WOLFCHANT – „Bloodwinter“ (2017)

Wolfchant_Bloodwinter

 Нордическата митология и северните предания от край време вдъхновяват различните форми на изкуството. Тяхната пищ-ност и величественост можем да срещнем в киното, телевизията, худо-жествената литература и даже в видео игрите. Но най-голямо влияние тя оказва на музиката. Групи като AMON AMARTH, TYR и TURISAS са ярки примери как може да бъдат разказани древните езически предания по завладяващ начин. Въпреки, че рядко разказва за богове или герои, WOLFCHANT също е вдъхновена от нордическата митология и смея да твърдя, че е на едно ниво с по-горе изброените банди.

 Ако не сте запознати с WOLFCHANT, ето кратко инфо за тях: Бандата е основана през 2003 г. в Германия и издава дебютния си албум през 2005 г. Техният стил се определя като паган/фолк метъл, но след присъединяването на Michael Seifert, който поема чистите вокали, към групата тя придобива и пауър метъл оттенъци. През януари бандата издаде нов албум, носещ заглавието „Bloodwinter”, който може да се похвали за най-добрата продукция досега.

 Записът е един приятен синтез на добре познатите сурови паган елементи и мелодични припеви, каращи песните да звучат още по-епично. От време на време чистите вокали дори обезсмислят grow-овете. Самите парчета, от своя страна, не са излишно разтеглени, а композицията на всяко едно от тях е стегната и подредена.

 Записът започва с интродукционния инструментал „Nornensgang”, който включва женски хорови части, които обаче изобщо не си подхождат с първата песен „Schicksalsmacht“, която има адски заразен риф. Всъщност 90% от песните в албума го притежават. От съименната на групата песен „Wolfchant (A Wolf to Man)“, през заглавната „Bloodwinter“ до апокалиптичната „Anthems of Revenge“ (която също има интро, но този път в перфектна хармония с песента), всички те са прекрасно изпипани и естетично издържани.

 Трудно е да намеря нещо лошо в новия албум на WOLFCHANT, но въпреки, че всяко едно парче от него е перфектно, то е перфектно, докато е парче. Всяка песен, сама по себе си, е удоволствие за слушане, но слушайки целата творба най-вероятно ще усетите че ви отегчава. Това вероятно е единственото „камъче“, което обръща иначе страхотната музикална колесница, която са сътворили гермаците.

Оценка: 8/10

Списък с песни:

01. Nornensang
02. Schicksalsmacht
03. Wolfchant (A Wolf to Man)
04. Das Bollwerk
05. Bloodwinter
06. Heritage of Fire
07. Sehnsucht
08. Prelude to Revenge
09. Anthems of Revenge
10. Am Schlachtfeld
11. New Born Killer

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото