Съвсем скоро се очаква да излезе новият албум на Blodhemn „Sverger hemn“, ето защо потърсих Invisus да внесе малко яснота около изданието. Каква посока е поел в новия си албум и ще има ли все още Blodhemn след този албум, можете да разберете по-долу.

Satania: Разкажи ми за ранните си години като музикант. Наистина ли толкова лесно се прави блек метъл в Норвегия? 🙂

Invisus: Ами, всъщност започнах като барабанист. Докато растях, живеех на малък остров, наречен „Fedje“ на западния бряг на Норвегия с не повече от приблизително 500 жители. Излишно е да казвам, че нямаше много музиканти наоколо и още по-малко, които имаха интерес да правят екстремен метъл! Така че в крайна сметка започнах да експериментирам със записи и свирене на всички инструменти сам. И ето ни, почти двадесет години по-късно!

Да създаваш блек метъл само заради това да създаваш блек метъл не е толкова трудно, но да създадеш нещо, което има уникален звук и не е просто „петото колело на блек метъл вагона“ е много трудно! Не знам дали успях да го направя, но поне към това се стремя!

Satania: One man band, повече предизвикателство или повече свобода на избора? Как се справяш с концертни изяви? Кои са музикантите, на които се доверяваш, когато трябва да излезеш на сцената?

Invisus: Както споменах по-горе, първоначално предполагам, че беше по-скоро предизвикателство. В днешно време свободата, която One man band проект предлага, ме кара да продължавам да го правя по този начин. Изключително трудно и изморително, но преминаването през всичко и издаването на още един албум е много възнаграждаващо.

За концерти имам лайв група, която включва: Aanneland – соло китара, Xarim – ритъм китара, Dan – барабани и Hauk – бас.

Satania: ‘Invisus’ е омраза от латински, как намираш себе си почти 20 години по-късно. По-уравновесен и приятелски настроен към света или напротив, изпълнен с още по-голяма мизантропия?

Invisus: Мисля, че моето име на изпълнител „Invisus“ и името на групата „Blodhemn“ (което означава „кърваво отмъщение“) все още са валидни и не са остарели по отношение на естественото развитие на групата. Искам да кажа, че през 2004 г. и няколко години след това, Blodhemn беше повече траш метъл група, отколкото какъвто и да е блек метъл, но въпреки това винаги съм искал жесток, див и агресивен подход. Това винаги е било постоянно и сърцевината на Blodhemn.

Не съм съвсем сигурен как моят светоглед и мизантропия са се развили през годините, но това, което знам е, че се опитвам да използвам по-малко енергия просто за да мразя. Това само ще ви измори в дългосрочен план. Така или иначе винаги ще има достатъчно неща и хора, които да мразите. Има много за пропускане, така да се каже.

Satania: Какво се промени за Blodhemn през тези години? Като светоглед, концепция и творчески виждания?

Invisus: Някои от концепциите са едни и същи от много дълго време. И както споменахме по-горе, някои визии и теми са останали от самото начало. Що се отнася до творческия процес, мисля, че започнах да поемам по-големи шансове и рискове в това, което ще включа в албум или песен. Правенето на нещата „по безопасния начин“ не винаги носи удовлетворение.

Satania: Споделял си една сцена с MAYHEM, разкажи ми повече за това преживяване?

Invisus: Да, направихме европейско турне с Mayhem през 2014 г. Това, разбира се, беше специално изживяване за нас. Такава легендарна група. И аз, и момчетата от лайв групата сме огромни фенове на Mayhem. Така че научихме много от тях и се забавлявахме всяка вечер след концертите!

Satania: Наскоро подписа с Dark Essence Records. Какво означава тази крачка за теб и какво следва от тук нататък за теб като музикант?

Invisus: За Blodhemn подписването с Dark Essence Records означава, че имам стабилност в работата със солиден и сериозен лейбъл. Това не е нещо, което приемам за даденост и ми предлага повече време да се съсредоточа върху нещата, върху които трябва да се съсредоточа, вместо върху по-административните подробности около издаването, промотирането и разпространението на албуми.

Следващата стъпка за мен като креативен музикант е да направя нещо различно от Blodhemn и екстремен метъл. Засега няма да издавам повече подробности за това, но скоро няма да има следващ албум на Blodhemn, може би никога. Просто ще трябва да видим.

Така казано означава, че ние няма да забавяме нищо от свиренето на живо с Blodhemn! Просто писането на нов материал е отложено.

Satania: Предстои излизането на четвъртия ти албум „Sverger hemn“. В прес релийза има един момент, в който се говори за „експериментиране“. Какво да очакват феновете, които по правило са свикнали на безмилостния ти стил. Има ли място за притеснения, че нещо драстично ще се промени в музиката ти? 🙂

Invisus: Не, наистина не мисля, че има място за притеснение. Ако харесвате предишните албуми на Blodhemn, най-вероятно ще си паднете и по „Sverger Hemn“. Но! Има няколко елемента, които съм включил в албума, които обикновено не се срещат в албум на Blodhemn. Предполагам, че просто ще трябва да го изслушате и да разберете сами!

Satania: Малко клиширан въпрос, но кои са твоите вдъхновения, които те накараха да започнеш да пишеш музика и тези, които ти помагат, когато твориш музика?

Invisus: О, труден въпрос! Но предполагам, че спокойно мога да спомена James Hetfield от Metallica и Jon Schaffer от Iced Earth като вдъхновители на моя стил на рифовка! Що се отнася до моето свирене на барабани, мисля, че никой не ми е повлиял повече от г-н Lars Ulrich! Повечето хора не разбират какъв иновативен и умен барабанист беше този човек навремето!

Satania: Става ясно, че и тематично си поел в друга посока с този албум. Разкажи повече за тематиката на „Sverger hemn“?

Invisus: Е, не наистина. Има няколко повтарящи се теми във всеки албум в целия каталог на Blodhemn; някои песни, които се въртят около мистичния остров Holmengraa и/или борбата да не бъдат превзети от дивите морета, които го заобикалят. Има и няколко по-траш метъл ориентирани песни с по-стихийна тема. „Sverger Hemn“ не е по-различен. Това, което има „Sverger Hemn“ и може да се различава малко от по-ранните албуми, е парчето „Tid“, което има някаква меланхолична, носталгична и клаустрофобична тема.

Заглавието на албума „Sverger Hemn“ (което означава „заклет да отмъсти“) е вдъхновено от великолепната песен на Judas Priest „The Sentinel“.

Satania: Все още ли мечтаеш за свое собствено турне и работиш ли вече в тази посока ? Предполагам „Sverger hemn“ заслужава подобаващо представяне.

Invisus: Предполагам, че едно собствено турне би било чудесно! На този етап няма такива планове. Планирани са само фестивали и единични концерти. Нека да видим какво ще се случи, когато „Sverger Hemn“ бъде издаден и знаем как ще бъде приет!

Satania: Място за твоето послание и лична реклама. Благодаря за интервюто!

Invisus: Благодаря за цялата подкрепа, която аз и ние получихме от нашите фенове през годините! И добре дошли на борда на новите фенове!

„Sverger Hemn“ ще излезе на 07.10.2022 г. Чуйте го и моля, кажете ни какво мислите за него чрез нашите социални медийни платформи! Благодаря отново. Skaal!

Предварителна поръчка можете да направите като последвате някои от линковете, а по-долу да чуете втория сингъл от албума.

https://blodhemn.bigcartel.com

https://darkessencerecords.no/kar242-blodhemn-sverger-hemn/

https://blodhemn.bandcamp.com/album/sverger-hemn