ELUVEITIE – Origins (2014)

“A new era begins”Eluveitie се завърнаха освежени, обиколили света за пореден път и с нова доза музика. За двете години пауза от ‘Helvetios’ насам, двете момичета в бандата издадоха по една солова творба, като едното от тях (Meri Tadic) напусна. Така в подновен състав швейцарците ни сервират новия си албум и с нетърпение очакват реакцията на хората. Но ако трябва да сме честни, след кулминацията, която се случи през 2012г. и изстреля Eluveitie на още по-високия връх, ‘Origins’ е затишие. Дали пред буря – времето ще покаже.

Шестият студиен албум на Eluveitie отново задълбава в интересната им родна история, този път ни връща в корените на родословното дърво, чиито клони сме разглеждали до сега. Сам по себе си албумът не е нищо по-малко от силен, но съпоставен с предшествениците си, носи усещането, че нещо му липсва. Дали разнообразие в мелодиите, дали балади или по-агресивни песни, или старата цигуларка – не можем да кажем. Eluveitie винаги са били от онези фолк групи, при които като че ли свирят фолк с метъл елементи, а не обратното. И точно това ги прави толкова любими на феновете и прави музиката им ценна – преоткриваш я отново и отново и всеки път научаваш все повече. Самият Chrigel сподели, че работейки по концепцията на ‘Origins’, толкова е задълбал, че може да напише дипломна работа по темата. И наистина – всяка една келтска легенда се прокрадва с нотите, които я пресъздават.

Чисто музикално обаче се усещат стари влияния – дали Eluveitie се самоповтарят или доизграждат стила си, разчитайки на сигурно, е вече лична преценка. Познатата комбинация китари + флейти + барабани отново удря в земята и разнообразява с цигулка, гайда, колесна лира, докато на преден план Chrigel разкрива древни легенди, понякога партнирайки си с прекрасната Anna. И сякаш малко от тяхната гласова хармония се е поизгубила – тя пее, а Chrigel по-често изкрещява нещо неразбираемо на някакъв език на заден фон (‘Secellos’, ‘Vianna’). Макар и тук-там песните да се сливат в една и да се чудим даден елемент от коя точно предишна песен е зает, фолк вихрушката пак успява да ни привлече. По-бързите и агресивни парчета (‘From darkness in’, ‘Inception’, ‘King’, ‘The silver sister’) доминират пред по-бавните и нежни (почти танцувални – по народному) (The call of the mountains’, ‘Celtos’).

Толкова са задълбали да преоткриват и пресъздават корени, че са забравили нещо. На фона на старото им творчество, ‘Origins’ седи като по-слабото продължение на ‘Helvetios’, например, или втори, бонус диск към него. Завладяващи мелодии, запомнящи се припеви, поредно езиково многообразие (‘Celtos’ и всичките версии на ‘The call of the mountains’), цялата шарена гама фолк и метъл инструменти, още по-цветна палитра контрастни вокали, интересни фолк елементи и още по-интригуваща концепция. Комбинация убиец, която този път обаче оставя усещане за нещо недовършено. Ще давам втори, трети, двадесети и т.н. шанс на албума, докато сам пасне на предшествениците си, може би просто се нуждае от време – ще видим.

7/10

Photo by Manuel Vargas Lepiz

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото