„This is your life” – DIO Tribute (2014)

Помните ли онази част в „Tenacious D: The pick of destiny”, в която малкия JB изгубва всякаква надежда и търси опора в идола си Ronnie James Dio, а той от своя страна му запява от плаката? Мда, вероятно няма метъл фен, който да не настръхва от този момент и да не проявява подобно страхопочитание към „Малкия човек с големия глас“. Именно този глас винаги ме е окуражавал и е успявал да ми въздейства така, както и на всеки, позволяващ да бъде пометен от вокалите на Dio.

В този албум трибют са се събрали все хора, които изразяват почитта си към личността и таланта на този наш общ идол. Не само правят кратка обиколка из най-ярките моменти от кариерата на Dio в рамките на 14 песни, но и стоят зад достойна кауза. Средства от продажбите на албума ще бъдат дарени на „Ronnie James Dio Stand Up and Shout Cancer Fund“ (Както знаем, Ronnie ни напусна през 2010г. след нелека борба с рака).
Кратката ни обиколка из репертоара (а той не е малко) от дългогодишната му кариера започва с Black Sabbath и „Neon nights” в изпълнение на Anthrax и “The Mob Rules” от Adrenaline Mob. По-интересни сред редицата кавъри са версиите на “The Last In Line” от Tenacious D,“Straight Through The Heart” от Halestorm, както и “Man On The Silver Mountain” в изпълнение на Rob Halford и компания.
Отадавайки почит на общия си приятел и вдъхновител, музикантите в този специален албум предават и Dio-вското, но и, разбира се, вмъкват по малко и от личния си стил и начин на пеене/свирене.

Така например“The Temple Of The King” тук започва да придобива типично Scorpions-ско звучене, крещящите „метълкорски“ (да речем) вокали в припевите на „Holy Diver” пък показват една по-различна визия върху парчето от Killswitch Engage. Така и “Catch The Rainbow” тук във вариант с Glenn Hughes (и последния състав на група DIO) звучи по-сладникаво и като че ли забавено.
Интересен момент е компилационното парче “Ronnie Rising Medley“, в което титаните Metallica къде успешно-къде не са съчетали в около 10 минути „A Light In The Black“, „Tarot Woman“, „Stargazer“ и „Kill The King“.

Докато се усетиш, и албумът е приключил със значимата и подходяща “This Is Your Life” на главния герой тук – Dio. Познати и любими песни в едни по- „разчупени“ версии – така, както са искали/могли да ги представят участниците. Малко над час аудио-синтезиран живот на един велик човек – с нужната доза рок/ здрав метъл през гласовете и умовете на профисионалистите.

8/10

1. “Neon Knights” – Anthrax
2. “The Last In Line” – Tenacious D
3. “The Mob Rules” – Adrenaline Mob
4. “Rainbow In The Dark” – Corey Taylor, Roy Mayorga, Satchel, Christian Martucci, Jason Christopher
5. “Straight Through The Heart” – Halestorm
6. “Starstruck” – Motörhead и Biff of Saxon
7. “Temple Of The King” – Scorpions
8. “Egypt (The Chains Are On)” – Doro
9. “Holy Diver” – Killswitch Engage
10.  “Catch the Rainbow” – Glenn Hughes, Simon Wright, Craig Goldy, Rudy Sarzo, Scott Warren
11. “I” – Jimmy Bain, Oni Logan, Rowan Robertson, Brian Tichy
12.  “Man On The Silver Mountain” – Rob Halford, Vinny Appice, Doug Aldrich, Jeff Pilson, Scott Warren
13. “Ronnie Rising Medley“ – Metallica
14. “This Is Your Life” – Dio

„This is your life“ излиза на 01. април 2014г.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото