hocico7

HOCICO гостуваха за втори път в България и това им гостуване се очакваше с нетърпение. Датата в София беше част от турнето на HOCICOThe Spell Of The Spider European Tour в подкрепа на излязлата това лято компилация на мексиканците със същото име. Гостуването им разбира се беше по покана на Will Zbelsurd, с което беше ознаменувана десетата годишнина на Black Sun Rising (Open Air) Fest.

Вечерта на 7 декември е необичайно топла, което позволява да извадим от гардеробите не съвсем зимния аутфит и да дадем на духа и телата малко повече свобода. Решението ми да посетя концерта дойде много спонтанно. Бях си създала традиция годината ми да завършва с подобни партита и концертът на HOCICO ми дойде като подарък.

crowdКогато влизаме в Live&Loud купона вече се вихри с пълна сила благодарение на чудесния музикален подбор на dj WIlL. Сцената е подготвена и тъне в лъжовно спокойствие. Освен на двата транспаранта от страни огромният шестокрак паяк е „увиснал“ и на интерактивната стена в дъното. Готов всеки момент да хвърли свирепите си мрежи към нас.

Двамата братовчеди Erk Aicrag и Racso Agroyam най-сетне излизат и се отправят към сцената под бурните овации на вече крайно нетърпеливата публика, което е и началото на края за нас. Те създават яростното дуо през 1993 година като въплъщение на гнева и отвращението към заобикалящия ги свят, принудил ги да търсят своето убежище на психическо и физическо оцеляване.

Всичко може да бъде описано с няколко суперлативи като „страхотно“, „неповторимо“…, но моята задача е малко по-сложна в случая… Всички присъствали там знаят какво са HOCICO, знаят какво имат да покажат двамата музиканти, но въпросът е – Какво можем да очакваме от едно шоу на HOCICO?! Почти два часа унищожителен саунд и диво танцуваща тълпа, едно почти езотерично пътуване през безкрайните спирали на Мрака, олицетворяван под всякаква форма. Erk е разхождащо се кълбо енергия, което заразява със същата тая енергия и не усещаш кога тялото ти само започва да се движи под бесните звуци на музиката. Само, който беше там може да бъде съпричастен на това, на което бяхме подложени. Особено когато Erk направи знак на озвучителя да увеличи звука в мониторите, а на нас каза :„Тази вечер Адът ще се отвори пред вас!“ (цитирам по памет, защото в паузите наистина говореше доста бързо и тихо) И клубът реално беше взривен, точно както и мозъците ни.

hocico2HOCICO ни предложиха разкошна компилация на повече от 20-годишното си творчество. Чухме песни като „Sex Sick“, „In the Name of Violence“, „Bite Me!“, „Poltergeist“, „I Abomination“, докато на интерактивната стена отзад картините постоянно се сменяха тематично съчетани с текстове и послание. След като основният сет приключва музикантите се прибират в бек стейджа и ни карат доста да си почакаме докато излязат и отново изсипят върху нас цялата ярост на света. Аплодисментите ги следват навсякъде. И разбирате, че едно парти наистина е било добро и си е заслужавало, когато въпреки умората, въпреки че вече физическата болка е навсякъде, крака ти сами продължават да се движат и да търсят ритъма, в който да продължат да танцуват до сутринта. И то само от една група… За продължението на нощта и запазването на настроението ни отново се погрижи dj WIlL.

В заключение ще кажа следното. Дълго мислих каква посока да поеме този репортаж, особено след някои недоразумения, но реших да бъда професионалист. Този цитат е за всички вас:

hocico5

„Нашият начин на живот и мислене е начинът, по който ние виждаме света. Той е описание на това, как надеждата, лъжата и ненавистта се намират в постоянна война вътре в човешкия разум. – HOCICO“

С пожелание във вас да има повече надежда, отколкото ненавист. Весели празници!