Величествена метъл вечер с FUTURE WAS PERFECT, CHAPLIN’S DREAM и VELIAN

VELIAN 03122017 - Resize 3-ти декември 2017 г., неделя. Някои биха го нарекли съвсем обикновен декемрийски ден, отбелязващ края на почивните дни и служещ за подготовка за новата работна седмица. За родните метъл фенове обаче датата не бе обикновена. Защото за тази дата бе насрочен концерт на три интересни банди от метъл средите – FUTURE WAS PERFECT, CHAPLIN’S DREAM и VELIAN. Въпреки относителните различия в музикалните направления, в които се развиват, трите формации се бяха обединили за общ концерт. А общото между групите е, че правят музика, която излиза от общоприетите рамки и носи удовлетворение на почитателите на тежкия жанр.
Времето не бе особено благосклонно. През деня се смениха всички възможни атмосферни състояния, за да се стигне до облаци с лек дъжд вечерта. За място на събитието бе определена малката зала на столичния клуб Mixtape 5. По предварително обявения график вратите трябваше да отворят в 19:00, а първата група да излезе на сцената в 19:30. Обичайното леко забавяне на графика по никакъв начин не отне от общото впечатление за добра организация. Малко преди 19:00 пред вратите се забелязваха някои от музикантите и няколко фена. Все пак до началото на първата банда дойдоха зрители и клубът не бе съвсем празен. Вляво от входа срещу бара бе отделено място за мърчандайз, където желаещите можеха да се сдобият с дискове и тениски на някои от групите. Барът бе зареден с напитки и работеше на пълни обороти.
В 19:45 на сцената се качиха FUTURE WAS PERFECT и без забавяне откриха концертната програма за вечерта. Стилът, в който дълбаят – интрументален прогресив метъл – не е лесен за възприемане и реакцията на зрителите бе показателна. От сцената долитаха мелодии, отнасящи съзнанието в някакво друго измерение. Усещането се допълваше от визуалното представяне на композициите на два екрана над сцената, по които вървяха различни картини. Музиката на софийския квартет е омагьосваща, хипнотизираща, караща хората да чувстват. Магията бе неочаквано прекъсната от досаден технически проблем – скъсана струна на едната китара. Музикантите обаче се справиха супер професионално и след смяната на струната продължиха изявата си. А по време на принудителната пауза момчетата си спретнаха импровизиран джем сешън за радост на почитателите в залата. И така, след около 45 минути наслада за сетивата дойде моментът FUTURE WAS PERFECT да се оттеглят от сцената и да отстъпят място на следващите банди. А присъстващите ги изпратиха със заслужени аплодисменти.
Кратка почивка за пренареждане на сцената, глътка въздух, цигара и кой-каквото-душата-му-иска. Около 20:45 членовете на втората група за вечерта CHAPLIN’S DREAM заеха местата си. Гласът на вокалиста, който обяви името на формацията и от къде са, накара разсеяните фенове бързо-бързо да се върнат в залата. Изключително присъствие, разнообразни песни, блестящи двойни китарни сола, китарни дуели и безкомпромисен звук белязаха изпълнението на шуменци. От момчетата лъхаше хъс, желание за изява и безкрайно себераздаване. Пролича си, че музикантите са в настроение, което се предаде и на зрителите, аплодирали бурно всяко едно парче. CHAPLIN’S DREAM изпълниха целия си дебютен албум „Genesis“ като демонстрираха перфектна сработка помежду си. Озвучаването бе на много добро ниво, нещо, което междувпрочем бе валидно и за трите групи. Накрая момчетата изпълниха кавър на парчето на легендарните SEPULTURA “Territory”, с което буквално взривиха полупълната зала. И след почти час зверско свирене и пеене настъпи мигът, в който трябваше да слязат от сцената. Направиха си снимка с публиката и се оттеглиха, сподирени от силни овации.

Сетлист:
1. „Today I’m Reborn“
2. „Machiavellian“
3. „War“
4. „The Friday Song“
5. „Silence“
6. „A Taste of God“
7. „Us vs Them“
8. „Host“
9. „Epic“
10. „Crown the King“
Encore:
11. „Territory“

22:15. Паузата за отдих бе приключила и бе време да настъпи мракът. На сцената се появиха принцовете на dark метъла VELIAN. Пространството се изпълни с тъмни мелодии, а на екраните се показваха видеоклипове на парчетата. Смразяващото интро преля в първата песен – “Fireflies”, което накара хората да потръпнат. Хитовите “Maiden Of Stone” и “Graveyard Of Love” пораздвижиха леко зрителите, преди отново мракът да се настани трайно в душите им. Със следващите няколко композиции пък бяха демонстрирани нагледно ясно изразени политически послания – светът е пропит с жажда за власт и корупция. Песента „Broken“ пък бе посветена на всички онези, които са загубили близки хора. Тази вечер VELIAN бяха в намален състав, тъй като единият им китарист не можеше да вземе участие заради лични проблеми. Той обаче присъстваше в залата и бе представен от вокалиста, след което получи подкрепа както от своите колеги, така и от феновете. Липсата на втора китара обаче изобщо не се отрази на изпълнението на групата. Очертаващата се картина ставаше все по-мрачна и безнадеждна с парчета като “Darkness Within”, “Godless”, “Burning Halo”, “Power”. Дали има спасение? Има надежда.
Неусетно дойде и финалът на изявата на dark метъл маниаците. Бандата заби последния пирон в ковчега за вечерта – “Silent Assassin”. Завесата падна и музикантите отстъпиха място на… мракобесието, завладяло окончателно душите и сърцата на феновете. Независимо от всичко представянето на VELIAN бе отлично, музикантите се раздадоха до край и получиха заслужени аплодисменти от не многото присъстващи.

Сетлист:
1. „Intro“
2. „Fireflies“
3. „Maiden Of Stone“
4. „Spirits“
5. „Graveyard Of Love“
6. „Broken“
7. „Forever“
8. „Darkness Within“
9. „Godless“
10. „Burning Halo“
11. „Power“
12. „Building Cages“
13. „Silent Assassin“

Въпреки слабата посещаемост, концертът на трите талантливи български групи се получи. Музикантите показаха най-доброто от себе си, публиката също се представи на ниво и за пореден път се доказа, че такива събития имат място на родната сцена.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото