Within Temptation – The Unforgiving (2011)

Когато Within Temptation обявиха, че в края на Март 2011та, точно четири години след„The Heart Of Everything“, ще издадат нов албум, базиран на комикс, очакванията ми по-скоро не бяха високи. Имах неприятното съмнение, че след такава дълга пауза и три поредни страхотни студийни диска музикантите са се поизчерпали и се чудят какво да изкарат, което от своя страна е довело до това на пръв поглед странно решение. Подобни случаи историята познава достатъчно и в по-голямата им част резултатът не е добър за феновете.

Първите ми съприкосновения с новия материал на едни от основоположниците на симфоничния рок и метъл бяха чрез клиповете на „Where Is The Edge“ и „Faster“. Докато първата песен бързо стана сред най-любимите ми техни въобще, видеото на втората приех с лека колебливост. И въпреки, че като цяло сигналите бяха много добри, тревожното чувство за качеството на останалата част от албума, все още не ме напускаше.

Сега обаче мога да кажа, че притесненията ми са били напълно неоснователни! Вместо разочарован, аз съм приятно очарован (да не кажа пристрастен…) и с нетърпение очаквам да дойде сакралната дата 25ти Септември, когато, живот и здраве, ще чуя някои от тези песни на живо и ще видя за първи път с очите си Within Temptation на сцена – в известната зала 013 в Тилбург, Холандия! Затова, докато дойде есента, искам да използвам случая и да представя и своята гледна точка за „The Unforgiving“, най-вече като музикална творба. Но първо, нека да отбележим някои факти…

„The Unforgiving“ е първи концептуален и пети студиен албум в дискографията на Within Temptation и се издава от Roadrunner Records. Както вече споменах, той е базиран на комикс, написан специално за групата и нейния нетипичен проект. Идеята за историята, която се върти около главния герой Sinéad, е на самата банда. Сюжетът е развит от автора Steven O’Connell (BloodRayne, Dark 48), а героите и илюстрациите са дело на Romano Molenaar (Witchblade, Darkness и X-Men). Продуцент на диска е шведа Daniel Gibson, с който групата работи и по предните си две студийни издания. Той също така е участвал и в писането на текстовете, съвместно с вокалистката Sharon den Adel и ритъм китариста Robert Westerholt. На 22 Февруари Mike Coolen бе официално обявявен за барабанист и постоянен член на бандата, но за записите на албума, като сесиен музикант, е посочен мистериозния Nicka Hellenberg от Швеция. Останалите са добре познатите Jeroen van Veen – бас китара, Ruud Adrianis Jolie – водеща китара и Martijn Spierenburg – клавишни. Хоровите и оркестрални аранжименти са дело на Franck van der Heijden

Дълго мислих как подобаващо да представя „The Unforgiving“. Популярният приом за типично ревю track-by-track в случая не ми се струва напълно уместен, защото както от музикална гледна точка, така и в текстово отношение отделните елементи на тази концептуална творба си приличат, допълват се и дори в някои случаи се припокриват. Още повече, че всяка песен от албума е свързана с история и образ от комикса и вероятно това, което стои зад лириките на повечето парчета, ще бъде напълно разкрито едва след прочита на книжните издания.
Тук идва да отбележа, че първоначалната идея за „The Unforgiving“ е била албумът да бъде саундтрак към филм. И въпреки, че в последствие посоката е леко променена, подходът на музикантите остава същия. Така че не очаквайте традиционна концептуална продукция, която да ви разкаже някаква история. В този албум по-скоро може да откриете личния прочит на тази история през очите на няколко човека, които го изразяват по най-добрия начин, по който могат – чрез музика. „Ние си представяме, че сме героите в тази история и как бихме постъпили в дадената ситуация“, споделя китариста Robert Westerholt.
В този ред на мисли, моят подход в случая също ще бъде колкото подобен, толкова и различен от писаното от мен досега. Ще се постарая да отлича най-яркото за всяка композиция, но не разбивайки цялото на части, а просто изтъквайки различни черти, характерни както за конкретното, така и за общото.

„The Unforgiving“ започва с интрото „Why Not Me“, свързано с характера на Майката Девица от сюжета и съставено от част от репликите й в краткия филм „Mother Maiden“, за който ще стане въпрос по-късно.

