9 май 2024 (четвъртък) – 21:00ч. –  клуб Singles (НДК, вход А4)

Афробийт, (пост)пънк, авангарден поп, инди-джаз… каквото и да кажем за музиката на Orchestre tout puissant Marcel Duchamp (Всемогъщия оркестър „Марсел Дюшан“) от Женева, ще е хем точно в целта, хем крайно недостатъчно. Възникнал преди 18 години в независим скуот (завзето градско пространство) в Женева, днес Оркестърът наброява 12 души с две маримби, два сета барабани, брас секция, цигулки, чело, контрабас и електрическа китара и е в навечерието на шестия си студиен албум.

Водещ композитор е създателят на формацията – контрабасистът Венсан Бертоле, a текстовете, които са не по-малко впечатляващи, са на Лиз Москарола (основна вокалистка и цигуларка в Orchestre tout puissant Marcel Duchamp). От 2020г. насам Всемогъщият оркестър си има и български барабанист – израсналият във Франция Габриел Вълчев, когото в София познаваме от ритуалното му перкусионно трио ОТТО.

Музиката на Orchestre tout puissant Marcel Duchamp е сравнима като език и размах с тази на други многочислени колективи като Flat Earth Society (Белгия), ICP Orchestra (Нидерландия) или Hjaltalin (Исландия), че дори и със самите Fire! Orchestra, като пънкът и виртуозността и тук по никакъв начин не си противоречат. Сред класиците-вдъхновители, повлияли естетически върху творчеството на Всемогъщия оркестър, можем да цитираме родоначалниците на импро-пънка в Европа The Ex от Амстердам, Homelife от Манчестър и Dog Faced Hermans от Единбург, без да пропускаме и френската авангардна пънк-джаз сцена, към която членовете на Оркестъра принадлежат в не по-малка степен, отколкото към швейцарската.

В момента Orchestre tout puissant Marcel Duchamp са на първото си голямo източноевропейско турне, като домакин на софийската дата (единствена за България, но пък навръх Деня на Европа) е радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР. Оркестърът е свирил както на огромни фестивални сцени за по няколко хиляди души публика (като тази на Paleo), така и в пещери, скейт-паркове, открити градски пространства и малки клубове, какъвто в случаят и с концерта им в София. Предизвикателството е предложено от самите тях с пълната увереност, че няма концертно пространство, което да не могат да озвучат перфектно с двата си буса с апаратура и двамата си саунд-магьосници – с единственото притеснение, че в по-малки клубове… след разпъването на всички инструменти, пултове и кабели, обикновено не остава много-много място за публика. Поради което местата в „Сингълс“ в четвъртък са само 70.

БИЛЕТИ има на традиционните места – онлайн в системата на EpayGo: https://epaygo.bg/4923201414 , както и на касите на EasyPay. Първата партида от 20-левови билети свърши по празниците и в момента цената е 25 лв. На входа ще са по 30 лв (ако, разбира се, има останали).

FB-СЪБИТИЕ: https://www.facebook.com/events/820343473483997

Вратите отварят за публика в 21:00ч., а началото на концерта е точно в 21:30ч., но вие можете да идвате още от 18:00ч. на терасата на „Сингълс“, където ще звучи „странна и прекрасна музика“, селектирана от „Аларма Пънк Джаз“ в новата серия на Daydreaming Records & Books (магазина на входа на „Сингълс“, където освен всички други неща за ценители, можете да намерите и последните няколко броя по-евтини колекционерски билети за следващите концерти, които „Аларма“ организира – на триото на „туарегския Джими Хендрикс“ Бомбино от Нигер и на сина на Краля на западноафриканския блус Вийо Фарка Туре от Мали).