Първата по рода си музикална конференция в България – Sofia International Music Conference (SIMC) – даде начало на серия от дискусии с фокус върху метъла и как българските метъл групи могат да развият музикалната си кариера.

SIMC е платформа за български музиканти, които искат да се развиват международно, която започна преди два месеца под формата на седмичен подкаст в Youtube. Основателят и главен модератор на инициативата Боян Бояджиев запозна аудиторията с редица професионалисти от цяла Европа, които могат да помогнат на българските музиканти да намерят поле за изява в чужбина.

Сред тях са представители на международните шоукейс фестивали Future Echoes в Швеция, BuSH в Унгария, Mastering the Music Business в Румъния, MENT Ljubljana в Словения, Athens Music Week в Гърция и PIN в Северна Македония. Разговори са проведени и с български артисти, които вече са изпълнявали на шоукейс фестивали и говорят за собствения си опит, сред които Ерсин Мустафов от „Джеръми?“, Боби Косатката отDer Hunds, Жоро Георгиев от „Остава“, Сашо Обретенов отD2 и Рут Колева.

Засегнатите теми се простират от предизвикателствата на Източно-европейския пазар и възможностите, които се отварят пред българските музиканти за свирене в чужбина, до съветите на независимите букинг агенти.

Днешният епизод, качен в платформата, е първият от специална поредица, посветена на метъла и възможностите за развитие пред метъл музикантите. В него се срещаме с бандите, участвали и спечелили Wacken Metal Battle в България, които след това са имали изява на знаменития фестивал в Германия. Тези групи са Dash the Effort, lieVeil, Ophan и Eufobia.

В епизода Бояджиев провежда разговор с Ники Боджаков от Eufobia, Жо Василев от Dash the Effortи Жоро Димов от lieVeil, за да обсъди техния път към сцената на Wacken, както и до какви промени е довело участието им там.

В предстоящите епизоди от поредицата се очаква разговор с букинг агентите на Wacken в Германия, с агента на групата Gojira, както и дискусия с местните промоутъри на метъл и рок музиката и какво те правят за подготовката на наши артисти и развитието на техния международен потенциал.

Епизода Metal Battle: какво ни разказват групите, участвали на Wacken можете да откриете тук: