Снимка: Виктория Вучева

Родната metalcore/hardcore банда 8M/S работи неуморно. На 8 април момчетата издадоха сингъла Leech”. Парчето е част от предстоящия им сплит с beatdown/slam бандата NEVER PREY. Седмица по-рано, 8 M/S обявиха и ново попълнение в редиците си. Жо Василев, познат на публиката от DASH THE EFFORT, KHANЪ и SPECTRE OF SANITY, е новият вокал на групата. За новините покрай 8 M/S и какво предстои разказват Макс и Жо. Интервю на Пламена Петрова.

Скоро излезе новият ви сингъл “Leech”, показва ли той актуалното 8 M/S звучене и посока?

Донякъде да. Според мен песните, по които работим в момента са доста разнообразни откъм звучене. Ще има както познати 8M/S елементи, така и напълно нови.

Той е част от предстоящия ви сплит с NEVER PREY, какво друго можем да очакваме от вашата част от траклиста?

Ще има шест песни на 8M/S, като две от тях ще бъдат на български. Едната от тях е изпята изцяло от Милко от NEVER PREY. Има добър баланс между тежки и мелодични моменти.

Как се роди идеята за тази колаборация?

С NEVER PREY бяхме на турне в края на 2018-та, което включваше 5-6 дати. Тогава си пролича, че двете банди, въпреки немалката разлика в стиловете, си подхождат и малко след това се роди тази идея.

Какво заглавие ще носи сплитът?

Заглавието е “Split the World”.

Кога се очаква да излезе?

За момента няма официална дата за релийз на “Split the World”. Предвид ситуацията, в която се намираме, бихме искали да подкрепим излизането на творбата с турне и може би за момента това ни спира. Естествено, това не значи, че няма да има клипове, лирикс видеа и други визуализации, с които ще представяме още парчета от албума!

Всъщност, май намерихте новия си вокал точно покрай този проект. Как Жо премина от гост-вокал в новия вокал на 8 M/S?

Всички много харесахме как се получават песните с Жо като вокал. Направихме няколко репетиции и малко след това го решихме окончателно. Имайки предвид и годините, в които сме работили с него по организация на турнета и концерти, нещата се случиха доста плавно и бързо.

Какво добавя той в звученето и в самата банда?

Всички сме доста приятно изненадани от това колко добре пасна гласът на Жо в 8M/S. Също така, той е доста организиран като човек и определено ще допринесе за менажирането на бандата.

Как се различават песните от първоначалната ви идея за тях, предвид обстоятелствата?

Докато мислихме песните, нямахме идея кой ще ги пее. Затова и решихме да пратим на Жо и Милко всички песни, за да изберат те самите коя ще им пасне най-добре. Когато чухме демотата им, песните вече звучаха доста по-завършено. Вокалите определено допринесоха много за емоцията и за изразяването на посланието на всяка песен.

В последните ви два рилийза има по едно парче на български, този път са две, нали така?

Да, този път ще има две песни на български  – „Борба“ и „Прощално“.

А каква е причината за това контрастно използване на български текст, предвид че повечето ви песни са англоезични?

Пробвахме веднъж – с „Черни лебеди“ и се получи доста добре. По концерти най-много хора припяват именно на нея. След това направихме „Студ“ (с Кольо от ТДК и Петьо), която се превърна в една от най-слушаните ни песни. Сега решихме да добавим две такива и ако тенденцията продължава, вероятно ще правим повече на български език. Макар и да правим предимно песни на английски, все пак не забравяме, че сме българска банда и по-голям процент от нашите фенове са българи, и биха се радвали да има повече такива песни.

Можем ли да очакваме видео към някоя от новите песни?

Готвим два такива, по които в най-скоро време ще започнем работа. Освен тях ще има и лирикс видеа, различни Playthrough визуализации и други. Като цяло смятаме, че в днешно време е хубаво да се представя по-разчупена визия за едно парче.

“Leech” ли ще е клипираният сингъл, или трябва да почакаме още, преди да разберем?

Клиповете ще са на други две песни от сплита. Надяваме се съвсем скоро да започнем снимки, за да го представим на всички!

За финал ще ви питам планирате ли концерти, за да промотирате предстоящото издание?

Разбира се, много ни се иска всичко да си е както преди и да можем да си направим промо турне. Сега обаче осъществяването на такова турне е трудно и в същото време не искаме да излагаме на риск хората, които ще дойдат да ни гледат на живо. Така че, ще видим как ще се развият нещата с вируса и се надяваме след лятото да можем да го реализираме. В момента планираме евентуални дати за есента, но кой знае – може да се видим на сцена и по-рано!