„Ледената кралица“ Tarja Turunen за пореден път покори София

Вече 17 години финландската певица Tarja Turunen не е част от групата, която я направи известна за света, NIGHTWISH. Феновете обаче винаги ще я свързват с тази банда, макар, че за това време дамата си изгради солидна самостоятелна кариера. Доказателство за това са няколкото студийни албума, като най-новият – “In The Raw” – излезе през 2019 г. Поредната серия от концерти, представяща го пред публика, бе призвана да започне от нашата столица София. За място на събитието от 17-и октомври бе определен столичният клуб Joy Station, а началният час – 19:00.

Всъщност, финландската прима нееднократно е доказвала обичта си към страната ни и София не случайно бе избрана за първа спирка от предстоящото европейско турне. Певицата водеше със себе си група от доказани музиканти, в която личаха имената на бившия член на APOCALYPTICA Max Lilja и барабанистът Alex Holzwarth, свирил в редица банди, сред които AVANTASIA, RHAPSODY OF FIRE и SERIOUS BLACK. Преди да се случи това, обаче, пред публиката трябваше да се изявят норвежците ABAKAS и добре познатите келтски фолк метъли от Лондон SERPENTYNE. Вратите отвориха в 19:00, а в 19:45 на сцената се качиха ABAKAS, и откриха шоуто. Триото има съвсем скромна дискография, но се постара да даде всичко от себе си, представяйки парчетата по най-добрия начин. Малцината зрители посрещнаха радушно смесицата от рок, блус, психеделия и всичко останало, изляло се от тримата музиканти. Ранните BLACK SABBATH, JUDAS PRIEST, PINK FLOYD, BEATLES и дори RUSH можеха да се открият в музиката на скандинавците. Вокалистът и басист на бандата много напомняше на Geddy Lee (RUSH) и донякъде на John Lennon, а обраното им поведение кореспондираше с характера на музиката им. Изсвириха само 4 парчета, но ги поднесоха с вкус, стил и себераздаване. Момчетата се раздадоха и се постараха да запознаят присъстващите с творчеството си. И съвсем заслужено получиха аплодисменти след края на изявата си.

Паузата бе използвана за пренареждане на сцената, а публиката се възползва от възможността за запознаване с артикулите на щанда, разположен до сцената, пушене, снабдяване с напитки от бара и други дейности, характерни за почивките между групите. В 20:30 музикантите от следващата банда – SERPENTYNE – излязоха пред зрителите и забиха приятния си саунд от мелодичен здрав метъл с келтски фолк мотиви. Това не бе първо идване за англичаните у нас и то бе отбелязано в първата пауза между песните от маститата вокалистка. За отделеното ѝ време групата се постара да представи песните си по най-добрия начин. Леко статична като поведение (с изключение на певицата, която не спря да обикаля сцената), бандата показа класа, опит, рутина и солидно изпълнение. Публиката също се бе увеличила и поощри музикантите за усилията им с аплодисменти и овации. „Spirit Of Desert“ и „Helen Of Troy“ бяха част от кратката концертна програма, а изпълнението завърши със заглавното парче от последния албум “Angel Of The Night”. Преди нея имаше представяне на отделните музиканти, сподирено от възторжени възгласи, а след края ѝ музикантите се поклониха и под възторжените овации на почти пълния клуб се прибраха в бекстейджа.

Втората пауза бе малко по-дълга и бе белязана от последни уточнения по сцената преди излизането на главните изпълнители. Минутки след 21:30 на фона на традиционното интро членовете на бандата на Tarja започнаха да заемат местата си, а най-накрая се появи най-желаната жена от зрителите за вечерта – вездесъщата Tarja Turunen и без да се бави, вкара присъстващите във вихрушката. За харизматичното присъствие и умение да владее публиката няма какво да говорим – действията и на сцената, и пред нея го доказват. Певицата, обградена от елитни музиканти, демонстрирали отлична сработка, даде най-доброто от себе си, за да задоволи желанието на публиката за максимално забавление. Тя постоянно нахъсваше зрителите, а между песните се обърна към феновете на чист български, показвайки огромния си респект към тях. „Добър вечер, София“, „Обичам ви“ и „Благодаря ви“ бяха малка част от изразеното уважение от страна на примата. Освен всичко друго, Turunen не спираше да се движи и да съпреживява съдържанието и посланията на песните, предавайки положителното си настроение на присъстващите. Като допълнение към шоуто служеха и различните визуализации на екрана зад сцената, кореспондиращи с конкретните песни. На една от песните музикантите демонстрираха уменията си в своеобразно финално соло, разпявайки и публиката, и доказаха, че себераздаването не е характерно само за фронтдамата. Общо взето, Tarja се разходи из дискографията си, като най-големият подарък за феновете бе емблематичната песен на NIGHTWISH “Wishmaster”, изпълнена с пълно гърло от всички почитатели. След нея „Ледената кралица“ за пореден път показа, че освен да пее ангелогласно, умее да свири на пиано, изпълнявайки нежна балада като за лек отдих и укротяване на емоциите. В средата на следващата песен певицата извади телефон и засне малка част от бушуващия океан пред себе си. А след още една песен дойде и финалът на основната програма – “Victim Of Ritual”. Оттеглянето на групата бе съпроводено от оглушителен рев на феновете и както се и очакваше музикантите се завърнаха за т.н. бис. А той започна подобаващо – с откриващата композиция от шестия албум на певицата „The Shadow Self” “Innocence”. Последва една от чаканите песни за вечерта – първия самостоятелен сингъл на Tarja “I Walk Alone” отново изпълнен с активното участие на публиката, а след това дамата ни подари първата песен от най-новия си албум “In The Raw” “Dead Promises”, за да завърши по изключителен начин – със сингъла от “What Lies Beneath” “Until My Last Breath”. И да покаже нагледно, че до последния си дъх фенове и изпълнител ще бъдат заедно. Последва поклон от цялата банда насред буря от възгласи и аплодисменти, снимка на Turunen на фона на публиката и оттегляне.

За пореден път българската публика не остана разочарована от любимката си Tarja Turunen. Певицата отново доказа безспорната си класа и намекна, че се надява скоро пак да се видим. Не би било нелогично – тя от години не крие любовта си към България и феновете тук, а тази вечер превзе за пореден път сърцата и душите на феновете и показа, че когато публика и изпълнител са едно цяло, нещата се получават.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото