Следващите участници в нашия музикален блиц са младежката рок група „Абстракт” създадена през февруари 2022г., в град Тутракан към Общинския център за извънучилищни дейности (ОЦИД), с ръководител – Георги Георгиев.

Членове на групата са: Ана-Мария Атанасова( вокал и ритъм китара) ,Виктор Горанов (барабани) , Даная Букева (клавир), Дария Йорданова (бас китара и бек вокали), Теодор Обретенов ( соло китара). Бандата свири кавъри на известни групи, като “Rage Against The Machine”, „Deep Purple”, „Metallica”, „Guns N’ Roses”, „KISS”, „Radiohead”, „Black Sabbath” и др. Участвали са в инициативата на Община Тутракан и МКБППМН – Тутракан – „С музика срещу дрогата, „July morning“, „Огненият Дунав”, рок-клуб „Барок“ в гр. Силистра, фестивала „Green Rock Fest“ в гр. Русе, празник, посветен на „Деня на Земята“ в град Тутракан, фестивала „ENIGMA ROCK“ в гр. Дулово, фестивала „Spirit of rock summer nights“ в гр. Кранево, концерт по случай откриването на учебната година в ОЦИД, както и в няколко коледни концерта във Велико Търново, Тутракан и Силистра. През Декември 2023г. рок-група ,,Абстракт“ пуснаха първата си авторска песен – ,,Етикет“, с видео към нея. Посланието на песента е: „Всички различни могат да намерят своето място в света чрез музиката и тя да ги обедини“.

Кои са групите, които ви вдъхновиха да започнете да се занимавате с музика?

Ана-Мария: Аз започнах да се занимавам с музика от 5 годишна и главно пеех, но малко по-различен жанр. Страстта ми към този вид музика се запали след като разбрах, че ще има рок група в града и си нямат вокалистка. Нямам конкретна група, нито жанр, които да са ме вдъхновили аз просто знаех, че искам да се занимавам с такъв вид изкуство.

Виктор: Като малък слушах много AC/DC и Twisted Sister покрай моите родители. Реално исках да се занимавам с музика още преди да почна да слушам метъл. Артиста, който ме подтикна да направя някаква крачка да се занимавам с музика, беше американският рапър Кендрик Ламар.

Даная: По принцип започнах да се занимавам с музика като бях на 6 годишна възраст и то не каква, а доста коренно различна от тази, която се занимавам сега – класика. Така, че на този въпрос мога да отговоря, че класическата музика ме вдъхнови да започна да се занимавам с музика.

Дария: Групата, която мен лично най-много ме вдъхнови да започна да се занимавам с музика беше „Nirvana” , защото тя беше първата група, която някога съм слушала по-сериозно и ме впечатлиха бас линиите им и цялостното им звучене като група.

Теодор: Групата, която най-много ме подтикна да започна да искам да си сформирам своя беше Black Sabbath.

Разкажете ни малко повече за първия и последния концерт, на който отидохте.

Ана-Мария: Не си спомням първия концерт, на който отидох, но определено си спомням първият мой концерт. Бях на около 4-5 годинки и пях, танцувах и даже рецитирах стихче, което обърках разбира се, защото се притесних много.

Виктор: Първият концерт, на който свирих с Абстракт, не беше първият на групата. Първият ми концерт с тях беше на Деня на Земята в родния ни град Тутракан. Бях адски притеснен, не защото излизам пред хора, а защото излизам пред нашите. Нищо лошо към нашите, големи свежари са. Просто предполагам, че всеки почва да се притеснява, когато излиза на сцена пред приятели и родители.

Последният концерт, на който свирихме беше благотворителният концерт в Силистра на 22.12.2023. Тогава споделяхме сцената с INCONVENIENTS. Имаше много смях по пътя и по време на саундчека. Даже след концерта на вечеря се срещнахме с колеги от една силистренска група. Самият концерт мина добре. Преди нас се изредиха още няколко човека, като най-голямо впечатление ми направиха малките момчета на барабаните. Най-вече малкият пич, който свири We‘re Not Gonna Take It на Twisted Sister – песен от скоро свършващото ми детство.

Даная: Първият концерт, на който присъствах беше оперета на детска коледна новела, за Чичо Скрудж -,,Коледна песен“ на Чарлз Дикенс. А последния концерт, на който присъствах беше благотворителен в град Силистра. Чувството беше уникално за мен, както всеки друг концерт с нашата група.