Леко мистично, напрегнато и лирично встъпление от няколко стиха избухва като „изстрел в мрака“ в припева на първата песен. Въпреки тягостното и потискащо настроение, прокрадващо се чрез текста на „Shot In The Dark“, чудесните композиции и запечатващите се в съзнанието мелодии дават началото си още от тук и продължават до края без нито едно изключение!

ПоследващатаIn The Middle Of The Night“ разкрива в пълна степен великолепната работа, която Sharon den Adel е свършила с гласа си в „The Unforgiving“, варирайки умело между ниски и високи тонове. По-сериозна китарна намеса, а също така и хорови мотиви присъстват в този шедьовър, който лично за мен е като своеобразна визитка на албума, събирайки в себе си няколко различни, но характерните негови черти. Драматичен, взривен, бърз, тежък, извисяващ се или по-просто казано, 100% симфоничен метъл! 🙂

Първият и единствен засега сингъл „Faster“ без изненада е по-комерсиален от останалия материал, но също толкова вълнуващ и тематичен. Лека за слушане, това е типичен пример за концертна песен, на която просто да си откачиш главата без много размишления.

Първата балада, „Fire And Ice“, e тъжна и чувствена. Разказва за отчаянието на една влюбена душа, изгубила надежда за своето щастие. Тривиална история, но представена със завладяваща симфония и магически клавири в духа на концептуалния „The Unforgiving“.

„Iron“ е може би най-здравото парче от всички! Отличава се с величествен инструментал, съчетан с ангелския глас на Sharon den Adel. Тук е мястото да отбележа, че ритъм секцията и синхрона между отделните инструменти са отлични във всичките 11 песни, което е с основна заслуга за уникалната мелодичност на „The Unforgiving“! Правят впечатление и кратки китарни сола, които поставени като по учебник на точните места, обогатяват още повече албума! В „Iron“ отново се появява характера на Майката Девица чрез речетативни откъси от едноименния кратък филм.

Взривоопасна смес от прословутото присъствие на Sharon den Adel зад микрофона, подкрепено по изключителен начин от барабаните, както и от блестящите китарна троица и клавири, превръщат „Where Is The Edge“ в едно от най-добрите попадения в дискографията на Within Temptation въобще! Перфектно изпълнение на една великолепна композиция! Макар и не като сингъл, това е първата песен от „The Unforgiving“, която видя бял свят. Промотиращият я клип бе съставен от кадри от предстоящия филм „Me & Mr Jones“, свързан с изчезването през 2005та на американската тийнейджърка Natalee Holloway, докато младото момиче е на почивка в Аруба. Лентата е по действителен случай, но ще разказва за измислено разследване на журналист под прикритие, който посещава мястото пет години по-късно и нахлува в къщата на Joran van der Sloot – 17-годишен холандски студент, живял по това време на острова и арестуван във връзка със случая, но освободен по-късно без повдигнато обвинение.

Едноименната на главния герой песен, Sinéad“, изразява надежда на личиреския герой за втори шанс. Познатата и постоянно повтаряща се формула на издигаща се мелодия – от лирични куплети, към предвещаващ буря предприпев, до бушуващ като възбуден океан рефрен, присъства и тук.

Втората (и по-любима) балада „Lost“ е изключително нежна и в същото време ненатоварваща. Първите акорди се леят като спокойна река, която след първия припев се развихря, спускайки се по наклона. Акустична китара чрез съпровод в началото и кратко соло в края допринася за приказното звучене на песента.

Тежка и агресивна атмосфера властва в „Murder“, където вокалистката Sharon den Adel явно разгръща това, за което загатва на няколко места в диска. Мрачното и дълбоко звучене на гласа й, добре познато от песни като „Caged“ и „The Dance“ от ранното творчеството на групата, присъства в леко осъвременен вариант и в новия албум. Усещането се подсилва от мистичен и злокобен хор, а мощният изчистен припев придава контраст и сила на произведението.

Разстрел от безпощадни барабанни удари и красиви вокални отигравания преливат в пореден разкошен и супермелодичен припев… Заглавието е „A Demon’s Fate“, а това е безспорно най-динамичната и бърза песен в албума. Текстът от своя страна буди мигновена асоциация със „слугите на Майката Девица“ и казаното от вокалистката Sharon den Adel по повод концепцията на „The Unforgiving“, а именно, че „това е история за хора, които са извършили лоши неща, но не защото самите те са лоши, а защото са взели лоши решения“.

Последната песен в албума, „Stairway To The Skies“, олицетворява чувствата, мислите и терзанията на грешника по пътя му на изкупление, който трябва да извърви преди душата му да намери покой. Приятен лиричен завършек на една брилянтно реализирана концептуална творба, съчетаваща в себе си както модерното, така и класическото звучене от 80те години на миналия век. Една мрачна и трепетна приказка за живота и смъртта, за любов, тревога, болка, безразличие, отмъщение и опрощение, за ескалиращите чувства и емоции в несигурното съзнание, за съдбата на няколко злочести души…

…“Sinéad, why not murder me faster in the middle of the night on the stairway to the skies with iron, fire and ice? Don’t get lost it’s your demon’s fate and you know where the edge is, so take that shot in the dark„…

Различен от всичко, правено от Within Temptation досега, „The Unforgiving“ e категорично достойно продължение на досегашните студийни албуми на бандата. Цялостният проект бе и ще бъде представян по най-различни и интересни начини. В специално CD/DVD издание са включени кратките филми Mother Maiden, Sinéad и Triplets, запознаващи ни с основните фигури в сюжета (Майката Девица, главният герой Sinéad и Тризнаците) и оформящи своеобразен визуален сериен разказ. Те са придружени от видео клипове съответно към „Faster“, Sinéad“ и „Shot In The Dark“, които са заснети в рамките на една седмица през Декември 2010та. По това време бандата все още не бе обявила своя нов ударник, което е причина лицето на барабаниста да е закачливо скрито под маска и качулка, а самоличността му да е „неизвестна“. Повечето от изброените досега материали бяха представени предпремиерно в интернет през първите месеци на 2011та, а още на 17 Януари 41-секунден трейлър показа кадри и от трите кратки филмчета като за негов звуков фон бяха подбрани моменти от песента „In The Middle Of The Night“. Книжните издания на самия комикс ще се продават успоредно с диска, оформяйки заедно цялата история. Основното, музикалният албум, от своя страна притежава особен чар спрямо останалата част от дискографията на холандците. Шесторката от Ниската земя показва, че след внушителния проект, реализиран в DVD изданието „Black Symphony“, е узряла и за успешна концептуална продукция по собствен модел. Лично аз не съм фен на комиксите, но записи като този са нагледен пример за това как може да бъде направен прочит на дадена история, изискваща определена промяна в звучене и текст, като в същото време крайният продукт да носи белег от яркия почерк на твореца, в случая – характерното звучене за музиката на Within Temptation такава, каквато я познаваме от средата на 90те до днес.

Има десетки примери за групи, завили рязко към съвсем различен поджанр на рок или метъл музиката (…или още по-лошо…) с единственото обяснение, че се „развиват“. Никога не съм можел да приема такива евтини оправдания, защото действия като гореописаните могат да се категоризират като промяна или ново начало, но в никакъв случай като подобрение или разчупване на нещо вече създадено. Те водят както до спечелване на нови дивиденти и поддръжници, така и до разочарование и чувство за измяна, пораждащо се у старите последователи. И докато някои завършват преждевременно книгата и по средата на пътя започват съвсем друга, с дългоочаквания „The Unforgiving“ Within Temptation отварят нова глава в биографията си, придавайки свежест и разнообразие на общата картина, добавяйки различни, но все така красиви щрихи.

Обща оценка: 9.5/10

Mother Maiden (Faster), Sinéad and Triplets (Shot In The Dark)
  1. #1 написан от miro (преди 9 години)

    Страхотно ревю, Венко! Истинско удоволствие е да чета материалите ти!

  2. #2 написан от anonimus (преди 9 години)

    Добре е ревюто, но бих ограничил всеизвестните факти по клиповете, историята и т.н. – това вече го знаем отдавна. Иначе групата е блестяща и си заслужава хвалбите. По-голямата (и по-класна) сестра на Delain.

  3. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  4. Коментари за тази публикация
В началото