Сръбската алтърнатив рок група Tevarbulebra ще гостува за пръв път у нас в края на ноември. Сърбите ще свирят в София и Ловеч, съответно в клуб „Сингълс“ и в „Бар Крафт“. В столичния клуб купонът е на 21.11. (четвъртък) и започва в 20:30, а билетите ще се продават на входа срещу 20 лв.
На 22.11. в Ловеч входът ще е свободен, а началният час – 21:00. Tevarbulebra идват у нас по покана на сдружението за популяризиране на съвременна балканска култура Balkans – Ways to Friendship.

Tevarbulebra е изцяло инструментален рок квартет, основан в Ниш през 2014 г. Зад себе си има издаден един албум („Ko se nadje, tu smo“, 2016 г.) и две EP-та. Звукът на нишлиите се характеризира с „groovy“ ритъм секция, съчетана с игриви, често неравноделни китарни хармонии, силно повлияни от фюжън музиката, но с осезаемо рокендрол отношение. Сред по-значимите им изяви досега се открояват участията им на фестивалите „Nišville“ в родния Ниш, „Youth Fair“, „Bedem Fest“, „Sound аnd Vision“ и „Ei Letnji Klub“, а през 2015 г. печелят първо място на фестивала за млади групи „Омладине“ в Суботица.

Понастоящем Tevarbulebra са: Милош Благоевич (китара), Владимир Йованович (китара), Иван Станоевич (бас) и Стефан Милойкович (барабани).

Това ще бъде четвъртата група от Ниш и общо пета от Сърбия, която Balkans – WTF представя у нас. Преди тях по родните клубни сцени се изявяваха нишлиите NaissBlue (джаз), Jayus Jazz (джаз-рок) и There. (пост рок), а миналата година пауър рок триото от Крагуевац Popečitelji свири за втори път у нас в София, Пловдив и Ловеч.

Balkans – Ways to Friendship е сдружение с идеална цел, което си е поставило за задача да насочи вниманието на родните почитатели на изкуството към съвременната балканска култура и алтернативна, ъндърграунд сцена, чрез организирането на различни музикални и други културни събития, като по този начин създава предпоставки за по-дълбочинно опознаване и сприятеляване между балканските народи. Сдружението е основано в края на 2016 г. и вече има за гърба си организирани концерти на разножанрови изпълнители от Сърбия, Македония, Косово и Словения в 7 български града.