Представяме ви Stam1na – една от емблематичните метъл групи от Финландия, макар и все още не особено популярна извън границите на родината си. В интервюто по-долу можете да се запознаете с причините за това, бъдещите им планове и други интересни подробности от света на петимата финландци. Имахме възможността да си поговорим с китариста Pekka ”Pexi” Olkkonen и басиста Kai-Pekka ”Kaikka” Kangasmäki малко преди да се качат на главната сцена на Tuska Open Air. Репортаж от представянето им може да прочетете тук, а снимки да разгледате в нашата галерия.

MH18: Здравейте! Бихте ли се представили накратко?

Kai-Pekka ”Kaikka” Kangasmäki

Kai-Pekka ”Kaikka” Kangasmäki: Здравейте, аз съм Kaikka от Stam1na.

Pekka ”Pexi” Olkkonen: Аз съм Pekka от Stam1na и в момента сме на фестивала Tuska Open Air във Финландия.

Kaikka: 2013 година.

Pexi: Малко е слънчево.

Kaikka: Да, а аз съм с ужасен махмурлук.

Pexi: Глупчо.

MH18: Неприятно. Може ли да представите и групата, защото в България може би не всички са чували за вас.

Pexi: Stam1na е метъл банда от Финландия, пеем на фински и…

Kaikka: Сме супер яки!

MH18: Така е!

Pexi: Да, доста сме готини, задължително ни чуйте. Имаме и няколко песни на английски, но това за вас не е от значение. Вие се интересувате от хубавата музика, а в това сме много добри.

MH18: Защо изобщо решихте да направите песни на английски?

Pexi: Когато създадохме групата през 1996 година, записахме две демо касетки на английски. След това установихме, че това е скучно, защото всички го правят и решихме да пеем на фински. Изведнъж подписахме договор, вече имаме 5 албума и по-късно тази година ще направим шести. Това ни стана нещо като запазена марка и не можехме просто да сменим текстовете на английски език или нещо друго.

MH18: А защо решихте да има английски текст в една от песните от последния ви албум?

Pexi: Не знам. Това беше идея на лудия ни вокалист, а на него постоянно му хрумват щури идеи. Той искаше да го направи и ние бяхме ОК, което в общи линии показва и начина ни на мислене. Можем да правим каквото си искаме – ако решим да направим албум само с банджо също няма да има проблем.

Kaikka: Или песен на немски например.

MH18: Значи няма общо с идеята и концепцията на албума?

Kaikka: Всъщност до някъде има.

Pekka ”Pexi” Olkkonen

Pexi: Вероятно има.

MH18: Дакато сме на тази тема – каква всъщност е концепцията на последния ви албум?

Pexi: За съжаление мистър Hyyrynen (бел. ред. – Antti ”Hyrde” Hyyrynen, вокалистът на Stam1na) седи на съседната маса и няма как да чуем неговия коментар по темата. Искаш ли да кажеш нещо?

Kaikka: За Nocebo“? До някъде е базиран на медицинската индустрия, но не става въпрос само за това. В думите и фразите е вложен и друг смисъл, но ми трудно да кажа повече, защото не съм ги писал аз.

Pexi: Ако говорим конкретно за текстовете – както казахме е трудно да отговорим на този въпрос, защото никой от нас не ги пише, само Antti – вокалистът ни. Но в песните са засегнати няколко теми, една от които например е самокритиката. Ако сте гледали клипа към Valtiaan uudet vaateet“ – в него певецът се наказва.

MH18: Всъщност всичките ви клипове са много интересни.

Kaikka: Така е.

MH18: Ваши ли са идеите за тях?

Kaikka: Да.

Pexi: Определено, на 100%. В групата имаме трима професионалнисти в областта на медиите – Kaikka, Hyrde и Emil.

Kaikka: Всички имаме диплома по медии и комуникации. Занимаваме се и с музикални видео клипове.

Pexi: Също така Hyrde работи в една медийна компания – казва се „Mediakolmio“.

Kaikka: „Medialouhos“.

Pexi: Да, извинявам се, това е правилното име. Лесно е, тези момчета правят всичко с лекота. А с такъв ненормален вокалист имаме много ненормални идеи.

MH18: Но клипът към „Puolikas ihminen“ е доста минималистичен.

Kaikka: Да, защото „Valtiaan uudet vaateet“ е видео, в което групата свири.

Pexi: Много години се опитвахме да го избегнем.

Kaikka: Но освен това се случват и много други неща. За това искахме за Puolikas ihminen“ да направим точно обратното.

MH18: Определено ви се е получило.

Pexi: Според мен също идеята проработи.

MH18: Ами костюмите ви за сцената? Те също са доста нестандартни.

Pexi: Може да видиш – всички тези неща ще бъдат с нас на сцената. (бел.ред. – посочва към купчина надуваеми плажни аксесоари)

MH18: Еха, изглежда ще е забавно.

Pexi: Както казах – в Stam1na много обичаме да се забавляваме. Разбира се, подхождаме към музиката изключително сериозно, това е нашата страст. Но освен това правим каквото си решим – ако ни щукне да излезем на сцената като фермери или нещо друго, както ще видите днес – просто го правим.

MH18: Явно не ви липсват луди идеи.

Pexi: Да, доста е освежаващо – кой друг прави такива неща? Всички метъл групи „мразят всички останали“ и са облечени в черно. А това просто е скучно. Ако се заслушате в нашата музика ще откриете, че има адски много детайли, забавна е, луда е. Такива сме и ние.

MH18: Спомняте ли си концерта, на който сте свирили пред най-малобройна публика?

Pexi: Някога? Хм, кой беше? Мисля, че през 2001, 2002 или може би 2003 година. Тогава все още бяхме трио – аз, вокалистът Hyrde и барабанистът Teppo, нямахме басист. Имахме един концерт във Vantaa, спомням си, че мястото се казваше Vernissa и имаше само един ред хора. Не съм сигурен колко точно – може би около 10. Бяхме първата група, все още нямахме никакви албуми, само демотата, които сами бяхме издали, така че никой не знаеше за нас. Но все пак се раздадохме. Имаше някои положителни страни на това да сме трио – разполагахме с много повече бира.

MH18: Добър начин на мислене!

Pexi: Да, а барабанистът ни тогава почти не пи, защото си тръгна веднага след концерта с колата си. Така се оказа, че има по една кофа с бира за всеки от нас – за мен и Hyrde.

Emil ”Hippi” Lähteenmäki

MH18: А как решихте да добавите клавири към музиката ви? Ако не се бъркам това се случи след втория ви албум.

Kaikka: Да, точно така. Искахме да добавим нещо повече, нещо ново.

Pexi: Предполагам ще се съгласиш, че между първия и втория ни албум има огромна разлика в музикално отношение. И с настъпването на тази промяна решихме, че е необходимо да добавим клавири. Нещата станаха много естествено и след известно време се убедихме, че това беше добра идея и съответно си намерихме клавирист. Тогава дойде Emil, който беше приятел на Hyrde и също се занимава с медии.

MH18: Били сте на едно европейско турне с Apocalyptica и сте свирили на фестивала Wacken. Какви са ви впечатленията от тогава и от европейските фенове?

Pexi: Страхотни, беше невероятно. Това турне беше неочаквано. Концертите в Германия и балтийските страни бяха в големи клубове, огромни зали и пред хиляди хора, а на никой от плакатите не пишеше Stam1na. Имаше само другата подгряваща група – финландците Sturm Und Drang.

MH18: Дали е било защото сте се присъединили към турнето в последния момент?

Pexi: Не знам, но никъде не се споменаваше нашето име. Всяка вечер бяхме първи и свирихме 30 минути. Отначало реакциите на публиката бяха „Какво по дяволите е това? Коя е тази група?“ Но след няколко песни всички ни се радваха и приветстваха. Продадохме абсолютно целия мърчъндайз, който бяхме взели с нас – DVD-та, тениски, всичко. Беше голям успех. Всъщност след това издадохме някои от албумите си в Германия, но явно лейбълът не беше подходящ. Все пак беше много добре.

MH18: Предполагам често ви задават този въпрос, но все пак – имате ли планове за турне в Европа?

Pexi: Надяваме се.

Kaikka: Би било страхотно.

Pexi: Но има проблеми, свързани с пари.

Kaikka: Много е скъпо.

Antti ”Hyrde” Hyyrynen

Pexi: Тъй като не издаваме албумите си в Европа, би било безсмислено да направим големи концерти, които само ще ни костват разходи. Много бихме искали да го направим, но не знам кога ще се случи.

Kaikka: Нашият мениджър от лейбъла постоянно се опитва да разпространи албумите ни в други държави, така че ако успеем да издадем следващия ни албум например в Германия – разбира се, че ще отидем да свирим там. Защото пък би било глупаво и безсмислено да издаваме албуми някъде и да не правим концерти.

Pexi: Това определено е следващата ни стъпка. Но не знам кога и как ще го осъществим, защото е много трудно и изисква много пари, които нямам представа от къде ще набавим.

Kaikka: Tuomo Saikkonen, нашият мениджър, мисля че е собственик на банка в Швейцария. Може би той ще плати. Как ти се струва? Saikkonen да плати за всичко?

MH18: Но всъщност хората извън Финландия са чували за вас.

Pexi: Това е полезна информация, защото ние нямаме представа как стоят нещата. Както казах – бихме отишли навсякъде, ако зависеше от нас.

Kaikka: Всъщност мисля, че вече сме ангажирани за един или повече фестивали в Европа през следващото лято.

MH18: Това е добро начало.

Pexi: Целта ни за 2014 година ще е да направим концерти в други държави.

MH18: Страхотно! Благодаря ви за отделеното време, искате ли да кажете още нещо на феновете в България?

Kaikka: Идваме!

Pexi: Идваме за вас! Не, не. Чуйте ни и ако ни харесате ни изпратете e-mail. Надявам се да се видим, наздраве!

Kaikka: Наздраве!