Дария: Първият концерт, в който аз участвах не беше първият на групата. Беше фестивалът “Green Rock Fest 2022” спомням си, че бях много притеснена и статична, за разлика от сега. Емоцията и усещането на сцената много ми хареса и с всеки изминал концерт започвах да се чувствам все по-добре и по-добре на сцена. Последният ни концерт ми доказа, че не трябва да се притеснявам толкова колкото всъщност се притеснявам, и че ако правя всичко със сърце и душа няма какво да се обърка.

Теодор: Първият ни концерт беше доста вълнуващ. Той се състоя през юни, 2022 година и за първи път излязохме да свирим пред хора. Цялата емоция беше доста специална за мен и всички от групата и доста ни мотивира. Последният ни концерт беше в град Силистра. Той имаше благотворителна цел. Публиката беше доста гостоприемна към нас, и настроението, с което ни заредиха беше уникално!

Топ 10 най-слушани песни през последната седмица

Ана-Мария:

Schism- Tool
Scar tissue- Red hot chili peppers

Виктор:

5 minutes alone – Pantera
Pneuma – Tool

Даная:

Black star -Radiohead
Roman sky – Avenged Sevenfold

Дария:

„Going Under”-Evanescence
„Question”- System Of A Down

Теодор:

„Hole in the sky“ – Black Sabbath
„Unchained“ – Van Halen

Топ 5 най-слушани албуми през последния месец

Ана-Мария: Undertow- TOOL

Виктор: From Mars to Sirius – GojIra

Даная: The bends Radiohead

Дария: Violent Pornography-System Of a Down

Теодор: Van Halen 1 – Van Halen

Ако можехте да опишете себе си с песен, то тя щеше да е…

Ана–Мария: Ако можех да опиша себе си с песен, то тя щеше да е High school sweethearts на Melanie Martinez.

Виктор:

С една ще ми е трудно, така че ще изброя две-три:
Nothing else matters – Metallica
Under the Bridge – Red Hod Chilly Peppers
Open your eyes – Bobby Caldwell
Избрах най-вече балади, защото колкото и да обожавам тежка и технически сложна музика, точно така и обожавам тежката с емоции музика. От онези песни, които направо те поразяват, като ги чуеш.

Даная: Dani California – Red hot chili peppers

Дария: „I’m So Sick”-Flyleaf

Теодор: Песента, която би ме описал най-добре би била нашата авторска песен „Етикет“.

Хората не предполагат, че слушате (група/изпълнител/стил)

Ана–Мария: Хората не предполагат, че слушам manifestation music.

Виктор:

Фънк, Джаз, пък даже и народна музика.
Да, не ги слушам толкова често, но си ги пускам от време на време, като ми трябва малко чист въздух или ми се слуша нещо различно. Не мога да кажа конкретен изпълнител от който и да е от трите жанра (освен Франк Синатра и Луис Армстронг), но това мисля, че се очаква, щом се знае, че не са ми главните жанрове музика.

Даная: Стил музика може би R&B и рап, а изпълнител Brent Faiyaz.

Дария: KoRn

Теодор: Не знам кое повече би изненадало хората, но слушам Блус и Хип-хоп.

Mузикалният стил/стилове/който/които никога не сте харесвали е/са…

Ана-Мария: Музикалният стил, който никога не съм харесвала е чалгата. Просто не ми допада.

Виктор: Бих казал кънтри, но определено има кънтри парчета, на които съм се кефил, така че това не се брои. Най-вероятно ще е чалга. И то модерната чалга. Да, уау, супер оригинално мнение. Просто никога не съм й бил фен, без значение колко се опитвам да я харесвам. Не знам, не ми харесват инструменталите, темите и цялата култира покрай нея, която промотира дегенератството, пък и самите изпълнители. Проста, лесно смилаема музика. Не, мерси.

Даная: Музикалният стил, който изобщо не харесвам е чалгата. Не намирам нищо хубаво в музиката, нито в текстовете на песните, дори и в изпълненителите.

Дария: Музикалният стил, който никога не ми е харесвал е чалгата. Никога не съм намирала нищо интересно и впечатляващо в текстовете, звученето и като цяло в този стил музика.

Теодор: Никога не съм харесвал чалга, но заради компаниите ми преди време съм я слушал.

Коя е песента, която най-точно отговаря на настроението ви в момента?

Ана-Мария: Ако трябва да бъда напълно честна – „Етикет“ на Абстракт.

Виктор: Aserejé – Las Ketchup

Даная: You – Radiohead

Дария: Like A Stone – Audioslave

Теодор: Песента, която описва най-добре настроението ми в момента е „Rusty cage“ на Soundgarden.