Норвежката фолк/ембиънт банда Wardruna идва за специален концерт на сцената на Античния театър в Пловдив на 11 юли 2021г. Датата е част от световното турне „Nordic Nights Summer Open Air Tour, което започна преди година с „Nordic Night at Red Rocks Amphitheatre“ в САЩ. Концертът се организира в сътрудничество с EventEase, Nordic Soundscapes Bulgaria и By Norse Music през 2021г. в подкрепа на предстоящия да излезе догодина нов албум, озаглавен Kvitravn (Бял Гарван).

На така обявеното турне Wardruna ще изнасят концерти на специални локации със сцена на открито, като шоуто ще има специфични декори, в които групата да се потопи с традиционните за изпълненията си инструменти, и разбира се, при магическа атмосфера, която както самата музика, така и всеки пърформанс на Wardruna носи. И изобщо, както ще чуете от фенове, вече присъствали на концерт на Wardruna, „това не е просто концерт, а ритуал!

Предвид спецификата и акустиката на Античен театър – Пловдив, където ще се проведе концертът у нас, трябва да се готвим за едно наистина върхово духовно изживяване, което няма да искаме, и вероятно няма и да можем, да сравним с никое друго. И все пак, спомнете си за усещането за всемирна хармония и величие, с което бяхме възнаградени на един друг, също организиран от EventEase, спектакъл на същото това място този на Dead Can Dance на 30 юни 2019г.

Музиката, която фронтменът и неговите съмишленици в проекта създават, дължи своята автентичност на факта, че музикантите използват старинни инструменти, някои от които той сам изработва ръчно. В колекцията са включени такива като таглхарпа, кравик и кози рог. Музиката на Wardruna като че ли отразява цялата палитра от традиционни изкуства на Севера, събрала в себе си многовековна мъдрост, пречупена през призмата на артиста Einar Selvik със сценично име „Kvitrafn, за да получи своето ново звучене в неофолк транс хипнотично огледало.

Креативността и познаването на Норвегия и нейното културно наследство в дълбочина, личи и в многопластовата концепция, върху която Einar Selvik е изградил Wardruna – руни, легенди, шаманизъм

Но както за Wardruna, така и за саундтрака на популярния сериал на History Channel „Викинги“ Einar композира мелодии, които са плод на собственото му усещане за звука на Севера.

Така е и при новия, пети поред за бандата, албум „Kvitravn“, чието издаване бе отложено за 22. януари 2021г. заради коронавирус пандемията. Той съдържа 11 композиции и в музикално отношение продължава оттам, където свършва трилогията Runaljod, но при все това бележи голяма крачка напред в начина, по който звучи формацията.  Албумът вече може да бъде поръчан в различни формати и промо пакети на официалната страница на бандата www.wardruna.com! С пиесите от него ще се запознаем на живо на 11. юли 2021г. в Античен театър – Пловдив. Програмата, разбира се, ще съдържа и мелодии от сериала „Викингите“.

Броят на билетите за събитието, което дава заявка да се превърне в историческо, ще са ограничени според капацитета на Античен театър – Пловдив.

Билетите Ранно Пиле влизат в продажба на 28. юли 2020г. на цени от 60.00 лв. и може да ги намерите онлайн на https://bit.ly/WardrunaPlovdiv, на каса във всички магазини „На Тъмно“ и по куриер с наложен платеж на 0886 126 995.