VELIAN - Godless Cover ArtЖивеем в интересни времена. Братски народи воюват докато към нас не спират да пъплят емигранти. САЩ избра Доналд Тръмп за президент, а Англия вече не иска в обединена Европа. Всичко това на фона на кибер война за информация и константна и агресивна медийна пропаганда. Истински апокалипсис. Големите имена на нашето съвремие ежедневно се борят с депресията, а някой от тях дори вече загубиха тази битка. И когато вечер се стъмни и останем очи в очи с мислите си, твърде рядко осъзнаваме колко сме самотни в това консуматорско общество. И не ни остава нищо друго, освен да седнем на една маса с вътрешните си демони, да им сложим бодливи окови и да ги заровим надълбоко. Само така бихме се съхранили. Само така ще сме в състояние да се борим за мечтите си и за правото да живеем в един по-добър свят.

И някъде изпод посивелия от скука януарски сняг, обгърнат от мистерия и мрак се появява евангелието на тази вътрешна личностна борба – дебютният албум на Velian, носещ знаковото име Godless. Почти две години след „нашествието на светулките” от миниизданието им “Fireflies” Иван Иванов (вокали), Дилян Недев (китари, клавишни), Васил Симеонов (китари), Антонио Митов (бас) и Велизар Болчев (барабани) най-сетне са готови да покажат на света първия си дългосвирещ албум.

А чакането си струваше – парчетата са многопластови и всичкo e изпипанo до съвършенство. По-запознатите с тяхното творчество ще открият, че старите песни са с видимо променени аранжименти. Fireflies присъства в траклиста с интрото, с което групата по традиция започва своите концерти. Новите композиции пък допълват усещането за собствен стил и идентичност. Продукцията, което е направил Константин Генчев буквално е на световно ниво. Работено е със завидно внимание към детайла – това е най-голямата сила на Veli(K)аn-ите.

Художественото оформление на Мирко Станчев бързо те потапя в особената атмосфера на тяхната мрачна музика. Тя сякаш те вдига и те пренася в някаква паралелна реалност. Там се озоваваш сам с вътрешното си Аз. Извисените лирики (написани изцяло от Иван) и кръстосващите се на места два припева (Silent Assasin, Broken, Firefiles) допълнително обострят сетивата и се превръщат в разгорещен диалог. Крайният резултат е поразителен – вътрешната борба, която си водил през тези 46 минути от живота си те оставя променен завинаги. Погледнал си с други очи на реалността, а през това време музиката е изпълнила своята екзистенциална мисия – да те провокира.

Колкото и да е тъжно, днес рядко имаме времето да слушаме албумите повече от един път. Но не правете тази грешка с творби като “Godless”. Те оживяват и се променят с всяко следващо прослушване. Всяко завъртане носи ново усещане.

Не забравяйте да дойдете в София другата събота, 19 януари, където ще се състои и официалната промоция.

iDTemplar 10/10