VETERANS – “Fake Quiet And Peace” (2021)

VETERANS е хеви/траш метъл банда, основана през 2014 г. в Сингапур. На 23-и август тази година на пазара се появи дебютният албум на бандата “Fake Quiet And Peace”. Момчетата свирят приятна смес от груув и траш метъл, която ще ви накара да клатите глави в продължение на над 30 минути, колкото е общото е времетраене на 8-те композиции в записа. Още от първите рифове се налага усещането и желанието за правене на мош пит на следващия възможен концерт. Музикантите ни предлагат комбинация от здрави, трошащи вратове, рифове, солидни рок барабани и груби агресивни вокали, напомнящи най-добрите образци в жанра.

Колекцията стартира силно с “Buried”, Дуумаджийското интро отстъпва място на дет/траш резачка, повлияна от THE HAUNTED, която надминава очакванията и действа като ритник в задника. Началото е последвано от “Agenda”, която се характеризира със закачливо пънк настроение и щипка груув, отпращаща към времената на “Cowboys From Hell”. “End Of Times”, третото парче, е с по-бавен риф и по-мелодични вокали от предишните и директно препраща към “Napalm In The Morning” на SODOM. За отбелязване тук е чудесното китарно соло. “Old Sour” е следващата в списъка, чието начало хвърля право в съркъл пита, а отличителното тук е водещата ритъм секция. “Bitter Pill” впечатлява с изчистения си риф в стил „южняшки“ рок и нехармоничното двойно китарно соло, което успешно заменя доминираните от тремоло сола в предишните песни. Като цяло, една от лесно смилаемите композиции в творбата. “Right For The Throat” е с бърз, забавен рокенрол ритъм, удрящ право в лицето. Минава като на един дъх и подготвя слушателя за следващите удари. Веднага обаче пристига “Opportuniac”, която забавя темпото с тежък, мачкащ риф, мачкаща ритъм секция и мелодични китарни сола. Акустичните арпежи обаче са добро попадение. Албумът завършва със среднотемповата “Manufacturing Consent”, която продължава някои идеи от предишната композиция, но ги прави по-динамични и трошащи вратове. Приятен завършек на един, най-общо казано, солиден албум.

По отношение на продукцията може да се каже, че инструментите звучат добре. Някои песни имат отчетливи разлики с други, но в общи линии посоката на развитие е постоянна и не търпи сериозни отклонения. Групата разполага с наистина можещи музиканти, които си знаят работата, а различните начини, по които певецът използва гласа си, правят творбата интересна за слушане. Като минус може да се отчете фактът, че на някои места в парчетата много ясно си личат влиянията при композирането и песните звучат като извадени от албуми на въпросните банди. Но все пак феновете на груув и траш метъла има какво да чуят и определено бих им препоръчал творбата.

6,5/10

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото