WORMLIGHT – „Nightmother“ (2021)

Има групи, които ми действат като пламък на молец. Само да видя, че работят върху нов материал и нетърпението просто ме изгаря. WORMLIGHT са една от тези групи, които тотално ме вербуваха преди две години с дебюта си, а вокалът Tiamat Invictuz зае много-много специално място сред личния ми „вокален пантеон“ със забележителния си диапазон и интензивната, огнена бленда.

Пламъкът, от който тази наглед с нищо неотличаваща се от останалите шведски блек метъл групи лумва като факла, разпростира навсякъде огнените си езици и с жаркото си великолепие изгаря до кости слушащия. Грандиозен, наситен, интензивен блек метъл, в чийто безкрайни измерения ти се иска да се гмурнеш и да усетиш пълнокръвието му с всичките си сетива. Това е една стилистична линия на отдаденост, страст и посвещение започната във „Wrath of the Wilds“, и която WORMLIGHT продължават да следват и в „Nightmother“. Интересният микс от кратки, брутални дет метъл забежки и пълнокръвен блек метъл, сякаш подчертават дълбочината на музиката им и усилват въздействието ѝ.

Топлият, дълбок и плътен харш на Tiamat Invictuz се излива като гореща лава върху агресивната тревожност на барабаните. Вокалите и ритъм секцията са на най-преден план, но ако пуснете музиката през сетивата си ще чуете и усетите невероятната красота, която творят китарите там някъде като в друго измерение. Понякога изнесени толкова далеч, че ефирните мелодии едвам се долавят, но това омагьосва още повече и отнася в едни мрачни, но чувствени и притеглящи светове.

Девет изпепеляващи композиции, които няма да оставят равнодушен който и да е фен на екстремния метъл. WORMLIGHT са събрали в тях всичката меланхолия, мелодика и яростно отрицание на Швдския Мрак и са ги превърнали в кресчендо на живота, благоговеещо пред мистичната сила на Жената, на чиято мрачно-омайна сила е посветен „Nightmother“. Мъничката щипка фолк, която нежно е поръсена върху композициите, обединява всичко и го прави живо, страстно, всепоглъщащо до самозабрава. Пораждащо всеки път вълнение, тревога и бяс, но никога безразличие.

Всяка една песен разказва скверни истории за прошепнати в тайна доба заклинания, за разпалени безбожни клади и забранени ритуали, но мой безспорен и личен фаворит в албума е „Blood, Wine And Spirits“. Вещерски екстаз, вакханска лудост, демоничен унес, разпалващи греховно умопомрачние:

„Dance now my children
In the presence of gods
Rotten to the core
Amongst blood, wine and spirits
Awaken now the fire of lust
(Extinguished now, the fire of life)“.

„Nightmother“ излиза днес 7 май чрез Black Lion Records на CD и в дигитален формат, като вече можете да го чуете в Spotify.

Можете да подкрепите групата като го купите директно от техния Bandcamp.

Освен това WORMLIGHT са подготвили специално он лайн събитие днес 7 май в подкрепа на„Nightmother“. Повече подробности за него на страницата му.
––––––
10/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото