„Коледен банкет“ с BELGARATH, ПРОКАЗА и HYPERBOREА

event 2112Да, даже и „гадните метъли“ си правят банкети. Вечерта на 21.12 три банди от родната сцена се погрижиха за това. Вярно, стиловото съчетание помежду им беше леко необичайно, но какво пък, ефектът „за всекиго по нещо“ си беше съвсем на място.

Вярна на стила си никога да не закъснявам, пристигам пред Rock bar Fans малко преди седем вечерта. Групите все още правят саунд чек, а посетителите още са доста малобройни. След суетенето и настройката на инструментите, на сцената са първите, на които е отредено да се погрижат за всеобщото настроение тази вечер – блековете от Belgarath.

Малко неглиже, без встъпителни обяснения направо забиват първата си композиция „Winds of War“. През месеците на затишие около тях, в групата се случиха някои промени, но както споделят, това не е най-важното. Важно е, че са тук и ни готвят приятни изненади през новата година. Вярно е, че тази вечер някак не успяха да разгърнат потенциала си, но предвид микроскопичната сцена (от която и други музиканти се оплакаха), и леко „неофициалния“ оттенък на събитието, Belgarath се раздадоха до край и отново ни заковаха със здравия си old school блек метъл. Изпълниха всички композиции от излезлия по-рано тази година албум „Wanderer“ плюс още две песни. Новият им стар вокал Никола, меко казано впечатлява с гласови данни и лично аз нямам търпение да чуя нова продукция от тях.

Belgarath

Belgarath

Сет лист Belgarath:
1.Winds of War
2.Black Altar
3.Dead End
4.Wanderer
5.Fields of Death
6.Open Graves
7.Mad and Alone
8.Last Embrace
9 Revenge of the Zombie (Six Feet Under cover)
10 Ash (bonus track)

Шайката именовала се Проказа е добре позната на родните фенове на екстремизма. Интересната колаборация от музиканти, определено има не малко почитатели и винаги внася забавна, майтапчийска нотка във всяко събитие, на което присъства. Въпреки, че зад веселяшкия гор-грайнд и дет се крие доста сложно структурирана музика и сериозно музикантско отношение и опит. Стеф, Благо и компания достатъчно вдигнаха градуса на настроението, който съчетан с градуса на погълнатия алкохол отприщи емоциите и пред сцената се заформи здраво пого. Веселбата и танците бяха на макс. Единственият им албум е от далечната 2009г., но се надявам да ни зарадват с нещо ново в скоро време.

Проказа

Проказа

Сет лист Проказа:
1. Intro
2. Justice Sold
3. Fear Of Death
4. Pointless Aggression
5. D.M.F.
6. Cum Vomit, Shit on It
7. Умирай Трудно
8. Forced Sudden Death
9. Porn Industry
10. One Bitch Ain’t Enough
11. Спящо Зло
12. Bastard

След кратко суетене ветераните на родния дет метъл Hyperborea ни отнасят още с първата композиция „Beyond Reclaim“ от втория им албум. Последваха още десет размазващи парчета някои, от които макар и неизпълнявани от години хвърлиха феновете в еуфория и нажежиха обстановката до червено. В групата се е завърнал предишният им басист Владо, а новините около тях, които бяха така любезни да споделят не са малко, така че ще се концентрирам върху това.

Групата скоро започва писане на материал за нов албум. Освен това, който ги е пропуснал на 21.12 може да поправи пропуска. Hyperborea ще свирят на 24 януари в Jet Rock заедно с Impenitence и Warscum, като там ще представят и новите си фланелки, които всеки желаещ ще може да си закупи. Музикантите обещават да засилят концертната си дейност през следващата година, като през март техните фенове ще могат да ги гледат в Пловдив и Бургас, а през май ще имат участие в Солун. Една тяхна композиция е включена и в компилацията на DEATH METAL BULGARIAN FANS, която се очаква да излезе в началото на 2015г.

Hyperborea

Hyperborea

Сет лист Hyperborea:
1. Beyond Reclaim
2. Home of my misery
3. Children of the crisis
4. Unseen hand
5. Cryogenic somnia
6. Odium
7. Soul consumer
8. Slave new world
9. The Lamarchand’s box
10. Nosferatu
Бис
11. Home of my misery

Краят на годината винаги е време за някакви равносметки и дълбокомислени философии. Моята е простичка… Преди време една колега в свой материал беше задала въпроса, какво би било ако си имахме групи като… в България. Мисля, че знам отговора. Верни на себе си щяхме да търсим кусури и недостатъци, и малко от нас щеше да ги интересува колко са известни, какво са постигнали и какво ни предлагат като краен продукт. Да, странен е този наш синдром винаги нашето да е най-зле и не на ниво. Аз обаче мога да ви кажа, че си имаме своите музиканти и групи. Само, че не се нуждаят от критиките и недоволството ни, че не са като еди кои си от световната сцена. Първо защото много добре си знаят недостатъците и пропуските, и борейки се с родната действителност се стремят да ги отстраняват. Второ, защото не заслужават да бъдат сравнявани, тъй като са уникални, самобитни и ни предлагат свое собствено изкуство. Имам приятели чужденци, фенове на наши групи, които са ми казвали, че ми завиждат за това, че мога да ги гледам на живо и имам възможността да ги познавам. Така че, скъпи читатели, зрители и слушатели! Отворете сетивата и сърцата си и нека нашето не е най-лошото. Тук съвсем в духа на класации и класификации мога да изброявам групи, събития и имена от изтеклата година, но… няма да го направя. Който е имал ум и сърце, е чул, видял и разбрал за себе си. На другите мога да кажа само – на нашите групи и музиканти им трябва подкрепата и фенската ни обич, за да имат хъса да продължават напред.

Гарантирам ви, че през следващата година ни очакват много приятни изненади от страна на родните ни банди. Останете с нас за да ги научите и да дадем заедно своята подкрепа на Българската метъл сцена! Голямо Наздраве от отминалия коледен банкет, още по-голямо Благодаря на всички наши групи и артисти, до чието творчество имах удоволствието да се докосна, и които ми подариха уникално-емоционални мигове! Весели празници!

ГАЛЕРИЯ

Hyperborea
Hyperborea
14 снимки
Prokaza
Prokaza
26 снимки
Belgarath
Belgarath
11 снимки

 

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото