„Сблъсъкът“ между поколенията – TESTAMENT за трети път в България

Досега, колкото пъти съм се разхождал по „Пиротска“, само съм хвърлял по някое любопитно око на новия клуб Music Jam, докато го подминавам; към 20:00 на 18 юни обаче за сефте се нареждам с намерението да вляза. Отпред навалицата от познати и непознати лица сякаш не бърза да ме последва вътре, макар че вратите са отворили час по-рано.

Още с влизането оставам приятно впечатлен от клуба – май е малко лъскаво за моя вкус, но е просторно и изглежда добре уредено. Над главата ми вече звучат първите акорди от концерта, та установявам, че човек съвсем спокойно може да го изслуша и от бара на партера. Насочвам се към горния етаж, където реално е арената на тазвечерното зрелище. По път към сцената подминавам още един бар, а отгоре е надвиснал балкон, до който явно достъпът също е свободен, ако предпочиташ да не си в блъсканицата долу. Там е разположен и озвучителният пулт на събитието.

Нашенците TERRAVORE, избрани за съпорт акт, вече забиват яростно, а звукът е, бих казал, повече от приличен. На стената зад тях, на огромна мултимедия (вместо банер) се мъдри яркочервеното им лого, което просветва от време на време в синхрон с музиката. Варненци са олдскул до мозъка на костите си и за тридесетте минути, които са им отредени, обстрелват събралото се множество със слейърско-содомски траш (като дори представят чисто ново парче), предоставяйки на публиката точно онова, за което е дошла. Въпреки това, само от време на време надавайки възгласи, тя предпочита да остане статична, което, поне според мен, в случая не е критерий – макар да има една известна скованост между парчетата (това е нормално, все пак не всеки ден подгряваш за TESTAMENT), момчетата се представят на завидно ниво.

terravoreСетлист:
1. Intro
2. Lethal Vaccine
3. Hollow Points
4. Death From Above
5. Starkiller
6. Poltergeist
7. We Came To Destroy
8. The Chicxulub Impactor

 

В 21:00 посрещаме легендите TESTAMENT за третото им гостуване на българска земя. Звездният състав на американците (Chuck Billy, Alex Skolnick, Eric Peterson, Steve DiGiorgio, Gene Hoglan) излиза под бурни овации и без предисловия открива с “Brotherhood Of The Snake” и “The Pale King” от последния си албум. Следва модерната класика “More Than Meets The Eye”, която, честно казано, очаквах към края на сета, но, независимо от разположението ѝ, е сигурно едно – че стотици гърла ще припяват в един глас характерния рефрен. Oставам с впечатлението, че TESTAMENT не се напрягат особено – не че не се раздават достатъчно, по-скоро демонстрират отличната си физическа форма, която им позволява с малко усилия да поддържат високо темпо, a Skolnick нееднократно събира погледите на присъстващите, приближавайки се до ръба на сцената за поредното си майсторско соло. Малко ме хваща яд, че не включват нито едно парче от любимия ми “Dark Roots Of The Earth” (2012), но пък за сметка на това обръщат сериозно внимание на деветдесетарското си творчество, като получаваме дори и парчето “Low”, за което Chuck Billy споделя, че не помни да са свирили в Европа досега. В паузите фронтменът говори за единство, за любовта към хеви метъла и за приемствеността между поколенията, а поне веднъж споменава и за предстоящия албум на бандата, който е на етап миксиране. Втората половина на сета на TESTAMENT е посветена на класическите им парчета – “Into The Pit”, “Electric Crown”, “Disciples Of The Watch”, “Practice What You Preach”… Краят е поставен с обратен завой към модерния метъл с ултратежката “The Formation Of Damnation” и солиден wall of death, в който сблъсъкът между поколенията придобива напълно реални, физически измерения.

Въпреки проблемите със звука, споходили първата част от шоуто на американците, едва ли ще се намерят недоволни, си мисля, докато се изнизвам с навалицата към изхода. TESTAMENT не спират да затвърждават статута си на огромни професионалисти и, макар да говорим за класическа траш банда, способна да предизвика истинска касапница на концертите си, у тях има нещо достолепно и изискано. Те са, както се казва, като виното – с времето стават по-добри.

testamentСетлист:
1. Intro
2. Brotherhood Of The Snake
3. The Pale King
4. More Than Meets The Eye
5. D.N.R. (Do Not Resuscitate)
6. Down For Life
7. Eyes Of Wrath
8. Legions Of The Dead
9. Low
10. Stronghold
11. The Preacher
12. Into The Pit
13. Electric Crown
14. Disciples Of The Watch
15. Practice What You Preach
16. The New Order
17. The Formation Of Damnation

  1. #1 написан от Анонимен (преди 2 години)

    Много си прав 🙂
    Достолепни са …. и са във върхова форма…. и наистина свирят с лекота <3
    Най-любимата ми траш банда 🙂

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото