настъпи поредната кулминация – серията концерти Sofia Solid под шапката на Fest Team. Началото на събитията даваше шоуто на уелската метълкор машина BULLET FOR MY VALENTINE, които се завръщаха у нас след 4-годишно прекъсване. Компания им правеха финландската сензация BLIND CHANNEL и българите HELLION STONE и DEADSCAPE. Столичният Колодрум Арена София в сърцето на Борисовата градина приюти събитието, предвидено за 28-и юни

Въпреки неблагоприятната прогноза част от публиката превзе оградата и пространството пред сцената под откритото небе. Атмосферните условия трудно могат да уплашат метъл феновете. Въоръжени с дъждобрани и други средства за предпазване от валежи, те се настаниха около баровете и мястото, отредено за публика. За доброто настроение на присъстващите се грижеха 2 бара, специализирани щандове с напитки на спонсорите, кетъринг зона и обособено място с артикули на бандите. В задната част срещу кетъринга беше определена зона с пейки и маси, на които можеше да се консумират храната и напитките на спокойствие. Странно защо чадърите до масите не бяха разпънати. Впоследствие, след като заваля по-силно и това се случи. 

В 18:00 – както гласеше предварителният график – пред зрителите излезе първата група за вечерта – родната мелодична дет метъл формация DEADSCAPE. Облечени изцяло в черно, те веднага хвърлиха присъстващите в дебрите на мрака – напълно в съзвучие със студения вятър и тъмните облаци, надвиснали над Колодрума. Пред все още малцината зрители групата се постара да даде всичко от себе си и да покаже изкуството си по най-добрия начин. Понатрупали солиден концертен опит, музикантите демонстрираха най-добрите си страни, включващи пълна отдаденост върху свиренето и хедбенгинг. За отделеното им кратко време изпълниха песни от дебютния си албум „Of The Deepest Shade”, сред които добре познатите на публиката “Forsaken” и “From The Colourless Skies”, а вокалистката Мера постоянно надъхваше публиката и я „вкарваше“ в дълбините на пъкъла. Бурни аплодисменти ознаменуваха края на изявата на DEADSCAPE, а от своя страна бандата благодари на феновете и се поклони. И с удовлетворение от добре свършената работа слезе от сцената, подготвяйки присъстващите за това, което предстои.

Но преди да дойде кулминацията имаше още доста време и цели 2 групи. В 18:50 на сцената се появи втората българска група – HELLION STONE. Бандата вече се е доказала на публиката, има 2 албума зад гърба си и много концертен опит и още от първите минути загатна, че ще даде всичко от себе си, за да настрои зрителите за това, което ги чака. Алтернативният груув метъл, леещ се от колоните като ситния дъждец, започнал още по време на изпълнението на DEADSCAPE, се хареса на присъстващите, които се включиха в шоуто подобаващо. Вече в титулярен състав, с Иво Попов зад микрофона, групата не спести сили, показа желание и хъс за изява и отлична форма, а певецът в характерния си стил пускаше шеги между песните и ги представяше по атрактивен начин. Сетлистът включваше парчета от 2-та албума като “Run”, “The Merchant”, “For God’s Sake”. За ентусиазма, с който подходиха, особено Иво след принудителната пауза, сочи и фактът, че по време на “Wholesome” вокалистът в стремежа си да се движи колкото се може по-енергично по сцената връхлетя върху басиста, но това по никакъв начин не смути Пангев, който продължи да върши работата си безупречно. В крайна сметка, за времето му пред публиката квинтетът се постара да даде най-доброто от себе си и изля душата си, както и валежът, който се усили. Увеличилата се публика посрещна възторжено представянето на членовете на HELLION STONE след финалната “Vinkelus”, а за благодарност те се поклониха, направиха си традиционната снимка на фона на зрителите и се оттеглиха. Защото дойде време и на чуждестранното участие в първата вечер на Sofia Solid

