или представянето на един албум, който уж закъсня, а се оказа в точното време и на точното място

Има една сентенция, приписвана на френския писател Роже Рабютен, че раздялата е за любовта това, което е вятърът за огъня – слабата гаси, а силната разпалва. Сещам се за това, докато гледам хората, решили да прекарат съботната вечер в компанията на VELIAN. Близо двегодишното забавяне на втория им албум съвсем не е охладило топлите чувства на феновете, а само е засилило глада за качествена музика, поднесена със стил.

Пълното зануляване на концертния живот през 2020 г. , плахото му възстановяване през 2021 г. и малко по-смелия му възход през 2022 г., промениха плановете и дневния ред на българските групи. Някои от тях се отдадоха на усилено писане на нова музика, други си дадоха почивка и потърсиха вдъхновение в семейството и личните предизвикателства. VELIAN са от вторите – оттеглиха се, за да се насладят на щастливи моменти в личния си живот – на вокала Иван Иванов му се роди син, а на китариста Дилян Недев – дъщеря.
И за да се завърнат сега, заредени с енергия и по-мотивирани от всякога.

Анонсът за представянето на албума беше колкото очаквано, толкова и любопитно – какво са ни приготвили този път? Обявените гостуващи групи засилваха интереса към събитието, и обещаваха едно вълнуващо музикално изживяване.

Обичайното място за такива концерти – Mixtape 5 – отвори врати малко преди 20:00 часа, и най-нетърпеливите фенове се наредиха пред щанда със съвсем нови тениски, дискове, плакати с автографи и значки. Други се упътиха към бара, или да си намерят удобни места. Поставените в основната част допълнителни маси се оказаха удобно улеснение, от което всички с удоволствие се възползваха.

В 20:30, с около половинчасово закъснение, на което никой не обърна особено внимание, концертът започна.

Първи на сцената се качиха 37 BLACK. Основаната в края на 2021 година група вече има един издаден албум. Още с излизането си през февруари 2022, той спечели не само вниманието на феновете, но и признанието на колеги-музиканти от други групи. Живото изпълнение на песните показа, че има защо.
Стилът на групата е класически, много добре изпълнен DOOM – с технични, но ненатрапчиви китари, и въздействащо пеене. Ниският и плътен мъжки глас се преплита с нежния дамски вокал балансирано и естествено, и заедно ни повеждат на мрачно приказно пътешествие сред нощни блянове и приспивни песни… Обещаваща стилистика и музикална дълбочина, които с удоволствие ще следим. Групата излезе в постоянния си състав – Светла Михайлова (вокали), Петър Димов (китари), Явор Димов (китари), Едгар Монреал (бас) и Иван Колев (барабани), а представянето им включваше песните:

Grey
Заспивай
Lullabies
Lana del Rey – cover
The Night
Reverie
Draft 13
Legion
Кръв II


След кратка пауза, вече позагрялата публика приветства на сцената DEADSCAPE, за които 2022 беше година на възход. Освен че издаде успешен дебютен албум, групата осъществи над 20 участия в страната и чужбина – включително фестивални, и като съпорт на световно утвърдени имена (Draconian, Fleshgod Apocalypse, Omnium Gatherum). Добрата рекламна кампания и участието на вокалистката Мирела Кънева (Мера) в популярен телевизионен формат направиха името на групата известно дори за не особено запознатите с жанра. Отделно зрелите композиции, професионалното изпълнение, и не на последно място – харизматичното сценично присъствие на Мера, превръщат всяко едно участие на DEADSCAPE в запомнящ се спектакъл. Успехът тук се отразява положително – натрупаният опит разчупва поведението и на останалите членове на групата, и поведението им на сцената вече е на зрели артисти със самочувствие, а не на плахи и несигурни музиканти. Заслужените аплодисменти и скандиранията „Още, още“ бяха за: Мирела Кънева (вокали), Александър Трифонов (бас и вокали), Иван Братоев (китари), Ани Димитрова (китари) и Иван Колев (барабани), които ни изпълниха песните

To Ashes
Forsaken
The Brightest Light
The Artist
Stillborn
In Desolate Silence
The Shadow of the Clouds
From the Colorless Skies


С около 40 минути по-късно от обявения час, започна и шоуто, за което всъщност сме се събрали – VELIAN и официалното представяне на втория им албум, излязъл само преди ден – на 20.01.2023. Стартът е даден ударно и без въведения с едноименната песен Spectacle Of Tragedy. Познатите звуци вдигат градуса на настроението във вече попрепълнения клуб, и никой не остава равнодушен. Походът зад прашните театрални кулиси на битието започва.
Песни от новия албум се редуват с обичани и станали емблематични парчета от предишния. Любовта (възможна и невъзможна), животът и смъртта (като тленност и вечност), търсенето на смисъл между срещите и разделите, между надеждата в началото на Пътя и празнотата в края му – темите са познати, но VELIAN ни ги показват по специфичен и характерен само за тях начин. Всеки текст е едновременно и завършено литературно произведение, и част от пъзела на голямата история. Музикално, стилът на групата е все така многолик – след бавни, дълбоки песни с чисти вокали и нежни китари следват бързи и тежки парчета с мощна ритъм-секция и харш-ръмжене. Всички те обаче носят „велианския“ почерк, който ги прави разпознаваеми и обичани от публиката.
Като цяло, шоуто не крие изненади. Софийските фенове и групата имат дълга история, и концертът преминава като среща на добри стари приятели, които знаят как да прекарват времето си заедно по най-приятния начин. Сценичните костюми са леко променени, но без да се отклоняват драстично от концепцията на групата. Иван Иванов (вокали) е все така приятно многословен и чистосърдечен в диалога си с публиката. Антонио Митов (бас) запазва образа си на “Lad of Stone”. Дилян Недев (китари и синтезатор) стои на сцената с непоклатимото излъчване на безкомпромисен перфекционист. А от Велизар Болчев (барабани) по разбираеми причини не виждаме много, но го чуваме и усещаме всеки миг като пулсиращото сърце на групата. Отдавна е известно, че освен колеги на сцената, момчетата са и добри приятели в личния живот, и това обяснява синхронът и единомислието, които са неизменна част от звученето им като един цялостен организъм. Звучене, което ще продължаваме да харесваме и да търсим във всички следващи песни и албуми на групата, и заради което ще се събираме с удоволствие всеки път, когато ни поканят да съпреживеем поредния спектакъл.
Концертът приключи около половин час след полунощ, а сетлистът, който не остави никого в клуба безучастен, включваше песните

Spectacle of Tragedy
Funeral
Reduced to Irrelevance
Broken
Star of Mine
One by One We Fall
Godless
Voyage
November Farewell
Graveyard of Love
Fireflies
Burning Halo
Waiting in Silence
Sin Eater
For Eternity
Silent Assassin
Maiden of Stone
Darkness Within

Албумът е на разположение за слушане във всички обичайни платформи, а за закупуване последвайте VELIAN в социалните мрежи за допълнителна информация.

Мария

ПС Очаквайте и много снимки в галериите ни във Facebook.