DIETH е международна дет-траш метъл група, основана в Гданск, Полша. Създадена от три от най-мощните сили в съответните им жанрове – китаристът/вокалист Guilherme Miranda (ex- Entombed A.D.), барабанистът Michal Łysejko (ex- Decapitated) и басистът David Ellefson (ex- Megadeth). 

Guilherme обяснява: „Напоследък (в живота) се случват толкова много неща, че изпитваме нужда да изразим себе си по съответния начин. Създайте нещо ново, започнете наново. Лично за мен беше въпрос на живот или смърт да се върна да свиря музика. Да направиш нещо наистина смислено и най-накрая да се справиш с гнева и мъката. Понякога трябва да умреш отвътре, за да се преродиш. Това представлява DIETH, нова звукова движеща сила, която оставя миналото зад гърба си.”

Ellefson допълва „Всички ние получихме признание в съответните си групи и кариери, но в един момент трябваше да затворим вратата за тези подвизи, за да позволим на нещо ново да започне и сега го намерихме в DIETH. Всъщност самото име е за умирането на миналото, така че нещо ново да може да изникне, за да създаде следващата глава от живота. И това е обща връзка между нас тримата.“

Барабанистът Michał добавя „За мен DIETH се събужда от творческа летаргия, с пълното усещане, че моментът е дошъл. Лекотата, с която музиката на DIETH струи от нас, обединявайки нашите вдъхновения и преживявания в едно цяло, е доказателство за това. Фактът, че групата е създадена в Tri-City, от който идвам, има символично значение за мен.”

Видеото към първия сингъл на групата “In the Hall of the Hanging Serpents” е заснето в Гданск и е режисирано от (Maciej Pieloch – MP Productions), като улавя плама на тежкото, харизматично звучене на бандата. Вижте тук.