Настъпилата пауза бе използвана освен за традиционните неща – снабдяване с храна, напитки, ползване на санитарен възел, влизане за закъснелите, и за снабдяване с дъждобрани от пункта до входа, тъй като атмосферните условия се влошаваха и природата нямаше намерение да пощади участниците в купона. В 19:50 бе ред на финланците BLIND CHANNEL да завладеят сценичното пространство. Зрителите, които бяха значително повече от началните минути на събитието, посрещнаха скандинавците подобаващо. А те влетяха пред тях и бързо и безкомпромисно завихриха истински ню метъл купон. По този начин успяха осезаемо да раздвижат феновете, демонстрирайки изключителна форма и себераздаване. Двамата вокалисти не спираха да се движат, останалите също се включваха в забавлението по идентичен начин. От сцената се произвеждаше толкова енергия, че количеството би могло да задоволи енергийните нужди на държавата ни за месеци напред. Пролича си, че музикантите изпитват удоволствие от това, което правят, и успяха да предадат усещането и на присъстващите. От своя страна публиката също не пестеше силите си и се раздаваше в тон със случващото се пред нея. На 3-тата песен се заформи и първият мошпит за вечерта, дори дъждът спря, за да се полюбува на случващото се. По отношение на списъка с песни в него бяха включени и двата нови сингъла „Happy Doomsday” и “Flatline”, както и песни основно от последните два албума. Преди изпълнението на “Bad Idea” единият от певците припомни, че не са идвали у нас от 5 години, когато бяха подгряващи на HOLLYWOOD UNDEAD през 2018 г. и като препратка към предстоящото парче сподели, че то е посветено на него, понеже е без чадър, което в това време е… лоша идея. Дъждът отново бе започнал своя мокрещ танц, а от колоните се чуха поредните звуци, предразполагащи към скачане, танци и куфеене. До края освен авторските неща, прозвуча и чудесен кавър на хита на ANASTACIA “Left Outside Alone”, в началото на който по-голяма част от публиката скочи от клекнало положение, а по-късно се заформи и поредният мошпит. В началото на предпоследното парче по желание, дошло от сцената, част от зрителите осъществиха т.н. wall of death, а изявата приключи с хита “Dark Side”, донесъл световна слава на бандата от участието им в Евровизия през 2021 г. След финала музикантите благодариха на феновете и бяха изпратени с бурни аплодисменти и овации. 

Последна пауза за пренареждане на сцената и презареждане на батериите и дойде мигът, за който бяха дошли зрителите, изпълнили пространството пред сцената – излизането на метълкор машините BULLET FOR MY VALENTINE (BFMV). Малко след 21:30 музикантите от Острова атакуваха сцената, посрещнати ентусиазирано от присъстващите. Без да се бави, уелското торнадо се завъртя и заплаши да отнесе мнозина по пътя си. Но никой не се уплаши от това, а напротив – с всяка изминала песен ентусиазмът нарастваше все повече и повече. Четворката показа отлична форма, себераздаване във висша степен и контакт с публиката. Британците действаха като добре смазана машина и не оставиха никакво съмнение в класата си. Mat Tuck и компания наелектризираха атмосферата по своя си начин и накараха публиката да се забавлява както намери за добре, като дори имаше опити за краудсърфинг. Сетлистът бе балансиран и общо взето представляваше разходка из дискографията на бандата. Енергията не стихваше нито за миг, между песните липсваха излишни приказки и паузи, а химията между група и фенове ставаше все по-ярко изразена. Преди “Scream Aim Fire” Tuck попита присъстващите знаят ли какво е съркъл пит и зададе тон за такъв. Командата бе изпълнена на мига, макар и в не голям мащаб, и въпросният продължи до края на песента. Резачките се лееха като капките от небето, имаше, разбира се, и по-бавни, но мощни композиции, които леко намаляваха енергията, за да я отприщят отново с последвалите парчета. Зрителите също припяваха на някои песни – нещо, което се усети по-значително в “All These Things I Hate” и не бе прецедент до края. Акцент в представянето на BFMV бе добре известната “The Last Fight”, където раздаването и от двете страни буквално ескалира. “Rainbow Veins” послужи за лек отдих и привидно спокойствие, пък и за посъбиране на енергия, която се отприщи отново с пълна сила в следващата, финална за основната част, композиция “Don’t Need You”. Последва съвсем кратка пауза, но на всички присъстващи бе ясно, че въпреки оттеглянето на квартета, концертът изобщо не е свършил. И това бе оправдано секунди по-късно, когато музикантите изскочиха и Колодрумът буквално експлоадира под звуците на “Your Betrayal”, изпълнена с активното участие на зрителите, и “Tears Don’t Fall” – кулминация, посрещната от изцяло мократа публика – мокра не от падащи сълзи, а от леещата се от небето вода. Последният залп дойде от изключителната резачка “Waking The Demon”, изцедила и последните силици и у зрители, и у изпълнители. Отново бе заформен съркъл пит по инициатива на Tuck, след което дойде и фактическият край на шоуто. Уелската машина определено знае как извлече максимума от феновете си (и от себе си), изрази благодарността си за последен път, някои късметлии се сдобиха с перца и палки и… концертът приключи. Приключи и първата вечер на Sofia Solid.

Ако можем да обобщим – насладихме се на една изключително влажна, но емоционална и енергична вечер. Зрителите получиха това, за което бяха дошли и си тръгнаха с опустошени тела и души, но с грейнали физиономии и напълно удовлетворени от случилото се. На ход е следващото събитие от Sofia Solid.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото