Словенците DIVJE JEZERO с мини-турне в България и Сърбия

Divje Jezero cover photo1Словенската джаз-рок група Divje Jezero тръгва на балканско мини-турне по инициатива на новото родно сдружение Balkans – Ways to Friendship. Младите словенци ще свирят в София, Велико Търново, Пловдив и Ниш, а на концертите в столицата и в Сърбия към тях ще се присъединят нишлиите от Jayus Jazz.

Divje Jezero идват за първи път в България и Сърбия, като първата им спирка ще е на 23-и ноември (четвъртък) в столичния клуб Live & Loud (начало: 20:30 ч.).
Клуб Melon ще приюти младите словенци в петък вечерта на 24-и в Търново (22:00), а сцената за алтернативно изкуство Пост-култура (под „Петното на Роршах“) ще поеме щафетата на следващия ден – в събота, на 25-и в Пловдив (20:00 ч.). Последното участие от турнето на словенците е в неделя в клуб Feedback в Ниш. Билетите за всички събития в България ще се продават на място в деня на концертите, а първите 15 човека сдобили се с тях ще получат безплатна компилация от избрани от сдружението съвременни изпълнители от Балканите.

Divje Jezero са пет момчета от живописното планинско градче Идрия в Словения. Събират се през 2008 г. с експлицитната идея да свирят авторска музика, която да съчетава любимите им стилове и жанрове. В дискографията си имат един демо албум (2009 г.) в квартетна формация и два дългосвирещи – „Mestni vrvež“ [Градска суматоха] (2015) и „Pobeg iz blodnjaka“ [Бягство от лабиринта], който излезе през тази година.

Музиката на Divje Jezero е изцяло инструментална и комбинира по елегантен начин влияния от джаза, 70-арския класически прогресив, фюжъна и блуса, подправяйки всичко с щипка балканска сетивност. Сред някои от най-големите им вдъхновители личат имената на Pink Floyd, Dream Theater, Yes, Rush, Billy Cobham, Bill Evans, Dixie Dregs, Chick Corea, както и на представители на силната словенска прог-сцена от 70-те и 80-те като Predmestje, Izvir и Sončna Pot.

Jayus Jazz е еклектично фюжън трио от Ниш, част от бързо развиващата се и богата алтернативна сцена в третия по големина сръбски град. Към тримата главни двигателя на групата се присъединява и клавиристът Боян Бойкович, който свири и в гостувалата вече у нас по покана на сдружението джаз формация NaissBlue от същия град. Момчетата от Сърбия са създадени през 2013 г., а това лято бяха част от безплатната промоционална вечер на сръбския джаз-фестивал Нишвил в Маймунарника. Нишлии изпълняват предимно инструментална авторска музика, която интригуващо размива границите на рока и джаза, разчиствайки обширни пространства за музиката да диша с пълни дробове. Дебютният им албум „Trail & Error“ излезе в средата на октомври, а момчетата имат и неиздадени все още колаборации със сръбския рапър Macroniero. Balkans – Ways to Friendship (www.balkans.wtf) е сдружение за популяризиране на съвременната балканска култура, което в края на август отпразнува една година съществуване. В основата му са няколко близки приятели, които са си поставили за задача да насочат вниманието на родните почитатели на изкуството към съвременната балканска култура и ъндърграунд сцена, чрез организирането на различни музикални и други културни събития, като с тях да подпомогнат сближаването и опознаването на балканските народи, с фокус върху младите поколения. До сега по негово настояване у нас гостуваха сръбският джаз квартет NaissBlue и алтърнатив етно-фънк рокаджиите Popečitelji от Крагуевац, а в Сърбия акостираха родните прог метъли Ювиги и тромбонистът Георги Корназов с JP3.

 

Divje jezero 2017_01

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото