Създадена от трима изключителни музиканта, чиито предводител Czral остави обемно наследство с работата си за имена като Ved Buens Ende, Aura Noir, Dødheimsgard, Ulver или Satyricon, Virus е специална банда – от тези, които систематично се изстрелват в стратосферата. Тя няма нищо общо с възкресената норвежка блек сцена нито пък с тласканата от Darkthrone, Kvelertak и Okkultokrati, набрала инерция метълпънк вълна. Всъщност групата трудно може да бъде наречена „метъл“, въпреки че като настроение или дори от чисто музикална гледна точка остава адски тежък акт. Не просто поредния страничен проект на няколко видни работохолика, през 2011 психеделичното прог рок явление Virus още веднъж доказва, че да си оригинален и авангарден в този пренаселен жанр е напълно възможно.

“The Agent That Shapes the Desert” е тъмен запис. Трети дългосвирещ в дискографията на обединилите се ветерани, той съхранява качеството на „The Black Flux“, но в същия момент успява да запази интригуващия, откривателски дух, за да се стигне до етап, където групата прави опити с и без друго експерименталния си звук. Докато песните се гърчат в пулсиращите джазменски бас линии и нахвърлят циклични аморфни рифове, малко по малко започват да се оголват дребните, едва забележими детайли и изгубването между композиционните слоеве винаги остава единственият възможен изход. Абстрактен, но концентриран, материалът не губи усещането за посока и цел, ловко отхвърля вероятността за дори секунда пълнеж и по този начин съвсем неусетно най – краткия във времетраенето си албум на Virus се оказва и най – фокусиран. Парчета като заглавното,  “Red Desert Sand” и “ Dead Cities Of Syria” с мрака и психарията си звучат като прог рок еквивалент на последните две изадния на Deathspell Omega. Най – вълнуващият момент идва с “Call Of The Tuskers“, където гост напевите на Garm допринасят за шизофреничната атмосфера по един твърде успешен начин, преди Czral да извади рядко емоционални вокали и скоро всяко чувство да бъде смразено с дисонантния финал.

Разбира се, творби като тази са твърде странни и изчанчени за масовия вкус, но сравнени с много от своите колеги Virus звучат учудващо достъпно. Което предполага необратимо размножаване на авангардния вирус…

8.5 / 10